search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Μικρούτσικος: Μεγάλη προσωπικότητα ο Βαρουφάκης – Ακροδεξιός ρατσιστής ο Τραμπ

02.02.2017 19:07
Μικρούτσικος: Μεγάλη προσωπικότητα ο Βαρουφάκης - Ακροδεξιός ρατσιστής ο Τραμπ - Media

 

Μεγάλη προσωπικότητα τον Γιάνη Βαρουφάκη και ακροδεξιό ρατσιστή τον Τραμπ χαρακτηρίζει με συνέντευξή του ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ μεταξύ άλλων σχολιάζει την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το “όχι” του δημοψηφίσματος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις εξελίξεις στο Mega. 

Ο σημαντικός Έλληνας δημιουργός παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί στο aixmi.gr και την Μαρκέλλα Σαράιχα:

Ευγενικός, με ήθος, παιδεία και γνώσεις, ο Θάνος Μικρούτσικος είναι από τους σημαντικότερους δημιουργούς της χώρας. Έχει κάνει 70 δίσκους και χιλιάδες συναυλίες, μετράει συνεργασίες με κοριυφαίους ποιητές και στιχουργούς και σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές. Τον Απρίλιο κλείνει τα 70 του χρόνια, δε φοβάται το θάνατο, έχει ζήσει την κάθε στιγμή της ζωής του, δεν πέρασε ποτέ από το στάδιο της κατάθλιψης και δέχθηκε με χαρά να μου μιλήσει για την πολιτική, τη δικαιοσύνη και τη διαπλοκή στα μέσα, για τους λόγους που δεν ψήφισε Τσίπρα, για τα talent shows αλλά και για το αν του έγινε πρόταση να συμμετάσχει ως κριτής σε κάποια από αυτά.

Μ.Σ Ξεκινήσατε με τον Χρήστο Θηβαίο και τη Μαριάννα Πολυχρονίδη στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο. Τι θα δει ο κόσμος;

Θ.Μ «Στο πρώτο μέρος η μουσική σκηνή μετατρέπεται σε θέατρο, παρουσιάζεται το έργο μου ‘’Στην Ομίχλη των Καιρών», με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη που βγήκε πριν από 15 μέρες:. Έργο σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, Άλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου και Γιάννη Δούκα. Επίσης παρουσιάζεται το ‘’Σιδερένιο Νησί’’ του Χρήστου Θηβαίου. Είναι δύο έργα που συνοδεύονται με εξαιρετικούς φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Το πρώτο Σάββατο που παίξαμε στον Γυάλινο με Κόσμο, η μουσική σκηνή μετατράπηκε σε θέατρο, δεν άκουγες τις ανάσες του κόσμου -χωρίς εμείς να κάνουμε κάποια παρατήρηση. Στο δεύτερο μέρος το θέατρο μετετράπη σε μουσική σκηνή . Ο κόσμος συμμετείχε διότι το πρόγραμμα περιείχε τραγούδια διαχρονικά, εγώ τα λέω τραγούδια κοινού αισθήματος. Επιλογή τραγουδιών μου από τον Σταυρό του Νότου σε ποίηση Νίκου Καββαδία, τα τραγούδια τα κλασικά του Αλκαίου ‘’Η Ρόζα’’, το ‘’Μια πιρόγα’’, τραγούδια του Θηβαίου εξαιρετικά, Θεοδωράκης, Κραουνάκης, κι άλλοι συνθέτες -με αποτέλεσμα το κοινό να φύγει ενθουσιασμένο. Θα ήθελα να προσθέσω την εξαιρετική απόδοση της Μαριάννας Πολυχρονίδη, που κάνει το ουσιαστικό ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια με την έννοια ότι είναι ο πρώτος δίσκος στον οποίο τραγουδάει, ο Χρήστος Θηβαίος στα μεγάλα του κέφια και μία εκπληκτική ορχήστρα.

