search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:59
MENU CLOSE

«Τα είπαν» Τραμπ-Πένια Νιέτο για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

27.01.2017 19:51
«Τα είπαν» Τραμπ-Πένια Νιέτο για το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού - Media

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία σε «φιλικό» κλίμα με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο, διάρκειας περίπου μίας ώρας, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από την ακύρωση της επίσκεψης του Μεξικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο εξαιτίας της διαμάχης σχετικά με την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών την ανέγερση του οποίου προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είχαμε μια συζήτηση σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για το χτίσιμο μιας δίκαιης σχέσης και μιας νέας σχέσης» με το Μεξικό τόνισε ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Λευκό Οίκο.

«Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, εταιρειών και εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό δεν θα συμβεί υπό την ηγεσία μου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχω εκφραστεί πολύ έντονα ενάντια στο Μεξικό. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για το Μεξικό…αλλά όπως γνωρίζετε έχει διαπραγματευτεί εις βάρος μας, πλήττοντας την χώρα μας μέσα από προηγούμενες κυβερνήσεις μας. Μας έχουν γελοιοποίησει», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει να διαπραγματευθεί εκ νέου την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με το Μεξικό στο μέλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού ο Νιέτο και ο Τραμπ συμφώνησαν να μην μιλούν δημοσίως προς το παρόν για την αποπληρωμή της κατασκευής του τείχους που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι το Μεξικό πρέπει να χρηματοδοτήσει.

Στην ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «εποικοδομητική και παραγωγική» συνομιλία και προσέγγισαν ζητήματα, όπως το εµπορικό έλλειµµα των ΗΠΑ προς το Μεξικό και την παράνομη ροή όπλων και ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Αναφορικά με την χρηματοδότηση του τείχους οι δύο πρόεδροι διαπίστωσαν τις ξεκάθαρες και δημόσιες αποκλίσεις των απόψεων τους σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Οι πρόεδροι επίσης συμφώνησαν προς το παρόν να μην συζητούν δημοσίως για αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:58