search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:38
MENU CLOSE

Γαλλία-Γερμανία συμμαχία

16.08.2011 16:30
Γαλλία-Γερμανία συμμαχία - Media

Σε μια σειρά μέτρων με στόχο τον κοινό βηματισμό της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε μια σειρά μέτρων με στόχο τον κοινό βηματισμό της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο χώρες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ τους θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί ενώ πρόσθεσε πως οι δύο χώρες συμφωνούν με την πρόταση για θέσπιση ενός οικονομικού συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών.

Στόχος των παρεμβάσεων, όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες, είναι να υπάρξει μια αληθινή οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, η οποία θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών- μελών και θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά, εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ υπογράμμισε με τη σειρά της και η Άνγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν, όπως σημείωσε, την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.

Τόνισε επίσης ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.

Επισήμανε ακόμη ότι το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.

Παράλληλα συμφώνησαν στην θέσπιση του χρυσού κανόνα για το χρέος και τα ελλείμματα.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Τις προτάσεις τους θα παρουσιάσουν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον οποίο και πρότειναν για την προεδρία του συμβουλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:36