Η σχέση μου με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κρατάει 43 ολόκληρα χρόνια

Μ.Σ Έχετε συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες τραγουδιστές-ερμηνευτές. Με ποιον έχετε αναπτύξει φιλικές σχέσεις και υπάρχει αυτή η χημεία που λέμε τόσο στα επαγγελματικά όσο και στην προσωπική σας σχέση;

Θ.Μ «Όταν ξεκίνησα στις αρχές της δεκαετίας του 70, η τραγουδίστριά μου η βασική ήταν η αείμνηστη Μαρία Δημητριάδη. Ήμασταν από το πρωί ως το βράδυ μαζί. Το ίδιο συνέβη και με τον Κώστα τον Παίδη και τον Γιάννη Κούτρα, που κάναμε τον Μπρεχτ και τον Καββαδία. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι μία διαχρονική μου σχέση που κρατάει 43 ολόκληρα χρόνια. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία απόχρωση γκρι στις σχέσεις μας, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους. Η Χαρούλα είναι αγαπημένη μου φίλη. Μετά το ’86 που συνεργαστήκαμε είναι άνθρωπός μου. Όπως επίσης κι ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος, με τον οποίο είχαμε εντελώς οικογενειακές σχέσεις από μία στιγμή και μετά. Νομίζω με τους πάντες. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, που είναι από τις τελευταίες ανακαλύψεις μου της δεκαετίας του 2000, κι αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι ο Θάνος είναι οικογένειά μου».

Μ.Σ Η κρίση έχει χτυπήσει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Εσείς όλα αυτά τα χρόνια έχετε δει μείωση μεγάλη στις απολαβές σας;

Θ.Μ «Πριν σας απαντήσω ευθέως σε αυτό που με ρωτάτε, πρέπει να σας πω ότι η κρίση δεν ξεχωρίζει ούτε πρόσωπα ούτε επαγγέλματα. Αν στο δικό σας επάγγελμα υπάρχει ανεργία της τάξεως του 80%, γιατί τόσο είναι πραγματικά, στο δικό μας είναι κάτι παραπάνω. Δηλαδή, μουσικοί που εγώ θα τους χαρακτήριζα στην πρώτη γραμμή των Ευρωπαίων μουσικώ,ν κάνουν 30 μεροκάματα το χρόνο -που σημαίνει, επί της ουσίας, άνεργοι. Όταν ο κόσμος έχει χάσει το 40%της αγοραστικής του δύναμης και ποσοστό πάνω από το 40% κινείται μεταξύ ανεργίας και φτώχειας , αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο πράγμα που κόβει είναι το κομμάτι τού να βγει να πάει κάπου, να πάει θέατρο. Δεν μπορεί να κόψει το γάλα του παιδιού του -αν και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Τι να πω για τη μείωση τη δική μου που μπορει να είναι 100% ή 200% αλλά υπάρχουν κάποια χρήματα, όταν 25% είναι άνεργοι και το 62% των νέων ανθρώπων δεν έχει δουλειά; Επομένως διαμαρτύρομαι για όλους αυτούς . Δεν διαμαρτύρομαι για τις δικές μου περικοπές».

Στα τέλη του 2014 αρνήθηκα να κατέβω με τον  ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Μ.Σ Ήσασταν από τους Έλληνες καλλιτέχνες που υποστηρίξατε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε μετανιώσει καταρχήν γι αυτήν την επιλογή;

Θ.Μ «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν βρείτε δήλωσή μου το 2015 να με φτύσετε. Νομίζω ότι αναφέρεστε στο 2012. Το 2012 καλώς υποστήριξα στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτά που έλεγε με κάλυπταν. Από τα τέλη του 2013, αρχές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το ‘’σκίζω τα μνημόνια’’ και δεν πληρώνω τα τοκοχρεολύσια και τα αντικατέστησε με τη σκληρή διαπραγμάτευση -οπότε εκεί κατάλαβα ότι η ήττα είναι τελείως παραδεκτή. Και το δήλωσα στα τέλη του 2014 όταν μου έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για να κατέβω στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Άρα, είμαι μάλλον από τους λίγους ή από τους πρώτους που κατάλαβαν ότι δε θα βγει αυτή η ιστορία».

