search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:44
MENU CLOSE

Πολεμικό σκηνικό στο Μπέρκλεϊ στην ομιλία του ακροδεξιού Μίλων Γιαννόπουλου (Videos)

02.02.2017 06:28
Πολεμικό σκηνικό στο Μπέρκλεϊ στην ομιλία του ακροδεξιού Μίλων Γιαννόπουλου (Videos) - Media

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley αποκλείστηκε σήμερα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εμφάνιση του ακροδεξιού αρθοργράφου του υπερσυντηρητικού ιστότοπου Breitbart Μίλο Γιαννόπουλος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές, έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έσπασαν τζάμια στον χώρο του πανεπιστημίου, φωνάζοντας «Κάντε τους να σιωπήσουν», ενώ έριξαν και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το Berkeley και τελικά η πρυτανεία του πανεπιστημίου αναγκάστηκε να ακυρώσει χθες το βράδυ το συνέδριο στο οποίο θα μιλούσε ο Γιαννόπουλος.

Ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «μπαμπά» (daddy) στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος είναι μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εναλλακτικής δεξιάς.

Ο ελληνικής καταγωγής Γιαννόπουλος που ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες και είναι γνωστός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, είδε τον λογαριασμό του στο Twitter να μπλοκάρεται τον Ιούλιο όταν είχε επιτεθεί στη μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιό Λέσλι Τζόουνς.

Ο ίδιος ο Γιαννόπουλος επέκρινε σε ανακοίνωσή του «την αριστερά», λέγοντας ότι «τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά οτιδήποτε για να την εμποδίσει».

Επίσης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, κατήγγειλε ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από το πανεπιστήμιο Berkeley, αφού διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα στο κτίριο όπου βρισκόταν.

«Προφανώς είναι ένα φιλελεύθερο πανεπιστήμιο, οπότε μισούν οποιονδήποτε ελευθέριο ή συντηρητικό που τολμά να εκφράσει μια άποψη. Δεν με συμπαθούν ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο Γιαννόπουλος στο Fox News.

Στο μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «επιπλέον μέσα» για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Berkeley. «Εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων έρχονται ενισχύσεις. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα πρέπει να φύγουν αμέσως από την περιοχή», έγραψε η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Επίσης εξέδωσε προειδοποίηση για όσους παραμείνουν μέσα στο πανεπιστήμιο, ζητώντας τους να μην βγουν έξω και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα, καθώς οι διαδηλωτές επιστρέφουν στον χώρο του πανεπιστημίου αφού είχαν μετακινηθεί στο νότιο Μπέρκλεϊ.

Ο ιστότοπος Breitbart, που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει ενεργά την υποψηφιότητα Τραμπ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον είναι πλέον ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ανάλογες διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει τον προηγούμενο μήνα στο πανεπιστήμιο Davis είχαν εμποδίσει τη διοργάνωση ενός συνεδρίου στο οποίο επίσης θα μιλούσε ο Γιαννόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις τον είχαν προσκαλέσει ομάδες συντηρητικών φοιτητών.

Οι πρυτανικές αρχές και των δύο πανεπιστημίων τόνισαν ότι δεν ήταν αυτές που απέστειλαν την πρόσκληση στον Γιαννόπουλος αλλά και ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του. Παρόλα αυτά πρόσθεσαν ότι δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την ομιλία του, καθώς πρέπει να διασφαλίζουν την ελευθερία του λόγου.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές του Berkeley είχαν υπογράψει δύο επιστολές προς την πρυτανεία του πανεπιστημίου με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί το συνέδριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:43