search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:41
MENU CLOSE

Αγώνας δρόμου για τη δημόσια Υγεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1953
26-01-2017
29.01.2017 04:00
Δεν υπάρχει... Τσιόδρας για την οικονομία - Media

 

Tα μνημόνια λιγόστεψαν το προσωπικό κατά 25.000 άτομα

«Πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η γνωστή βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία με το «έμπα» του 2017 δημοσίευσε ένα πολύ σκληρό ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στη χώρα.
 
Σύμφωνα με τον «Guardian», η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι οριακή, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά – έγραφε η εφημερίδα – να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των ασθενών, ενώ υπογραμμιζόταν ότι ο χώρος της Υγείας ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από τις περικοπές που επέβαλαν στην Ελλάδα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Τεράστιες «τρύπες»
Αν και τα στοιχεία του «Guardian» αφορούσαν παρελθόντα έτη – προκαλώντας την μήνιν του υπουργείου Υγείας –, η ωμή πραγματικότητα είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αρχίσει πλέον να… ξεμένει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που αποδίδεται στις βαθύτατες περικοπές στις δαπάνες που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την πλημμυρίδα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων προσωπικού. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων το μόνιμο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων απώλεσε δυναμικό περίπου 25.000 ατόμων, εκ των οποίων περίπου 7.500 στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
 
Από την πλευρά της η ΕΙΝΑΠ, επικαλούμενη τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζει ότι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας ήταν 94.164 άτομα, ο αριθμός αυτός τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε περιοριστεί στα 77.637 άτομα, ήτοι μειώθηκε κατά σχεδόν 16.500 άτομα, ενώ σημείωσε ότι κατά το 2015 αποχώρησαν / συνταξιοδοτήθηκαν 2.758 άτομα από το μόνιμο προσωπικό και εκτίμησε ότι στο τέλος του 2016 το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ θα μειωνόταν κατά 200 – 300 άτομα, λόγω συνταξιοδοτήσεων γιατρών.
 
Τώρα τρέχουμε…
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι η κατάσταση στον χώρο της δημόσιας Υγείας δεν είναι ακριβώς… ικανοποιητική και επιχειρεί να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται (καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου στο «Π», υπάρχει συγκεκριμένη γραφειοκρατία για τις προσλήψεις, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί) προγράμματα προσλήψεων προσωπικού στην Υγεία.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 950 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και για 760 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. 
Ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 900 εργαζόμενοι, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν στο ΕΣΥ 700 εργαζόμενοι (από κυλιόμενους πίνακες) και θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη άλλων 2.000 μέσω ΑΣΕΠ και 2.000 γιατρών (για τις οποίες εκκρεμεί η ΠΥΣ). Προστίθεται δε ότι τώρα διορίστηκαν περισσότεροι από 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις του 2009 – 2010.
 
Προγραμματισμός προσλήψεων
Παράλληλα το υπουργείο «τρέχει» και πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 εργαζομένων (μη ιατρικό προσωπικό) με ετήσιες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017 και η απασχόλησή τους θα είναι πλήρης (που σημαίνει βασικός μισθός, νοσοκομειακό επίδομα, κυκλικό ωράριο). Το συνολικό κόστος του προγράμματος αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης έχουν ήδη προσληφθεί περίπου 1.383 επικουρικοί γιατροί με συμβάσεις από ένα έως τρία χρόνια για να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες και έχει παραταθεί η θητεία 884, ενώ, παράλληλα, προσλήφθηκαν 585 επικουρικοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και παρατάθηκε η θητεία περίπου 600, 186 εργαζόμενοι έχουν ήδη διοριστεί στο ΕΚΑΒ και προβλέπεται και ο διορισμός 1.000 διοικητικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998!
 
Τέλος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε και στη σύναψη συμβάσεων 50 γιατρών και 200 νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Έτσι από 200 κλειστά κρεβάτια που είχαμε πριν από λίγο καιρό, σήμερα έχουν μειωθεί στα 150 και ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής που υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής, από 65 που ήταν τα κλειστά κρεβάτια, τα έχει μειώσει στα 33. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επαναπροκηρυχθούν άλλες τόσες θέσεις (50 γιατρών και 200 νοσηλευτών).
 
«Πετσόκομμα» των δαπανών
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2008 και μετά καταγράφεται ραγδαία μείωση των δημοσίων δαπανών για τον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το 16,1% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, το 2015 έπεσαν στο 9,5%, δηλαδή η περικοπή τους άγγιξε το 60%! 
 
Στην έκθεσή του για την παγκόσμια υγεία για το 2015 ο Οργανισμός (που προφανώς δεν αποτελεί… προπύργιο του σοσιαλισμού) σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα η οικονομική κρίση οδήγησε στην απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας των μακροχρόνια ανέργων και πολλών αυτοαπασχολουμένων, αν και τόνιζε ότι από τον Ιούνιο του 2014 έχουν ληφθεί μέτρα, προκειμένου ο ανασφάλιστος πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
 
Επίσης, υπογράμμιζε ότι στη χώρα το μερίδιο των δαπανών για την υγεία που καταβάλλονται απευθείας από τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί κατά 4% από το 2009 λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών, καθώς και ότι το μερίδιο του πληθυσμού που αναφέρει ότι κάποιες ιατρικές ανάγκες του δεν καλύπτονται υπερδιπλασιάστηκε κατά την οικονομική κρίση. Τέλος, ο ΟΟΣΑ σημείωνε με νόημα ότι ναι μεν η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό ιατρών ανά 1.000 κατοίκων μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού (σχεδόν διπλάσιο αριθμό κατά κεφαλήν από τον μέσο όρο), αλλά κατέγραφε και τη μικρότερη αντιστοιχία ιατρικού / νοσηλευτικού προσωπικού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:41