Μ.Σ Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εκλεγεί είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ή απλώς υπερτίμησε τις δυνάμεις του;

Θ.Μ «Όχι, όχι δε γίνονται έτσι αυτά. Η εξήγηση που δίνω, αλλά είναι προσωπική εξήγηση, είναι ότι μεταξύ του 2013 και 2014 η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μία πολιτική που έλεγε «με τη σκληρή διαπραγμάτευση θα τα καταφέρουμε». Προσπάθησαν να διαπραγματευτούν, αλλά δεν διαπραγματεύεσαι έτσι με τα θηρία όντας μυρμήγκι. Αυτό είναι που είπα εγώ το 2014. Δεν είναι ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό εν γνώσει του για να εκλεγεί , άλλαξε η πολιτική μεταξύ 2013-2014 κι εκεί εγώ κατάλαβα ότι αυτή η πολιτική η καινούργια της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν βγαίνει».

Μ.Σ Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουμε μία αριστερή κυβέρνηση με δεξιά πολιτική. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Θ.Μ «Το αριστερή, το δεξιά, το κεντροδεξιά, το μέσα αριστερά, το μέσα δεξιά κτλ είναι όροι που πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άνθρωποί του προέρχονται από την Αριστερά είναι δεδομένο. Αλλά η πολιτική είναι που χαρακτηρίζει ένα κόμμα. Η πολιτική η οποία ακολουθείται είναι ίδια με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να πανηγυρίζουν. Στον λάκκο των λεόντων μας έριξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, μετά η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον Κουβέλη, μετά η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αυτοί μας έριξαν στο λάκκο των λεόντων. Επομένως αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να ομιλούν. Από κει και πέρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα του Ιουλίου του 2015, ακολουθεί την ίδια πολιτική. Συνεπώς δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω αριστερή».

Μ.Σ Θεωρείτε ότι το ένδοξο ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ ήταν αυτό που στοίχισε αρκετά στον Αλέξη Τσίπρα;

Θ.Μ «Από πλευράς κόσμου το ΟΧΙ ήταν μεγαλειώδης ιστορία, γιατί εγώ που στις 13 Απριλίου κλείνω τα 70 μου κι έχω παρακολουθήσει από μικρό παιδί το κίνημα, από τα τέλη της δεκαετίας του 50,θεωρώ ότι υπήρξαν 3-4 στιγμές ανάτασης του ελληνικού λαού και μία από αυτές ήταν η πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, 300.000 και πλέον άνθρωποι που βροντοφώναξαν το ΟΧΙ. Από κει και πέρα το πώς το διαχειρίστηκε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ήταν κατά τη γνώμη μου μέγιστο λάθος»

Μετά το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα ο Τσίπρας έπρεπε να αντισταθεί

Μ.Σ Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Έτσι όπως στην συνέχεια διαδραματίστηκαν τα πράγματα;

Θ.Μ «Θα μπορούσε να αντισταθεί και θα είχε όλον τον ελληνικό λαό από πίσω, τουλάχιστον με συντριπτική πλειοψηφία μαζί του και θα μπορούσαμε αυτήν την στιγμή να βλέπουμε φως στο τούνελ. Όποια κι αν ήταν η εξέλιξη του 2015»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ως υπουργός του Σαμαρά έκανε 15.000 απολύσεις

Μ.Σ Αν γίνουν πρόωρες εκλογές θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αλλάξει τα πράγματα; Να σταματήσει να υπογράφονται μνημόνια;

Θ.Μ «Θα αστειεύεστε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ήταν υπουργός του Σαμαρά, έκανε 15.000 απολύσεις. Εκείνο που ήταν το συγκλονιστικό είναι ότι προσπαθεί να πείσει τους ξένους ότι «μπορώ να κάνω τα μνημόνια καλύτερα, όχι να φύγω από τα μνημόνια». Τι λέτε τώρα;»

Μ.Σ Έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε;

Θ.Μ «Εγώ ανήκω στην ουσιαστική Αριστερά, επομένως θα επιλέξω κάτι από κει».

