search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:44
MENU CLOSE

Τα γεράκια και το μενού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1954
02-02-2017
03.02.2017 04:00
esm.jpg

 

Πολύ «ζορισμένη» αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αύριο στη Μάλτα. Κύριο θέμα το προσφυγικό, αλλά στο παρασκήνιο αναμένεται να τρέξουν κι άλλα βαριά θέματα, από τα οποία δεν θα απουσιάζουν τα δικά μας.

Οι αναθερμασμένες επαφές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, ύστερα από τη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, αναμένεται ότι θα επιφέρουν μια νέα – ανεπίσημη – πρόταση εκ μέρους των θεσμών που εκπροσωπούν τους δανειστές. Ήδη το ένα σενάριο διαδέχεται το άλλο ως προς τη δομή ενός συμβιβαστικού πακέτου, το οποίο θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την «παγωμένη» δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
 
Κάθε μία από τις πλευρές της διαπραγμάτευσης κουβαλάει τα βάρη της, τις «κόκκινες γραμμές» και τις αξιώσεις της, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: το ελληνικό θέμα δεν πρέπει να προκαλέσει μια νέα κρίση στην Ευρώπη εν όψει των εκλογών, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Επιπλέον μια νέα ελληνική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για το ευρωσύστημα και στην Ιταλία, η οποία κινδυνεύει αφενός να μπει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και αφετέρου να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε.
 
Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό αν προσθέσουμε και τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Γερμανίας και τις αξιώσεις της διοίκησης Τραμπ να πληρώσουν πολλά παραπάνω οι Ευρωπαίοι για την παροχή πυρηνικής και συμβατικής ασφάλειας εκ μέρους των Αμερικανών.
 
Πρόταση συμβιβασμού;
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, φαίνεται σχεδόν απίθανο να κλείσει πριν από τον Μάρτιο, αλλά, εάν περάσει και το Eurogroup του Φεβρουαρίου χωρίς ουσιαστική πρόοδο, η κατάσταση ενδέχεται να οξυνθεί και στο επίπεδο των σχέσεων με τους δανειστές και στο πολιτικό – οικονομικό μέτωπο εντός της χώρας.
 
Ειδικά αυτές τις μέρες, όμως, η αναζήτηση μιας ακτίνας φωτός θεωρείται κρίσιμη στην Ευρώπη, διότι, εάν την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής διαφανεί διέξοδος στο ελληνικό ζήτημα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ θα διευκολυνθεί να προτείνει επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό μνημόνιο. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι η εισήγηση θα είναι αρνητική, παρότι η Γερμανία δείχνει να διευρύνει το χρονικό περιθώριο προς το ΔΝΤ για οριστική απόφαση έως και τον Ιούνιο.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Γερμανία και τη Γαλλία, δύο χώρες στις οποίες οι επιδόσεις της Άκρας Δεξιάς θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τις διαφορές στους δημόσιους τόνους, φαίνεται ότι το να κλείσει το ελληνικό θέμα αποτελεί προτεραιότητα, επομένως δεν θα αποτελέσει έκπληξη να προσφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα πακέτο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ικανοποιητική βάση συζήτησης.
 
Δεν πρέπει, πάντως, να αγνοούμε τους επιβαρυντικούς παράγοντες σε αυτήν τη διαδικασία, οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τη σύγκρουση Ευρωπαίων – ΔΝΤ (ρεπορτάζ στις σελ. 8-9) και τη σχεδόν πλήρη απόρριψη του υφιστάμενου μνημονίου εκ μέρους του Ταμείου όσο και με ενδεχόμενο ρόλο του Τραμπ στο πεδίο των αποφάσεών του για την Ελλάδα. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
 
Κρίσιμο το προσφυγικό
Το κύριο μενού της συνόδου της Μάλτας όμως θα είναι το μεταναστευτικό / προσφυγικό, άλλο ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα εμπλέκεται ευθέως λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και εξ αιτίας της τουρκικής απειλής, η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες και λίγο απέχει από την πρόκληση θερμού επεισοδίου.
 
Η Άνγκελα Μέρκελ σήμερα θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί του προσφυγικού καθώς η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κρέμεται σε μια κλωστή και ύστερα, μεταβαίνοντας στη Μάλτα, αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει επιλέξει να βγει από το κάδρο των ελληνικών εκκρεμοτήτων, τις οποίες έχει αναθέσει εξ ολοκλήρου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξαναμπεί αν η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει και ανοίξει πάλι ο θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Άλλωστε η Μέρκελ είναι η κυρίως υπεύθυνη για το άνοιγμα αυτού του διαδρόμου και δύσκολα θα μπορέσει να αποποιηθεί των ευθυνών της αν η κρίση οξυνθεί.
 
Για την Ελλάδα η σκιά του Ερντογάν στη Μάλτα θα είναι ούτως ή άλλως βαριά εξ αιτίας της τουρκικής κλιμάκωσης (ρεπορτάζ στη σελίδα 7) στο φόντο της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και της προσπάθειας του Ερντογάν να δοκιμάσει τα όρια της ελληνικής ανοχής και αντοχής στην ακραία τουρκική πίεση.
 
Σε αυτό το κλίμα η αναζωπύρωση του προσφυγικού θα έρθει να προστεθεί στην απολύτως οριακή κατάσταση που επικρατεί αυτήν την ώρα σε όλα τα κρίσιμα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα. Τα γεράκια (Γερμανία, ΔΝΤ, Τουρκία) τριγυρίζουν στον ελληνικό ουρανό και, παρά τις μεγάλες επιμέρους διαφορές τους, είναι δυνατόν από κοινού να σπρώξουν τη χώρα προς τα βράχια…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43