search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:11
MENU CLOSE

Κοτζιάς: Όπλο μας απέναντι στη Τουρκία η διεθνής νομιμότητα

02.02.2017 12:10
Προάγγελος νέας σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Βιετνάμ η επίσκεψη Κοτζιά στο Ανόι - Media

«Υπερασπιζόμαστε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αντίληψη ότι τα όπλα της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στην Τουρκία, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή της κοπής της πίτας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε μία χώρα που πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη, στη συνεργασία με τους γείτονές μας διεθνώς και παγκοσμίως, μία χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν αλλά και ούτε και θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα που πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς θεσμούς, στις διεθνείς διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον καθένα και την κάθε μία. Μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους τους υπουργείου για την εργατικότητα και την σύμπνοιά τους, που κρατάνε με τη δουλειά τους το υπουργείο ψηλά, όπως είπε, εκφράζοντας την περηφάνεια του για το υπουργείο εξωτερικών και ευχαρίστησε, επίσης, «όλους εκείνους που σκληρά εργαζόμενοι αποκαλύπτουν τις εξαιρέσεις που παραβιάζουν είτε στη χώρα μας – και εννοώ στο υπουργείο μας – είτε διεθνώς τη νομιμότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίες των δύο τελευταίων ετών στις τριμερείς σχέσεις, στις δύο 4μερείς στα Βαλκάνια, αλλά και στις πρωτοβουλίες των διασκέψεων όπως αυτή για τον διαθρησκειακό διάλογο στην Αθήνα και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ν.Α. Μεσόγειο με ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες στη Ρόδο, δομές που παίρνουν θεσμικό χαρακτήρα, και έχουν βασικό χαρακτηριστικό τη «θετική ατζέντα», καθώς, όπως είπε, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές και συγκρούσεις πρέπει να προβάλλονται θετικές προτάσεις και η δυνατότητα να αναπτυχθούν δίκτυα συνεργασίας σε όλα τα πεδία από την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την έρευνα. Μίλησε επίσης για την ανασύσταση του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ και τον νέο οργανισμό που θα είναι έτοιμος σε 3-4 μήνες καθώς και για τις νέες διπλωματικές αρχές στη Σιγκαπούρη, και στο Ερμπίλ στο Β. Ιράκ και την επαναδραστηριοποίηση αυτών στη Λιβύη και στη Συρία.

«Η ελληνική διπλωματία ακούγεται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή σήμερα από ό,τι πριν μερικά χρόνια» σημείωσε τέλος ο κ. Κοτζιάς και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξη και την στήριξή του στην εξωτερική μας πολιτική καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «που μέσα από τις κριτικές τους παρατηρήσεις συχνά μας δίνουν έναυσμα για να αναστοχαστούμε και να σκεφτούμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:10