search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:53
MENU CLOSE

Μαξίμου για πόρισμα Εξεταστικής: Ιδού η διαπλοκή – Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη (pdf)

23.01.2017 18:44
Νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα για το θέμα των σκουπιδιών προανήγγειλε ο Σκουρλέτης - Media
 
Τα βασικά σημεία του πορίσματος στα οποία κατέληξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ αναδεικνύει η κυβέρνηση με πολυσέλιδο άτυπο σημείωμα.
 
Στο σημείωμα παρατίθενται τα βασικά συμπεράσματα για τη διασύνδεση πολιτικής, ΜΜΕ και τραπεζών, ενώ αναδεικνύονται τέσσερις κραυγαλέες περιπτώσεις, για τις οποίες το πόρισμα ζητά περαιτέρω διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές: τη δανειοδότηση του «Κήρυκα Χανίων» και μέσω αυτού της οικογένειας Μητσοτάκη, τη δανειοδότηση του ΔΟΛ και του Πρώτου Θέματος, καθώς και τη δανειοδότηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Στα βασικά συμπεράσματα καταγράφεται η δανειοδότηση ΜΜΕ καθώς και των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με «αέρα» καθώς και η στήριξη των ΜΜΕ στις ασκούμενες πολιτικές των δύο αυτών κομμάτων, εξυπηρετώντας την επικοινωνιακή πολιτική και την ηγεμονία τους.
 
Σημειώνεται ότι «για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων» ενώ «μέχρι τώρα» δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για υπουργούς. Όμως «εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά».
 
«Όργιο δανεισμού»
Στο σημείωμα γίνεται λόγος για «όργιο δανεισμού» των τραπεζών στον Σταύρο Ψυχάρη και το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, και παραπέμπεί στη δήλωση- παραδοχή του υιού του εκδότη, Παναγιώτη Ψυχάρη ότι πήρε 15 εκατ. ευρώ δάνειο, με «ΑΕΡΑ», χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση.
 
Επίσης, αναφέρεται στο σύστημα «μπάμπουσκα» του που ακολούθησε η πλευρά του Θέμου Αναστασιάδη, με τις «αναδυόμενες» εταιρείες του ίδιου και των συνεταίρων του που δανείζονταν χρήματα για να αγοράζουν μετοχές η μία της άλλης εταιρείας.
 
Η πρακτική αυτή, αναφέρει το Μαξίμου, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, είναι «τουλάχιστον ερευνητέα», διότι «πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση» ενώ, «παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων  της εταιρίας συνεχίζονταν».
 
Στο στόχαστρο Κήρυκας Χανίων-Μητσοτάκης
Εκτεταμένη αναφορά γίνεται και στη δανειοδότηση του Κήρυκα Χανίων του οποίου μέτοχος είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Όπως υπογραμμίζεται σκανδαλώδης είναι τόσο η δανειοδότηση της εφημερίδας (ένα δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς το 2005 και δύο δάνεια από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αργότερα, συνολικά 2.150.000 ευρώ) όσο και η ρύθμιση του 2016, έντεκα χρόνια μετά το πρώτο δάνειο το οποίο μέχρι τότε ουδέποτε (δηλ. επί 11 χρόνια) είχε εξυπηρετηθεί. Η ρύθμιση προβλέπει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να καταβάλει δόση ύψους 649.000 ευρώ στο τέλος του 2018. Στο σημείο αυτό το Μαξίμου διατυπώνει την αιχμή ότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης «τρέφει φρούδες ελπίδες πως μέχρι τότε θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές, θα έχει καταφέρει να ρίξει την σημερινή κυβέρνηση και εν συνεχεία θα μπορέσει να «ρυθμίσει» ευνοϊκά το χρέος του από θέση ισχύος». 
 
Τέλος, εκτεταμένη είναι και η αναφορά στα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οφείλουν σήμερα στις τράπεζες 420,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται, στην εξεταστική δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική απάντηση για το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων αυτών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:53