search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48
MENU CLOSE

Γαλλία: Οι θέσεις του Αμόν «διώχνουν» τους κεντρώους Σοσιαλιστές – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

31.01.2017 10:23
Σουλτς και Πιτέλα στηρίζουν Αμόν στη Γαλλία - Media

 

Δύο πολιτικοί που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι δεν υποστηρίζουν τον υποψήφιο του κόμματός τους για την προεδρία Μπενουά Αμόν, ένα γεγονός που δείχνει ότι βαθαίνει το χάσμα στο εσωτερικό του κόμματος και ενδέχεται να δώσει ώθηση στον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Άλλα στελέχη των Σοσιαλιστών, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ζήτησαν δημοσίως σήμερα από τον Αμόν να υποχωρήσει από τις πιο ακραίες θέσεις του και να μετακινηθεί προς το κέντρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον υποστηρίξουν αν δεν το κάνει.

Ο Αμόν κέρδισε στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών την Κυριακή το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές με υποσχέσεις όπως για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, για την ακύρωση των χρεών μεταξύ των κρατών της ΕΕ και για την εισαγωγή ενός «οικουμενικού εισοδήματος» για όλους τους Γάλλους πολίτες.

Οι Σοσιαλιστές πολιτικοί Κριστόφ Καρές και Ζιλ Σαβαρί, που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, σε άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde έγραψαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον Αμόν.

«Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι το εντελώς αντίθετο από (την τρέχουσα προεδρική) εντολή την οποία στηρίζουμε και η οποία κατά τη γνώμη μας έχει φέρει αποτελέσματα;», διερωτώνται.

Από την πλευρά του ο Σαπέν και η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, δήλωσαν ότι ο Αμόν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να κερδίσει το υπόλοιπο κόμμα και να μην περιμένει από τους υπόλοιπους Σοσιαλιστές απλώς να ακολουθήσουν τη γραμμή του.

Ο Σαπέν μάλιστα τόνισε ότι ο Αμόν έχει στη διάθεσή του δύο ή τρεις εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Οι Σοσιαλιστές, που έχουν αποδυναμωθεί μετά την προεδρία του Ολάντ, δεν φαίνεται να έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όμως οποιαδήποτε λιποταξία κεντρώων Σοσιαλιστών θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στον ανεξάρτητο, κεντρώο Μακρόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Le Figaro, η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο των εκλογών τον Απρίλιο με το 25% της πρόθεσης ψήφου. Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει το 21-22% και ο Μακρόν το 20-21%.

Στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, τόσο ο Φιγιόν όσο και ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζουν έναντι της Λεπέν, ενώ αν βρισκόντουσαν αντίπαλοι ο Μακρόν θα κέρδιζε κατά πολύ τον Φιγιόν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48