search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:26
MENU CLOSE

Νέος ΥΠΕΞ της Γερμανίας ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

27.01.2017 12:23
Θετική στον κορωνοϊό Επίστροπος της ΕΕ - Media

 

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διορίστηκε σήμερα υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ήδη αύριο μεταβαίνοντας στο Παρίσι.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δέχθηκε την παραίτηση του Γκάμπριελ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και τον διορισμό του σε αυτό των Εξωτερικών.

Ο Στάινμαϊερ αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου τον Φεβρουάριο, για την οποία είναι φαβορί.

Τον Γκάμπριελ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομίας η Μπριγκίτε Τσίπρις του SPD, όμως θα διατηρήσει τη θέση του αντικαγκελάριου στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει σχηματίσει το κόμμα του με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Εξάλλου ο 57χρονος Γκάμπριελ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι στη Μέρκελ, παραχωρώντας τη θέση του στον Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί και πάλι ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός, ο Γκάμπριελ είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, όπου ο Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γκάμπριελ αναμένεται να μεταβεί σύντομα για επίσημη επίσκεψη και στις ΗΠΑ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03