search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Λέσβος: Προστατευτικά πάνελ για τις σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς

17.01.2017 18:38
Λέσβος: Προστατευτικά πάνελ για τις σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς - Media

 

Προστατευτικά πάνελ για τις σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο μεταφέρθηκαν την Τρίτη με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Tα πάνελ θα τοποθετηθούν πάνω από τις σκηνές προκειμένου να τις προφυλάξουν από τη βροχή και να μετριάσουν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας αναγνώρισε ότι ο μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος για τα προβλήματα με τον καιρό, διευκρινίζοντας όμως είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

«Δεν σημαίνει ότι αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, θα πρέπει να οδηγούν κάθε φορά σε παραίτηση» είπε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «αν ήταν με την παραίτησή μου να λυθεί το προσφυγικό, τότε θα το έκανα».

Συνολικά 62 οικίσκοι έφθασαν στη Μυτιλήνη με πτήση C 130 και δρομολόγιο φορτηγού πλοίου προκειμένου να αντικαταστήσουν σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας.

Οι οικίσκοι είναι φτιαγμένοι από ειδικό θερμομονωτικό υλικό που αντέχει στη βροχή και το κρύο. Οι εργασίες τοποθέτησής τους αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Εν τω μεταξύ περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό της Μόριας κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων και επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης που νοικιάστηκαν από την «ΑΜΚΕ Ηλιαχτίδα», εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τέλος περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί, διαμένουν στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ένας νεκρός στον Έβρο

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στον Έβρο προσπαθώντας να περάσει στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας περίπου 30 ετών, που βρέθηκε νεκρός από άνδρες της συνοριακής φύλαξης μέσω θερμικής κάμερας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, πρόκειται για μετανάστη ή πρόσφυγα ο οποίος έχασε τη ζωή του πιθανότατα από υποθερμία, με το άψυχο σώμα του καλυμμένο με ένα μέτρο χιόνι, κοντά στον ποταμό Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μετανάστες ή πρόσφυγες, και δύο περιστατικά υποθερμίας, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις περιοχές-περάσματα πλησίον του ποταμού, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων της κακοκαιρίας.

Πάντως, ο εντοπισμός της σορού του νεαρού άνδρα οδήγησε στη διάσωση ενός άλλου, ο οποίος εμφάνιζε έντονα συμπτώματα υποθερμίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανάσυρσης της σορού, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς δύο διακινητές και επτά παράνομα εισελθόντες στη χώρα, ένας εκ των οποίων μετά βίας μπορούσε να κινηθεί καθώς τα βρεγμένα του ρούχα είχαν παγώσει επάνω του. Χάρη στην άμεση μεταφορά του από τις αστυνομικές αρχές στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, διέφυγε τον κίνδυνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48