search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:43
MENU CLOSE

Πρόταση Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το φαινόμενο των Fake News

25.01.2017 12:35
Πρόταση Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το φαινόμενο των Fake News  - Media

 

Την ανάγκη να εισαχθεί πρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των δικαιωμάτων που προστατεύει η Σύμβαση καθώς και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου στη ψηφιακή εποχή, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια (25 Ιανουαρίου) για τα ψηφιακά μέσα.

 

Το θέμα ετέθη με δραματικό τρόπο στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές  και είναι μια νέα πραγματικότητα την οποία θα βρίσκουμε μπροστά μας στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Η συνταγή της παραχάραξης, βασίζεται -όπως κάθε έγκλημα εξάλλου- σε μιαν ευγενική ιδέα, σ’ ένα ιδεώδες, σ’ ένα υψηλό όραμα…  Το πρόσχημα «υπέρ της δημοκρατίας» είναι παλιό και δοκιμασμένο, ωστόσο, οι πολιτικοί έχουν σαν δουλειά τους να επαγρυπνούν, να είναι παρόντες στις εξελίξεις και ενημερωμένοι στα ζητήματα που θέτει η τρέχουσα πραγματικότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ψηφιακών μέσων. Στο όνομα μιας ιδιαιτέρα αμφισβητήσιμης περί δημοκρατίας αντίληψης, οι ψηφιακές παραχαράξεις εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Ήδη, ακούγονται και λέγονται πολλά για το φαινόμενο των Fake News, της λεγόμενης Post-Truth και για την εμπειρία της πρόσφατης προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ.

 

Μεταξύ άλλων, ο κος Βενιζέλος τόνισε στην ενδιαφέρουσα, εξαιρετικά επίκαιρη και ουσιαστική παρέμβασή του : «Μετά την εμπειρία της τελευταίας προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε και στην Ευρώπη την απειλή των fake news, την επιβολή της post truth πάνω στην αλήθεια, τις καλά οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις που αφορούν τη λειτουργία θεμελιωδών δημοκρατικών θεσμών, την πιθανή αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος μέσα από την κατάχρηση των τεχνικών δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο υπό το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου και της πληροφόρησης.

 

Ήδη υπάρχει κινητοποίηση σε ορισμένα  κράτη  – μέλη  καθώς και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο επίπεδο των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών του διαδικτύου, όπως η Google και  το Facebook.

 

[…] Η νομολογία του Δικαστηρίου είναι ήδη πλούσια, ισορροπημένη και λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη δύναμη του διαδικτύου σε σχέση με τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Όμως αυτό δεν αρκεί. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ αργή και αποσπασματική, ενώ τα φαινόμενα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Αρκούν οι υφιστάμενες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, όπως το άρθρο 10 ή το άρθρο 8, ή απαιτείται ένα πρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ειδικά για τα ζητήματα του κυβερνοχώρου και της λειτουργίας της  δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπό συνθήκες συμβίωσης με τη δυναμική του Διαδικτύου; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

 

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε με διορατικότητα και προσοχή θεσπίζοντας ένα πρόσθετο πρωτόκολλο, γνωρίζοντας ότι οι νομικές και θεσμικές λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκές γιατί το πρόβλημα είναι πραγματικά  οικουμενικό».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:42