Μ.Σ Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί κάποιους ανθρώπους στα άκρα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Θ.Μ «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, Μαρκέλλα. Είδες με τον Τραμπ τι γίνεται, με τη Λεπέν τι γίνεται, παρολίγον στην Αυστρία να βγει ακροδεξιός πρόεδρος , τα ακροδεξιά κόμματα μεγαλώνουν. Η αντίφαση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και θέλουν να αντιδράσουν. Αλλά επειδή η συνείδηση του μέσου όρου δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε για να επιλέξουν τη σωστή κατεύθυνση της ανατροπής αυτού του συστήματος, επιλέγουν τον λαϊκισμό -που πολλές φορές εκπορεύεται από την άκρα Δεξιά. Στρέφονται προς την άκρα Δεξιά χωρίς να ξέρουν, να βλέπουν ότι η άκρα Δεξιά είναι ουσιαστικό κομμάτι του συστήματος. Γα όνομα του Θεού, ψηφίζεις Τραμπ, έναν δισεκατομμυριούχο, ακροδεξιό ρατσιστή, για να χτυπήσεις την Χίλαρι Κλίντον, που όντως ήταν το παιδί του συστήματος; Είναι λύση αυτό; Δεύτερον, αν έχεις μνήμη ιστορική, θα δεις όταν το σύστημα μεταξύ του 1920-1933 ήταν σαθρό, το ίδιο έβγαλε από τα σπλάχνα του τον Χίτλερ, ο οποίος οδήγησε στην καταστροφή και στο θάνατο 50 εκατομ ανθρώπων και 12 εκατομ στα κρεματόρια στους φούρνους. Το ίδιο το σύστημα. οι μεγάλες βιομηχανίες έβγαλαν τον Χίτλερ. Μέσα στο ίδιο το σύστημα, όντας λαικιστής, έπεισε ένα κομμάτι Γερμανών που δεν είχαν συνείδηση, και πήρε με εκλογές την εξουσία. Όταν δεν υπάρχει ανεπτυγμένη συνείδηση τέτοια φαινόμενα θα τα βλέπουμε κι ελπίζω να μην είναι το ίδιο θανατηφόρα με το φαινόμενο του Χιτλερ που μας οδήγησε στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο και στην καταστροφή»

Μ.Σ Θέλω να σχολιάσω κάτι που μου είπατε πάνω στον Τραμπ και στην Χίλαρι, ότι προκειμένου να μην εκλεγεί η Χίλαρι η πλειοψηφία ψήφισε τον Τραμπ, η λεγόμενη ‘’τιμωρητική ψήφος’’. Κάτι ανάλογο έγινε σε μας. Προκειμένου δηλαδή να μην βγει πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ ή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ψήφισαν μνημόνια, ο κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και το ποσοστό του εκτοξεύθηκε.

Θ.Μ «Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε μία άλλη τακτική στα μέσα του 2015 αυτήν την στιγμή θα μιλάγαμε για ένα κόμμα που έχει απήχηση στο 50% και 60% του εκλογικού σώματος. Από την στιγμή που δεν το έκανε βεβαίως έχει υποχωρήσει στο βαθμό που έχει υποχωρήσει και που το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».

Μ.Σ Έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη; Σας ρωτάω γιατί η περιβόητη δίκη της Χρυσής Αυγής παίρνει αναβολές γίνονται αναταραχές και επεισόδια

Θ.Μ «Ζούμε σε σύστημα που τα πάντα είναι κάτω από διάφορους ελέγχους. Τα ΜΜΕ τα μεγάλα, παίξανε κάποιο ρόλο. Ο ρόλος αυτός είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι ιδιοκτησίες επωφελούνταν, ήταν οι μεγάλοι άρχοντες του συστήματος. κι επομένως προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία του συστήματος. Όλοι οι θεσμοί προς αυτήν την κατεύθυνση πηγαίνουν. Σε αυτό το σύστημα ζούμε, αυτή τη δημοκρατία έχουμε, δεν είναι ολοκληρωμένη δημοκρατία, είναι σε πολλά σημεία προβληματική και η δικαιοσύνη δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη. Ευτυχώς που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μία ανεξαρτησία.  Για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής υπάρχουν και μερικά τερτίπια νομικά που μπορεί να κωλυσιεργούν. Αυτά υπάρχουν στις αστικές δημοκρατίες κι έτσι πορευόμαστε».

