search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:14
MENU CLOSE

Συνεχείς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία-Ξεπέρασαν τις 94.000

31.01.2017 12:27
Τουρκία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού η είσοδος στη χώρα από τη Δευτέρα - Media

Οι τουρκικές αρχές έχουν απολύσει περισσότερους από 90.000 δημόσιους υπαλλήλους που έκριναν ύποπτους για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, οι οποίες -σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης- έχουν διευρυνθεί ώστε να στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο υπουργός Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί.

Η Τουρκία απομακρύνει από τις θέσεις τους τούς υποστηρικτές του ισλαμιστή ιμάμη που εδρεύει στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει παρεισφρήσει σε δημόσιους οργανισμούς και ότι σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση έχουν προφυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη τους για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να θεσπίζει νέους νόμους περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όποτε κρίνει απαραίτητο.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποιοι από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας εκφράζουν φόβους ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει κάθε διαφωνία από κρατικά ιδρύματα μέχρι πολιτικά κόμματα.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επλήγη τον περασμένο χρόνο από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων με όπλα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν κούρδοι αντάρτες και τζιχαντιστές του ISIS, και επιπλέον από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κατά το οποίο στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12