search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Ο μύθος της γενιάς του τριάντα

12.08.2011 01:38
Ο μύθος της γενιάς του τριάντα - Media

Η λεγόμενη γενιά του ’30 αποτελεί ορόσημο για την ελληνική πολιτισμική ιστορία. Πρόκειται για μια λογοτεχνική γενιά που ανδρώθηκε και έδρασε στον μεσοπόλεμο, με νωπή μια εθνική τραγωδία στη μνήμη της αλλά και με τη δικτατορία του Με­ταξά παρούσα στο ξεκίνημά της. Σε αυτή τη μελέτη διερευνάται μια σειρά ερωτημάτων που εύλογα γεννήθηκαν από τη δράση αλλά και την κληρονομιά που άφησε πίσω της αυτή η μεγάλη γενιά των γραμμάτων μας, η οποία χάρισε στην ελληνική γλώσσα δυο Νόμπελ. Άρα, και μόνο γι’ αυτό, αποτελεί σταθ­μό στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και την καλύτερη και ουσιαστικότερη αφορμή για αμφισβήτηση.

Δημήτρης Τζιόβας
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 588

Η λεγόμενη γενιά του ’30 αποτελεί ορόσημο για την ελληνική πολιτισμική ιστορία. Πρόκειται για μια λογοτεχνική γενιά που ανδρώθηκε και έδρασε στον μεσοπόλεμο, με νωπή μια εθνική τραγωδία στη μνήμη της αλλά και με τη δικτατορία του Με­ταξά παρούσα στο ξεκίνημά της. Σε αυτή τη μελέτη διερευνάται μια σειρά ερωτημάτων που εύλογα γεννήθηκαν από τη δράση αλλά και την κληρονομιά που άφησε πίσω της αυτή η μεγάλη γενιά των γραμμάτων μας, η οποία χάρισε στην ελληνική γλώσσα δυο Νόμπελ. Άρα, και μόνο γι’ αυτό, αποτελεί σταθ­μό στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και την καλύτερη και ουσιαστικότερη αφορμή για αμφισβήτηση. Η ιστορία της αποτελεί αφετηρία ερευνών, σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα πεδίο δόξης λαμπρό για ανταγωνισμό, διάλογο, αλλά και ευκαιρία υπέρβασης. Κάθε ιστορία στηρίζεται από έναν μύθο, ο οποίος με τη σειρά του στοιχειοθετεί μια ευρύτερη πολιτισμική αναφορά. Έτσι, η γενιά του ’30 δεν είναι δυνατό να εξεταστεί μέσα στο στενό πλαίσιο μιας λογοτεχνικής ομάδας με κοινή ηλικιακή και δημιουργική πορεία, αλλά σαν ένα πολιτισμικό φαινόμενο που έδρασε μέσα σε συγκε­κριμένο πλαίσιο, του οποίου οι προσπάθειες ευοδώ­θηκαν αποδίδοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα και ασκώντας ανάλογη επιρροή στην κοινωνία, στις εξελίξεις αλλά και στην πνευματική συγκρότηση του τόπου.Η επίδραση της χρυσής γενιάς του ’30 στις επερχόμενες γενιές αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ακόμα και μέσα από το πρίσμα της πιο σκληρής κριτικής, είναι αυτή που ο μύθος της είχε διάρκεια αλλά και μεγάλη απήχηση γιατί έθεσε με καίριο και καθοριστικό τρόπο ζητήματα καλλι­τεχνικής πρωτοπορίας, ταξικής αντιπαλότητας και πολιτιστικής ταυτότητας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24