Υπήρξαν δημοσιογράφοι μεγάλοι, και στο Μega, που παίζανε με το σύστημα

Μ.Σ Θεωρείτε ότι οι δημοσιογράφοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό που ζούμε;

Θ.Μ «Δεν τους παίρνει η μπάλα όλους. Ποτέ δε λέω, οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί, οι μουσικοί, οι διανοούμενοι. Σε όλους τους τομείς υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν οι οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος, υπάρχουν αυτοί που έχουν αηδιάσει κι έχουν πάει σπίτι τους και υπάρχουν κι αυτοί που αντιστέκονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δημοσιογραφία. Προφανώς υπήρξαν δημοσιογράφοι, μεγάλοι και στο Μega, που παίζανε με το σύστημα. Προφανώς, όμως, υπήρχαν κι άλλοι που τους απέκλεισε το σύστημα και ήταν άξιοι. Προφανώς υπήρχαν κι άλλοι που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους με όσο λιγότερες πιέσεις τους ασκούνταν. Υπήρχαν όλων των ειδών και υπάρχουν όλων των ειδών οι άνθρωποι αλλά δεν μπορώ να πω όλοι οι δημοσιογράφοι είναι υπηρέτες του συστήματος. Ή όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ανεξάρτητοι. Θα ήταν αστείο να το εκστομίσω»

Ο Νίκος Παππάς πιθανώς είχε πρόθεση να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο

Μ.Σ Τελευταία είδαμε τι γίνεται στον ΔΟΛ και τους τελευταίους μήνες στο Μega.. Άλλοι αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση. άλλοι στα αφεντικά. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Θ.Μ «Το πράγμα ξεκινά από τα αφεντικά, θα σου μιλήσω ανοιχτά. Δε θέλω να μιλήσω για τον ΔΟΛ και το Mega, ας πάρω μια εταιρία μεγάλη που δουλεύει 40 χρόνια, έχει βγάλει κέρδη, ο ιδιοκτήτης τα έχει μπαζώσει στην Ελβετία, αυτό συμβαίνει κατά κανόνα, έχει μπαζώσει καμία 500 εκατ ευρώ, 800, 400, 200 και κάποια στιγμή που δεν πάνε καλά τα πράγματα, κλείνει την εταιρεία. Και δεν παίρνει ο μπαγάσας ούτε 20 εκατ ευρώ από τα μπαζωμένα, για να ξεπληρώσει τουλάχιστον αυτά που χρωστάει στους εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν η μεγάλη και η κύρια ευθύνη, είναι στα αφεντικά. Άκουσα με τα αυτιά μου, και όλος ο ελληνικός λαός, τον Ψυχάρη στη Βουλή να λέει ότι «πήρα δάνειο με αέρα».

Τα δάνεια τα 100, τα 150, τα 200 εκατομμύρια, με αέρα ή χαριστικά, σε κάποια φάση γιατί η τότε κυβέρνηση ήθελε το συγκρότημα ή το οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα –δεν είναι μόνο ο ΔΟΛ- για να περνάει τις απόψεις του. Για το παράδειγμα που μου έδωσες δεν βλέπω ευθύνη στην κυβέρνηση ή στις τράπεζες, γιατί οι τράπεζες πια φοβούνται ότι αν συνεχίζουν να μην κατακρατούν τα χρήματα μπορεί να έχουν ποινικές ευθύνες. Ευθύνες στην κυβέρνηση, αν θέλεις, ρίχνω για το νόμο που πήγε να περάσει στην αδειοδότηση των καναλιών. Υπήρχε άλλος τρόπος για να βάλεις τάξη. Να ζητήσεις από τα 6-7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας κάποια χρήματα του τύπου των 10 εκατομμυρίων ευρώ ως αναδρομική πληρωμή για τα χρόνια που εξέπεμπαν δωρεάν και μετά με ένα ποσό ανθρώπινο, λογικό, να τους δώσεις άδεια για τα επόμενα 10 χρόνια. Και αν θέλανε και κάποιοι καινούργιοι, να ελέγξεις και να βάλεις κανόνες και όρους για τους 400 εργαζόμενους, για το να μην χρωστάνε, για να μην παίρνουν δάνεια χαριστικά. Αυτό δεν έγινε κι ήρθε το περίφημο «4 άδειες» και δημοπράτηση, με πιθανή πρόθεση του Νίκου Παππά, να ελέγξουν το τοπίο».

