search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:32
MENU CLOSE

Ξανασερβίρεται η απλή αναλογική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1952
19-01-2017
20.01.2017 04:00
analogiki.jpg

 

Η προσπάθεια να ευοδωθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πολιτικού διπόλου (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) συνεχίζονται, όπως φάνηκε από τη διαρροή του σεναρίου περί της προώθησης ενός νέου νομοσχεδίου απλής αναλογικής από το ερχόμενο φθινόπωρο. 
 
Το σενάριο αυτό – το οποίο επί της ουσίας δεν διαψεύστηκε – αποσκοπεί στη ρυμούλκηση του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το δέλεαρ της απλής αναλογικής «εδώ και τώρα», καθώς στόχος των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι να ισχύσει από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθεί ένας πόλος μέσα από τον οποίο μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί στην εξουσία και να ανακοπεί η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη διακυβέρνηση. 
 
Ειδικότερα το σενάριο, όπως αυτό έχει δει το φως της δημοσιότητας:
 
1 Παραπέμπει σε προώθηση νέου νομοσχεδίου στις αρχές του φθινοπώρου (καθώς για την αλλαγή ενός νόμου απαιτείται η μεσολάβηση μιας κοινοβουλευτικής συνόδου) με στόχο να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι (οι οποίες δεν είχαν συγκεντρωθεί στον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι) ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Τον ήδη ψηφισμένο νόμο είχαν στηρίξει, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ είχαν καταψηφίσει η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
 
2 Λέγεται πως θα ενσωματώνει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κατάτμηση της Β’ Αθήνας και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης για τις ευρωεκλογές, ενώ παίζει και με το όριο εισόδου στη Βουλή (κατάργηση ή μείωση στο 2%) – δέλεαρ μάλλον προς το Ποτάμι, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ του 3%. Πάντως, στο ενδεχόμενο της μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή αντιδρά ή Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά έχουν ταχθεί και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν προέβη σε κάποια διάψευση, παρά σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι προς το παρόν υπάρχει νόμος απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά: «Εάν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων – που δεν την υποστήριξαν έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές – θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε, δεν έχω όμως ακούσει κάτι δημόσια». Ο ίδιος έθεσε θέμα εφαρμογής της απλής αναλογικής και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Από την άλλη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να χρεώσει τη σχετική σεναριολογία στο ΠΑΣΟΚ: «Τα σενάρια για την απλή αναλογική άρχισαν να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη όταν άνοιξε και η συζήτηση για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στη χώρα» είπε. Ωστόσο το διά ταύτα των λεγομένων του ήταν πως, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει την αυτοκριτική του και να επανατοποθετηθεί, τότε «το συζητάμε».
 
Πέρα από το καταρχήν ζήτημα της προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ / ΔΗΣΥ – η οποία πάγωσε μετά τη στάση του δεύτερου στον νόμο για την απλή αναλογική το καλοκαίρι και αναθερμάνθηκε μετά τη στάση του στη συγκρότηση του ΕΣΡ και με την υπερψήφιση το βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους – την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να διατηρήσει, όσο είναι δυνατόν, το «πάνω χέρι» σε όποια πιθανή μελλοντική συνεργασία και να μην αφήσει πεδίο ώστε το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή ως τρίτη δύναμη ή ακόμη χειρότερα τρίτος πόλος, βάζοντας τους όρους του.
 
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της προσέγγισης ξαναμπαίνει στη ζύμωση, αλλά μέχρι του σημείου να έχει πιθανότητες μάλλον έχει αρκετό δρόμο ακόμη.
Είναι χαρακτηριστικό – και ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν υπογείως και παρασκηνιακώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας – ότι κατά τη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους όχι μόνο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά.
Με την παρέμβασή του κατά την πρωτολογία και τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός θέλησε:
 
1 Να θυμίσει τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στον κόσμο της Κεντροαριστεράς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αθώο του… μνημονιακού αίματος και έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Κατ’ επέκταση να προειδοποιήσει – και μ’ αυτόν τον τρόπο να κάμψει τις αντιστάσεις της Χ. Τρικούπη – ότι, αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ για να δυναμώσει το ίδιο, τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει αντιστοίχως τα όπλα του, δηλαδή τη γραμμή «δεν δικαιούνται διά να ομιλούν αυτοί που κυβέρνησαν 30 χρόνια, κρύβουν σκελετούς στην ντουλάπα κ.λπ., κ.λπ.».
 
2 Να ασκήσει πίεση στη Φώφη Γεννηματά αναφορικά με «πολιτικά βαρίδια» – την απαλλαγή από τα οποία έθετε ως όρο για πιθανή μελλοντική συνεργασία η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα – όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο αναφέρθηκε αρκετές φορές υπενθυμίζοντας το PSI και τη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία. 
 
Σε μια από αυτές τις χαρακτηριστικές στιγμές ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφώνησε με τον Ευ. Βενιζέλο στο PSI αλλά και ότι δεν μπορεί να επικαλείται το προοδευτικό πρόσημο όταν μετείχε στη συγκυβέρνηση μαζί με τους Γεωργιάδη και Βορίδη, καθώς και στο ίδιο Υπουργικό
Συμβούλιο με τον Τάκη Μπαλτάκο.
 
Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η δύσκολη σχέση θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης στο μέτωπο της αξιολόγησης και της ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Οψόμεθα»…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03