15/07/2020 02:38:29

Κυπριακό: Στις Βρυξέλλες ο Μαυρογιάννης - Στο επίκεντρο των συναντήσεων οι απαιτήσεις της Τουρκίας για τις ελευθεριες της ΕΕ

Ο Ακιντζί «τραβάει» κι άλλο το σχοινί – Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη  - Media

Με οδηγίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, για να συζητήσει την αξίωση της Άγκυρας να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών παρουσιάζονται έτοιμοι για μια ρύθμιση της τουρκικής αξίωσης. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως, αν γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση, οι τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) και ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, τότε ενδεχομένως αυτό το κατά τα άλλα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ένωση, να «κυπροποιηθεί».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις τέσσερις ελευθερίες και την επιθυμία της Άγκυρας να τις εξασφαλίσει για τους πολίτες της μετά τη λύση του Κυπριακού σε κυπριακό έδαφος, δεν ικανοποίησαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κ. Σχοινάς απέφυγε επιμελώς να αγγίξει το θέμα. Είπε πως «όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», αφήνοντας το θέμα να αιωρείται, αν και αφορά και την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.