Μ.Σ Θα επανέλθω στο θέμα της δικαιοσύνης. Η υπόθεση για τη δίκη των capital controls μπήκε στα αρχεία. Ποια είναι η γνώμη σας; Δεν θα αποδοθούν τελικά ευθύνες; Ποιοι μας οδήγησαν σε αυτό.

Θ.Μ «Στα capital controls μας οδήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν ξέρω τι ευθύνες μπορούν να αποδοθούν. Δεν έκανε capital controls η κυβέρνηση».

Μεγάλη προσωπικότητα ο Βαρουφάκης, αν και δεν ταυτίζομαι πολιτικά μαζί του

Μ.Σ Απλά τότε έριξαν μεγάλες ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Θ.Μ «Ο Βαρουφάκης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, αν θέλεις την άποψή μου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες-οικονομολόγους παγκοσμίως αυτήν την στιγμή. Το κύρος του μην το εγγίζετε, διότι είναι ιεροσυλία. Αν δεν γνωρίζει κάποιος το έργο και την εκτίμηση που τρέφουν τα μεγαλύτερα κεφάλια διανόησης και οικονομολόγοι παγκοσμίως, και δεν μιλάω για κάποια τσιράκια των διαφόρων funds , πρέπει να ενημερωθείτε τι σημαίνει Βαρουφάκης επιστημονικά. Δεν ταυτίζομαι πολιτικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά δε θα χαρακτήριζα πρόβλημα έναν άνθρωπο, ο οποίος τουλάχιστον το πάλεψε και δεν ανέχθηκε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο κι έφυγε. Άρα, αν βρίζουν την κυβέρνηση και τον Τσίπρα που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο, δεν μπορούν να βρίζουν και τον Βαρουφάκη που παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να το υπογράψει. Θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε κάτι που κριτικάρουμε και να κριτικάρουμε αυτόν που είναι υπεύθυνος. Ο άλλος που παραιτήθηκε γιατί δεν το υπέγραψε δεν μπορεί να είναι κι αυτός υπεύθυνος. Ας διαλέξουμε».

Διάφορα κανάλια ουρλιάζανε για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Μ.Σ Το χρεώθηκε ο κύριος Βαρουφάκης, γιατί έγινε στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών

Θ.Μ «Από πού το χρεώθηκε; Από τον Πρετεντέρη και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου; Για το όνομα του Θεού. Ποιος του το χρέωσε; Διάφορα κανάλια που ουρλιάζανε για το ΝΑΙ. Ουρλιάζανε για το υπογράψτε. Δεν μπορεί δηλαδή τιμητής να είναι ο ίδιος, όταν λες δεν υπογράφω, και μετά όταν υπογράφεις να ξαναείναι τιμητής. Ας αποφασίσουμε ποιο ήταν το καλό. Αν μου πεις εσύ ότι έπρεπε να υπογράψει, ε αφού υπέγραψε καλά έκανε κι υπέγραψε. Και χτύπα το Βαρουφάκη που έφυγε και δεν ήθελε να υπογράψει. Αν όμως τον χτυπάμε γιατί συνεχίζει τα μνημόνια, ε δεν μπορούμε να χτυπάμε και τον Βαρουφάκη. Θα τρελαθούμε; Σε ό,τι αφορά στον χειρισμό, που λένε , ούτε ήμουν παρών, ούτε εσύ ήσουν. Αν μιλάμε για σενάρια μπορεί να το χειρίστηκε λάθος. Δεν κάνω τον ξερόλα».

Μ.Σ Επειδή είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική και το υπουργείο Πολιτισμού συγκεκριμένα, θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια, πράγματα μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο;

Θ.Μ «Ρίξανε το υπουργείο Πολιτισμού όλες οι κυβερνήσεις στο βάραθρο. Κόπηκε η χρηματοδότηση, οπότε από την στιγμή που έγινε αυτό, αυτό που λέω είναι ότι ένας κακός υπουργός με έναν καλό υπουργό ταυτίζονται. Οπότε δεν μπορώ να σου μιλήσω για το αναλλοίωτο, με την έννοια ότι είναι μία ειδική περίοδος όπου δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είπε έστω και σε αυτήν την κρίση να βοηθήσουν τον πολιτισμό, γιατί είναι μία άμυνα στη βαρβαρότητα. Όταν κόβεις τις συντάξεις , τι να πεις τώρα, να δώσω χρήματα για το Εθνικό Θέατρο; Εγώ θα έλεγα να δώσεις χρήματα για το Εθνικό Θέατρο, γιατί είναι άμυνα να δώσεις χρήματα για πράγματα τα οποία πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός της χώρας».

