search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:56
MENU CLOSE

Το Κέρας του Λιμού και η Σομαλία

13.08.2011 15:38
Το Κέρας του Λιμού και η Σομαλία - Media

Τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών βιώνει το Κέρας της Αφρικής, για την κατάσταση στο οποίο έπεσαν βροχή οι προειδοποιήσεις και οι εκ­κλήσεις εν τω μέσω του καλοκαιριού από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Οργανι­σμού, 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή (Αι­θιοπία, Κένυα, Σομαλία, Ερυθραία, Τζιμπουτί) απειλούνται άμεσα από την πείνα, καθώς η περιοχή ζει την πιο σφοδρή ξηρασία των τελευταίων 60 ετών.

Τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών βιώνει το Κέρας της Αφρικής, για την κατάσταση στο οποίο έπεσαν βροχή οι προειδοποιήσεις και οι εκ­κλήσεις εν τω μέσω του καλοκαιριού από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Οργανι­σμού, 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή (Αι­θιοπία, Κένυα, Σομαλία, Ερυθραία, Τζιμπουτί) απειλούνται άμεσα από την πείνα, καθώς η περιοχή ζει την πιο σφοδρή ξηρασία των τελευταίων 60 ετών.

Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, ολόκληρα κοπάδια ζώων έχουν ψοφήσει, ενώ οι τιμές των τροφίμων στην τοπι­κή αγορά είναι απαγορευτικές για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στη δεινότερη θέση βρίσκεται η Σομαλία, για την οποία ο ΟΗΕ και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης USAID εξέπεμψαν σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Εντός των συνόρων της Σομαλίας 3,7 εκατομμύρια άνθρω­ποι βρίσκονται υπό το φάσμα της πείνας, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν πεθάνει 29.000 παιδιά.

Πεθαίνουν στον δρόμο

Σε ολόκληρη τη Σομαλία πέντε περιοχές συνολικά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού και το μεγαλύτερο πρό­βλημα αντιμετωπίζει ο Νότος. Η Unicef καλεί να τεθεί σε προτεραιότητα η περιοχή της Νότιας Σομαλίας, όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο για 1,25 εκατομμύρια παιδιά τα οποία χρήζουν άμεσων ενεργειών, ενώ άλλα 640.000 παι­διά υποσιτίζονται.

Οι Σομαλοί συρρέουν πλέον κατά χιλιάδες είτε στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου (για τροφή και στέγη στους κα­ταυλισμούς γύρω από αυτή και στο πλαίσιο των προγραμ­μάτων σίτισης του ΟΗΕ) είτε (και κυρίως) στην Κένυα, προ­κειμένου να γλιτώσουν από την ξηρασία και τις εμφύλιες συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και δύο δεκαετίες.

Υπολογίζεται ότι 600.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει προς τις γειτονικές χώρες – περπατώντας χιλιάδες χιλιό­μετρα με τα πόδια – και κυρίως στην Κένυα, καθώς στον προσφυγικό καταυλισμό της Ντανταάμπ έχουν συγκεντρω­θεί 400.000 Σομαλοί. Σύμφωνα με περιγραφές των αξιω­ματούχων του ΟΗΕ, χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν στον δρό­μο προς την Κένυα ή μόλις φθάνουν στους καταυλισμούς, κάτι το οποίο είναι σύνηθες, όπως τονίζουν, ενώ τα μισά απ’ όσα φθάνουν είναι υποσιτισμένα.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι η κατά­σταση θα χειροτερέψει μέχρι το τέλος του χρόνου και πι­θανότατα ο λιμός θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες περιοχές που βρίσκονται σε συνθήκες λι­μού, δεν τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τις πληττόμε­νες περιοχές για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Αδιέξοδο

Οι περιορισμοί στην άμεση ανάπτυξη της βοήθειας λόγω της εμφύλιας σύρραξης και τα χορηγούμενα κονδύλια εί­ναι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμε­τωπίζουν οι άνθρωποι του ΟΗΕ και των οργανώσεων. Η ει­δική υπηρεσία του Οργανισμού έχει ζητήσει το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων επιπρόσθετα στο ποσό του 1 δισ. δολ. που εκταμιεύθηκε. Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ Βαλερί Άμος σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήματα για το τι γίνο­νται τα κονδύλια που χορηγούνται, πως ήδη υλοποιούνται προγράμματα, χωρίς τα οποία τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν και, όπως υπο­γράμμισε, η διεθνής κοινότητα έρχεται τρίτη σε βοήθεια. Το μεγαλύτερο βάρος της βοήθειας φέρουν οι γειτονικές κυβερνήσεις, ινστιτούτα και τοπικές οργανώσεις. Επιπλέον, σημείωσε, όσο ο εμφύλιος συνεχίζεται, η δυνατότητα αποτελεσματικής δράσης θα είναι περιορισμένη.

Στο μεταξύ την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας (κυρί­ως σκηνές, κουβέρτες κ.λπ.) από αέρος.

Λίγο πριν, οι ισλαμιστές αντάρτες της Αλ Σαμπάμπ είχαν ανακοινώσει ότι εγκαταλείπουν τις θέσεις που κατείχαν στο Μογκαντίσου και υποχωρούν, μια υποχώρηση «τακτι­κή», όπως υπογράμμισε από ραδιοφώνου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί κατά της μεταβα­τικής κυβέρνησης και του προέδρου Σεΐχ Σαρίφ Άχμεντ που διαθέτουν την υποστήριξη της Δύσης. Μάλιστα ο πρόεδρος χαιρέτισε την επιτυχία των «κυβερνητικών δυνάμεων» με την αρωγή των κυονόκρανων της δύναμης AMISOM.

Οι αντάρτες απειλούν

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο του Μογκαντίσου, αλλά οι αντάρτες προειδοποιούν αφενός ότι δεν υποχωρούν από τις υπόλοιπες περιοχές που κατέχουν, αφετέρου ότι θα επα­νέλθουν δριμύτεροι προκειμένου να δώσουν «ένα μάθημα» στους κυβερνητικούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:56