search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28
MENU CLOSE

Προς «μετωπική» με Τραμπ η Γερμανία – Σκληρή γραμμή από συνεργάτη της Μέρκελ

17.01.2017 19:26
Προς «μετωπική» με Τραμπ η Γερμανία - Σκληρή γραμμή από συνεργάτη της Μέρκελ - Media
 
Η Γερμανία δεν μπορεί να υποχωρήσει στις απόπειρες εκφοβισμού και στις απειλές περί άσκησης μιας πολιτικής προστατευτισμού στο πεδίο του εμπορίου από μέρους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πολύ περισσότερο διότι εάν έκανε κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο σε περισσότερους εκφοβισμούς, έκρινε σήμερα ένας κορυφαίος συνεργάτης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ο Τραμπ διεμήνυσε στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα επιβάλλει έναν δασμό ύψους 35% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην αγορά των ΗΠΑ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
 
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω βουλής της Γερμανίας, είπε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να απαρνηθεί τις αξίες του. Η Γερμανία κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, με τα έσοδα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εξάγει να εισφέρουν σχεδόν το μισό ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.
 
«Το έξυπνο πράγμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην υποχωρήσουμε στους εκφοβισμούς και στις απειλές», δήλωσε ο Ρέτγκεν μιλώντας σε μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων ερωτηθείς για το εάν η γερμανική βιομηχανία είναι έτοιμη να έλθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ.
 
 «Αν πάρεις αυτόν τον δρόμο έστω μια φορά, θα γίνεις στόχος (περισσότερων) απειλών και εκφοβισμών», συμπλήρωσε ο Ρέτγκεν, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. «Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, είτε για τη Γερμανία, ή για συγκεκριμένες εταιρείες»,  συνέχισε ο ίδιος.
 
Ένα στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW δήλωσε χθες ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν προτίθεται να αλλάξει τα σχέδιά της να εγκαινιάσει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019, παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ για την επιβολή δυσβάστακτων δασμών στα μοντέλα της εταιρείας που παράγονται στο Μεξικό και προορίζονται για πώληση στις ΗΠΑ.
 
 «Νομίζω ότι είναι πολιτικά σωστό και οικονομικά σοφό να επιμείνουμε στις αρχές μας και στις πολιτικές μας, που για τη Γερμανία σημαίνουν μια πολιτική ανοικτού και δίκαιου εμπορίου», ανέφερε ο Ρέτγκεν.
 
Η Μέρκελ τόνισε μιλώντας σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας τη Δευτέρα ότι παραμένει δεσμευμένη στο ελεύθερο εμπόριο, αποκρούοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα οχήματα.
 
Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την πλευρά του αντέδρασε στις δηλώσεις του Τραμπ ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης κυκλοφορούν υπερβολικά πολλά γερμανικά αυτοκίνητα και όχι αρκετά αμερικανικά κρίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα έπρεπε να φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα» για να αλλάξει αυτό.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Γκάμπριελ απηύθυνε μια έμμεση προειδοποίηση στον Τραμπ καλώντας τον να πάψει να ανακινεί τον εθνικισμό και να προωθεί τον προστατευτισμό: «ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν αποτελούν συνταγή για το μεγαλείο», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικής σε ομιλία του στο Βερολίνο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:26