Μ.Σ Ποιος, κατά τη γνώμη σας, ήταν ο καλύτερος υπουργός Πολιτισμού;

Θ.Μ «Νομίζω ότι η πιο προβεβλημένη ήταν η Μελίνα Μερκούρη»

Είμαι εναντίον των  talent show που παράγουν πρόσωπα για το lifestyle

Μ.Σ Στα κανάλια φέτος έχουμε πολλά talent shows. Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτά; Σας έχει γίνει πρόταση να γίνετε κριτής όλα αυτά τα χρόνια;

Θ.Μ «Όχι, δεν μου έγινε, γιατί γνωρίζουν τις απόψεις μου. Δεν είμαι εναντίον ενός talent show. Είμαι, όμως, εναντίον ενός talent show που παράγει πρόσωπα για το lifestyle. Αυτό είναι πέρα από τις αρχές μου και πέρα από αυτό που λέμε έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι, το οποίο ξεκινά με τον Τσιτσάνη, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδώρακη, με συνθέτες της γενιάς μου και φτάνει μέχρι τους σημερινούς -μια μεγάλη αλυσίδα που κρατάει 70 χρόνια και ακουμπάει την ελληνική κουλτούρα. Όχι ότι δεν υπάρχουν καλές φωνές, αλλα προετοιμάζουν τα παιδιά για κάτι το οποίο είναι έξω από τη γραμμή που εγώ πιστεύω σαν Τέχνη -κι αυτήν ασκώ. Χωρίς να έχω τίποτα με τα παιδιά, και ενδεχομένως κάποιοι από αυτά να είναι καλοί τραγουδιστές, δεν έχω καμία σχέση με αυτήν την διαδικασία».

Μ.Σ Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπος με την κατάθλιψη;

Θ.Μ «Είμαι πολύ δημιουργικός εδώ και παρά πολλά χρόνια από το πρωί ως το βράδυ. Έχω κάνει χιλιάδες συναυλίες, 70 δίσκους, δεν πολυμουμένει καιρός για κατάθλιψη (γελάει). Για κάθε περίπτωση για μένα είναι το αντικαταθλιπτικό».

Μ.Σ Φοβάστε κάτι πολύ στη ζωή σας;

Θ.Μ «Όλη αυτή η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ δύσκολη και πολύ οξεία. Ήρθε και ο Τραμπ και ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Πώς να μην φοβάσαι μη γίνει κάτι, όταν έχεις παιδιά κι εγγόνια; Εγώ έχω 4 παιδιά και 3 εγγόνια. Δεν μπορείς να μην φοβάσαι σε ποιον κόσμο τα αφήνεις».

Αν φοβάμαι το θάνατο: Του βγάζω τη γλώσσα, επειδή έχω ζήσει κάθε μου στιγμή

Μ.Σ Φοβάστε το θάνατο;

Θ.Μ «Για μένα όχι. Επειδή έχω ζήσει την κάθε μου στιγμή, του βγάζω τη γλώσσα. Να στο πω λίγο διαφορετικά. Αισθάνομαι ότι είμαι ένας πυγμάχος. Πυγμαχώ με κάποιον που είναι 3 μέτρα ψηλότερος, εγώ είμαι μόλις 1,70 και ξέρω ότι στον 15ο γύρο του αγώνα θα με νικήσει και θα με ρίξει νοκ άουτ. Εκείνο που προσπαθώ να κάνω είναι στο τέλος του κάθε γύρου να τον κερδίζω στα σημεία. Και μέχρι στιγμής, αν με ρωτήσεις, τα έχω καταφέρει. Ξέρω όμως ότι στο 15ο θα πέσω κάτω ξερός. Πότε θα είναι ο 15ος γύρος μη με ρωτάς να σου πω».

Πηγή: aixmi

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39