search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:22
MENU CLOSE

Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

17.01.2017 19:07
Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου   - Media

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο Iταλός υποψήφιος της πολιτικής ομάδας της δεξιάς, εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε στο Στρασβούργο ο απερχόμενος πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.

Στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας ο Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του της κεντροαριστεράς Τζάνι Πιτέλα, άλλου ενός Ιταλού, όπως επιβεβαίωσε ο Σουλτς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, που χειροκρότησαν τον νικητή.

Νωρίτερα, και μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο υποψήφιος του ΕΛΚ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται σε ταραγμένα νερά. Μετά την κρίση του ευρώ, ήλθαν οη προσφυγική κρίση και η κρίση ασφαλείας. Δεν συμφωνούμε πάντα, όμως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βρούμε λύσεις. Αυτές οι λύσεις δεν βρίσκονται ούτε στην όλο και περισσότερη Ευρώπη, ούτε στη διάλυση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου δεν πρέπει να σπρώχνει πολιτική ατζέντα. Αυτό πρέπει να το κάνουν οι ευρωβουλευτές. Αυτοί αποφασίζουν μαζί την κατεύθυνση που πηγαίνουμε και πώς να σχηματοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό γίνεται με ανοιχτό και διαφανή τρόπο, χωρίς να προκαταλαμβάνει τα αποτελέσματα των αποφάσεων».
 
Η δήλωση αυτή θεωρείται από τη μία ως άνοιγμα στους Ευρωσκεπτικιστές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, αλλά και κριτική στον τρόπο με τον οποίο προήδρευσε ο απερχόμενος Μάρτιν Σουλτς.
 
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε τους ευρωβουλευτές να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να τον υποστηρίξουν στον τελευταίο γύρω της ψηφοφορίας.
 
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρό κατάλληλο για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και ικανό να αναλάβει την απαραίτητη δράση σε καιρούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης», τόνισε ο Πιτέλα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα είναι ένας πρόεδρος «που μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής του πλουραλισμού, της ισότιμης πολιτικής αξιοπρέπειας και της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλους τους ευρωβουλευτές και τις πολιτικές ομάδες».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:22