search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:37
MENU CLOSE

Σταράτο μήνυμα της Φώφης στο Ποτάμι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1952
19-01-2017
21.01.2017 04:00
gap_0.jpg

 

Ανοιχτές οι πόρτες της Συμπαράταξης, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί

Μια ακόμη άρνηση εισέπραξε το Ποτάμι από τη Φώφη Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση να επανέλθουν οι διαβουλεύσεις που διακόπηκαν απότομα το καλοκαίρι. Η πρόταση, στην οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι τρεις πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης, επαναλαμβάνει το επίμαχο ζήτημα διαφωνίας, δηλαδή πρώτα να εκλεγεί ο επικεφαλής και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη οργάνων και συγκρότησης πολιτικού προγράμματος. 
 
«Οι πολίτες δεν θα δεχθούν μεσοβέζικες και παλιές λύσεις. Η πρόταση για ένταξη όλων των δυνάμεων σε ένα από τα υφιστάμενα σχήματα δεν συσπειρώνει τους προοδευτικούς πολίτες και αφορά κυρίως τους επαγγελματίες της πολιτικής», υποστηρίζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού στην πρότασή του να πιάσουν το νήμα του διαλόγου από εκεί όπου σταμάτησε. 
Ξερά και χωρίς περιστροφές η Γεννηματά απάντησε ότι οι πόρτες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοιχτές με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. 
 
Η συνέντευξη
Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη ΔΗΣΥ και την περασμένη Τρίτη συγκάλεσε σύσκεψη των τεσσάρων επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων που την απαρτίζουν. 
 
Στη λιτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και επαναδιατυπώθηκε το κάλεσμα σε κόμματα, κινήσεις και πολιτικά στελέχη για συμπόρευση όλων των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς είναι η ώρα για αποφάσεις και ενότητα και όχι για κατακερματισμό δυνάμεων. 
 
Σε συνέντευξή της την Τρίτη στον Αθήνα 9,84 ξεκαθάρισε: «Δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανέναν. Έχουμε ομόφωνες αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που λένε ότι όποιος εμπνέεται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του ριζοσπαστικού προοδευτικού Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας και ανησυχεί για την Κεντροαριστερά, δεν έχει παρά να έρθει να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας, να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας και τις πολιτικές μας θέσεις. Εμείς ετοιμαζόμαστε, προχωράμε». 
 
«Στο πλαίσιο αυτό», είπε στον ΣΚΑΪ η Γεννηματά, «κινούνται και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα και υλοποιούνται με πρόταγμα τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου, μακριά από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ., για να ξεφύγει η χώρα από το τεχνητό δίπολο και να υπερβεί την κρίση».
 
Απάντηση
Η τελευταία αναφορά δεν είναι τυχαία, αφού επιχειρεί έμμεσα να απαντήσει και στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτά τα σενάρια η ΔΗΣΥ, αποκλείοντας την ένταξη κεντρώων – φιλελεύθερων δυνάμεων, όπως αυτές που αναμένεται να παραμείνουν στο Ποτάμι ή εκφράζουν οι τρεις πρώην υπουργοί, θα έχει πιο αριστερό προσανατολισμό και μπορεί πιο εύκολα μετεκλογικά να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Στο πλαίσιο αυτό διακινούνται και σκέψεις, που χρεώνονται σε κυβερνητικά στελέχη, να επανακατατεθεί το φθινόπωρο βελτιωμένος ο νόμος για την απλή αναλογική, που συγκέντρωσε στην παρούσα Βουλή 179 ψήφους, με στόχο τις 200, ώστε να ισχύσει από την επόμενη φορά. Η ιδέα αυτή μπορεί συμβολικά να παραπέμψει και σε έμμεσο… αρραβώνα για μελλοντική συνεργασία. 
 
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, θα ενσωματωθούν πλήρως οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών, και εκλογή στις ευρωεκλογές με λίστα και να προκύψει ένας νέος νόμος. Παρότι μια τέτοια κυβερνητική αναδίπλωση θα αποτελούσε ομολογία ήττας, ωστόσο θα μπορούσε εν δυνάμει να διαμορφώσει μια νέα στρατηγική και να υπονομεύσει την πορεία της Ν.Δ. προς την εξουσία. 
Τα προβλήματα που παρουσιάζει αυτή η πρόταση είναι πως δεν είναι δεδομένη η αποδοχή της από το ΠΑΣΟΚ ούτε είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρωθούν όλες οι ψήφοι, αν δηλαδή ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή ακόμη αν η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες αλλαγές. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι είναι «φθηνό το τυράκι» για να τσιμπήσουν. Κάνουν λόγο ακόμη για σενάρια θεσμικής φθήνιας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να σπεύδει να αποκλείσει οποιαδήποτε προοπτικής στήριξης μιας τέτοιας κίνησης, που θα ισοδυναμούσε με προαναγγελία κυβερνητικής συνεργασίας.
 
Ο Βενιζέλος
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αναταράξεις από την οργισμένη παρέμβαση Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με αφορμή τη συνεργασία της ΔΗΣΥ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Γεννηματά, που ρωτήθηκε τη Δευτέρα στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, συνεχίζει την τακτική υποβάθμισης του θέματος μιλώντας για ρετρό διαφωνίες. 
 
Επιμένει ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί μια συζήτηση εσωτερικών διαφωνιών για το παρελθόν, που δεν έχουν αντίκρισμα στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, και σε κάθε περίπτωση παραμένει προτεραιότητα των προσεχών ημερών η προσχώρηση και άλλων βουλευτών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ώστε να καταστεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ των πυλών βρίσκονται η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Καρράς, που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων αντίστοιχα.
 
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετράει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του. Κάποιοι στενοί συνεργάτες του λένε ξεκάθαρα ότι είναι υπ’ ατμόν και προς την έξοδο από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική ωριμότητα να μην κάνει αβέβαιες και εν θερμώ κινήσεις. Επισημαίνουν ακόμη πως η ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μπορεί να ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν κίνηση ρήξης. 
 
Απεναντίας εκτιμούν ότι επιχείρησε πολιτικά να αμβλύνει την προ διετίας προειδοποίησή του ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ αν επιστρέψει ο Παπανδρέου. Μπορεί να προβλέπει όλα τα δεινά για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ωστόσο, όπως λένε, μελετά την πολιτική κατάσταση, κρίνει ότι οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, ενώ μετράει και την εκτίμηση της κοινωνίας απέναντι στην πρωτοβουλία των τριών υπουργών και του Ποταμιού, την οποία σαφώς ασπάζεται. 
Στην παρούσα φάση αντιλαμβάνεται ότι η έστω και οριακή θετική δημοσκοπική εικόνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημιουργεί μια δυναμική που δεν ευνοεί το υπόγειο μπρα ντε φερ με την πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18