search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:35
MENU CLOSE

Σημειωτόν για την Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1953
26-01-2017
28.01.2017 04:00
gap_1.jpg

 

Καμιά διάθεση συμφωνίας από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Διαφωνούν… συμφωνώντας το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσοντας ταυτόσημα μηνύματα για τη μετεξέλιξη της Κεντροαριστεράς, χωρίς όμως να δείχνουν διάθεση συμφωνίας.
 
Η αλήθεια είναι ότι αυτός που φαίνεται να πιέζεται από τις εξελίξεις είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος βιώνει μια φάση αποσύνθεσης του κόμματός του υπό το βάρος των δημοσκοπικών ευρημάτων, που δείχνουν ότι δεν εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή και επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. 
Παρότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πρωτοβουλίες των τριών πρώην υπουργών για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα, αντιλαμβάνεται ότι, αν η κίνηση δεν έχει δημοσκοπικό αντίκτυπο, η εσωτερική πίεση για συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ενταθεί. 
 
Τη Δευτέρα, λοιπόν, μέσω Twitter σχολίασε ότι στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα γίνονται εκλογές προκειμένου η βάση να αναδείξει τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος. 
 
«Στη Γαλλία οι σοσιαλιστές δεν φοβούνται τις κάλπες. Η ηγεσία βγαίνει από την κοινωνία και όχι από συνέδρια και παζάρια κομματικών μηχανισμών», έγραψε ο Θεοδωράκης σε μια εμφανή προσπάθεια να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στον διάλογο των δύο κομμάτων. 
 
Η απάντηση ήταν ακαριαία, αφού το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να τονίσει: «Υπενθυμίζουμε προς όλους όσους συζητούν τον τρόπο εκλογής επικεφαλής του φορέα της Κεντροαριστεράς ότι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά ένα χρόνο πριν ήταν σαφής: εκλογή επικεφαλής από την κοινωνία με ανοιχτές, δημοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες. Τόσο απλά».
 
«Χαιρόμαστε που η ΔΗΣΥ επιβεβαιώνει την απόφασή της για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία και όχι την ένταξη του ενός κόμματος στο άλλο», ανταπάντησε μάλλον αμήχανα το Ποτάμι.
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση δημοσίως αποδεχόμενοι την πρόκληση – πρόσκληση Θεοδωράκη να προηγηθεί η εκλογή του επικεφαλής και στη συνέχεια να γίνουν οι οργανωτικές και ιδεολογικές διευθετήσεις του ενοποιημένου χώρου, εμμένοντας ωστόσο στην κατ’ αρχήν αυτονομία όλων των κινήσεων και κομμάτων που απαρτίζουν τον χώρο.
 
Επιφυλάξεις
Η αλήθεια είναι ότι η Γεννηματά κατέθεσε πρώτη πέρυσι την άνοιξη την πρότασή της για εκλογή επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τους πολίτες, αλλά υπήρχε έντονη επιφυλακτικότητα από την πλευρά του Ποταμιού. Ο επίμονος φόβος που διατύπωνε συνεχώς ο Θεοδωράκης ήταν η διαδικασία αυτή να καπελωθεί οργανωτικά από το ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα με την καλύτερη οργανωτική και στελεχική εξάπλωση και παραδοσιακές σχέσεις στις τοπικές κοινωνίες.
 
Η Γεννηματά εγκατέλειψε τον διάλογο θεωρώντας ότι δεν κατέληγαν σε δύο επί της ουσίας ζητήματα, αν δηλαδή θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανώσεις με την οργανωτική τους αυτονομία, όπως οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει, ή θα πρέπει να διαλυθούν προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι από την αρχή, όπως πιστεύει ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
 
Τη θέση αυτή υπερασπίζονται οι τρεις πρώην υπουργοί με την πρωτοβουλία τους, καθώς επίσης ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δεν παραλείπουν να λένε με όποια ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο. 
 
Επίσης ο Θεοδωράκης επιμένει να μιλάει για Κέντρο, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρεται σε Κεντροαριστερά. Αυτή ήταν η σοβαρότερη ένσταση από όσες προβλήθηκαν από τη Φώφη Γεννηματά. Του καταλόγισε δηλαδή απόπειρα να αμβλυνθεί ο σοσιαλδημοκρατικός χαρακτήρας του χώρου καθιστώντας τον διάλογο περιττό. Οι τρεις πρώην υπουργοί επιχειρούν να ξεπεράσουν το ζήτημα κάνοντας λόγο για προοδευτική παράταξη.
 
Πάντως η αναμόχλευση του θέματος της συνεργασίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν έγινε τυχαία, αφού τη Δευτέρα είχαν φουντώσει οι φήμες που ήθελαν έναν ακόμη βουλευτή του Ποταμιού, τον Κώστα Μπαργιώτα, έτοιμο να ανακοινώσει την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο ίδιος βγήκε για να αποκαταστήσει την αλήθεια δηλώνοντας ότι παραμένει στο Ποτάμι, αν και εξέφρασε τη διαφωνία και την αγωνία του για τη στάση του κόμματός του.
 
Μιλώντας στον Βήμα FM όσο και τον Αθήνα 9,84 τάχθηκε υπέρ της ένταξης του Ποταμιού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μέσα από τον εσωτερικό διάλογο να επιχειρηθεί σε ένα επόμενο στάδιο η αυτοδιάλυση όλων των κομμάτων για την ενοποίηση του χώρου και όχι αντίστροφα.
 
Η κίνηση αυτή του Μπαργιώτα εκφράζει την αγωνία που έχουν και άλλα στελέχη μέσα στο Ποτάμι, ότι αυτή η γενικότερη αμφιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη απέναντι στις εξελίξεις απλώς ροκανίζει τον κρίσιμο χρόνο και μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που θα αποβούν μοιραίες για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.
 
Εκδήλωση
Σήμερα η πρωτοβουλία των Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη διοργανώνει εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου αναμένεται να παραστούν δύο στελέχη του Ποταμιού, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και η πρώην βουλευτής Αντιγόνη Λυμπεράκη, στο πλαίσιο της εκ του σύνεγγυς παρακολούθησης της διαδικασίας.
 
«Αν δεν έρθει μία νέα, ενωμένη και μεγάλη προοδευτική παράταξη, τότε η χώρα θα μείνει με τη Ν.Δ. του 1974 και τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου» τόνισε ο Ραγκούσης σε συνέντευξή του εν όψει της σημερινής εκδήλωσης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και πρόσθεσε: «Το σύστημα με τους δύο συγκεκριμένους πυλώνες ψυχορραγεί, βουλιάζει και μας τραβάει στον πάτο όλους μας. Το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης έχει ήδη καταφέρει να τραβήξει στον πολιτικό βούρκο όλα τα μεγάλα κόμματα που το υπηρέτησαν. Εμείς πραγματικά επιθυμούμε την ενότητα, γι’ αυτό και δεν έχουμε λογική αποκλεισμών και τελεσιγράφων».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος η Διαμαντοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι δεν ετοιμάζεται κανένα νέο κόμμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος προοδευτικός πόλος με όλες τις δυνάμεις του χώρου, που θα εκφράζει νέες ιδέες, προκειμένου να συγκινήσει τους νέους.
 
Όλα αυτά όμως θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, αν δηλαδή η πρωτοβουλία έχει κάποια ανταπόκριση ή παραμένει αδιάφορη στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του χώρου. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33