search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:07
MENU CLOSE

Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ στην «επετειακή» πρόκληση των Τούρκων: Υπήρξε παραβίαση υδάτων

29.01.2017 11:04
Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ στην «επετειακή» πρόκληση των Τούρκων: Υπήρξε παραβίαση υδάτων - Media

 

«Επετειακή πρόκληση» των Τούρκων που δείχνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας.

Νωρίς το πρωί, δύο φουκωτά με τους Τούρκους ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια, όπου μαζί με μια πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στην πυραυλάκατο επέβαινε και ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Hulusi Akar.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πυραυλάκατος -που απέπλευσε από την Αλικαρνασσό στις 11 το πρωί, παρέμεινε στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά. 

Κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού «Κραταιός» που περιπολούσε στην περιοχή παρακολούθησε τις τραγικότητες των Τούρκων.  

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται πως αμέσως μετά, ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αμέσως μετά πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια.

Μάλιστα, οι Τούρκοι ανάρτησαν και φωτογραφίες στον ιστότοπο του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.  

 

Ανακοίνωση για την παραβίαση των χωρικών ελληνικών υδάτων εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν προσέγγισαν, περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας, της Ευρώπης και τη Συνθήκη της Λωζάνης 

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP. «Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης» είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βίτσας: Απαραβίαστα τα σύνορα μας 

Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης”, διεμήνυσε “προς όλες τις κατευθύνσεις πέραν των ελληνικών συνόρων “, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
“Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας”, σχολίασε περαιτέρω μιλώντας στην Ξάνθη.
“Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων”, συνέχισε.
“Για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο”, επισήμανε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:07