search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Οι καταυλισμοί στο μικροσκόπιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1952
19-01-2017
21.01.2017 04:00
prosf-7.jpg

 

Σοκ από τα στοιχεία έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Περισσότερες από 51.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στη χώρα μας το 2016, έναντι 13.000 πέρυσι. Οι μισές υποβλήθηκαν από Σύρους πρόσφυγες, ενώ πάνω από 15.000 ήταν οι αιτήσεις ασύλου στα νησιά. 
 
Σοβαρές καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με υπαιτιότητα των εταίρων. Έξι μήνες κάνουν τα περισσότερα κράτη για να απαντήσουν στα αιτήματα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα είναι μόλις δέκα ημέρες για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης.
 
«Η υποστήριξη που πρέπει να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης, αλλά να προσφέρει έμπρακτη βοήθεια και υποστήριξη σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάστηκαν από το ογκώδες κύμα των προσφυγικών ροών. Όμως αυτό που είδαμε στην πράξη ήταν πως υπάρχουν ακόμα σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα ως προς την υποστήριξη σε έμψυχο και υλικοτεχνικό δυναμικό, που θα έπρεπε ήδη να έχει προσφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ελλάδας και Ιταλίας» επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λε Κλερ.
 
Από την πλευρά της η Μαρία Σπυροπούλου, διευθύντρια της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, τονίζει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή ασύλου στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και υπήρξε καυστική ως προς την αδιαφορία που εξακολουθούν να επιδεικνύουν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στα ελληνικά αιτήματα μετεγκατάστασης των προσφύγων των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις.
 
«Εννέα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν εξασφαλίσει άσυλο και δικαίωμα μετεγκατάστασης, παραμένουν επί μήνες εγκλωβισμένοι στις ελληνικές δομές φιλοξενίας αδυνατώντας να κατανοήσουν τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης, με συνέπεια να αντιδρούν θεωρώντας υπεύθυνη την ελληνική υπηρεσία» ανέφερε η κυρία Σπυροπούλου.
 
Η… ζωή τον χειμώνα 
Με αναλυτική παρουσίαση, της κατάστασης που επικρατεί έναν προς έναν τους καταυλισμούς, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κλιμάκια ιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών, η ΜΚΟ «απάντησε» στους ισχυρισμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής στους καταυλισμούς. 
 
Τα όσα καταγράφονται στην έκθεση προκαλούν σοκ. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου έχουν υποχωρήσει τα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές. Στη Βόρεια Ελλάδα οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκάλυψαν την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων και την τραγική ολιγωρία των ελληνικών αρχών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να στεγαστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
 
Λέσβος
Ο καταυλισμός στη Μόρια είναι γεμάτος λάσπη και υγρασία και οι άνθρωποι κρυώνουν. Πολλές σκηνές έχουν καταστραφεί από το βάρος του χιονιού και τη βροχή. Σε πολλά σημεία λιμνάζουν νερά και η μετακίνηση είναι δύσκολη. Η μεταφορά 120 προσφύγων στη νέα ζώνη του hotspot προχωρά με αργούς ρυθμούς. Στο νησί έχει φτάσει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο αναμένεται να επιβιβαστεί ένας αριθμός προσφύγων.
 
Σάμος 
Χίλιοι περίπου άνθρωποι ζουν ακόμα σε σκηνές μέσα στη λάσπη, σε μια περιοχή που πλημμύρισε τις ημέρες της κακοκαιρίας. Ο δήμος διανέμει τις κουβέρτες που είχαν προσφέρει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον περασμένο Αύγουστο, σε πρόσφυγες και γενικά σε ευάλωτους ανθρώπους στο νησί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετέφεραν ακόμη 23 ευάλωτους ανθρώπους σε καταλύματα εκτός του hotspot. 
 
Θεσσαλονίκη
Στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν ακόμα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το χιόνι στη Θεσσαλονίκη έφτασε τις προηγούμενες μέρες τους 15 πόντους. Λόγω της κακοκαιρίας είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις. Στον καταυλισμό της Softex επικρατούν πολύ δυσμενείς συνθήκες. Παγωμένες σωληνώσεις, κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα και σε μερικές περιπτώσεις παντελής απουσία θέρμανσης.
 
Μαλακάσα
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες στον καταυλισμό. Τις ημέρες της έντονης χιονόπτωσης δεν υπήρχε νερό γιατί είχαν παγώσει οι σωληνώσεις, ενώ υπήρχαν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια από τα κοντέινερ έχουν επισκευαστεί, αλλά είναι σε κακή κατάσταση. Υπάρχει έντονη υγρασία που τα διαπερνά και οι συσκευές θέρμανσης δεν επαρκούν. Οι πρόσφυγες αναφέρουν επίσης ότι δεν τρέφονται καλά.
 
Κατόπιν εορτής
Προστατευτικά πάνελ για τις σκηνές και 62 οικίσκοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα πάνελ και οι οικίσκοι που είναι φτιαγμένοι από ειδικό θερμομονωτικό υλικό θα τοποθετηθούν πάνω από τις σκηνές προκειμένου να τις προφυλάξουν από τη βροχή και να μετριάσουν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες.
 
Εν τω μεταξύ περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες που ζούσαν στον καταυλισμό της Μόριας μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων και επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης που νοικιάστηκαν από την ΑΜΚΕ Ηλιαχτίδα, εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Τέλος, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφρικανοί, διαμένουν στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
 
Έβρος
Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στον Έβρο προσπαθώντας να περάσει στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας περίπου 30 ετών, που βρέθηκε νεκρός από άνδρες της συνοριακής φύλαξης μέσω θερμικής κάμερας και ο οποίος έχασε τη ζωή του πιθανότατα από υποθερμία, με το άψυχο σώμα του καλυμμένο με ένα μέτρο χιόνι, κοντά στον ποταμό Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
 
Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ υπήρξαν και δύο περιστατικά υποθερμίας, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις περιοχές – περάσματα πλησίον του ποταμού, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τυχόν θυμάτων της κακοκαιρίας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33