search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:27
MENU CLOSE

Προορισμός … προς αποφυγή η Ελλάδα

18.08.2011 17:07
Προορισμός ... προς αποφυγή η Ελλάδα - Media

Άπιαστο όνειρο η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να αποκαλύπτουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 η εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ξεπέρασε τα 177 εκατ. ευρώ, δηλαδή μηνιαίως τα 29,5 εκατ. ευρώ.

Άπιαστο όνειρο η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να αποκαλύπτουν πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 η εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ξεπέρασε τα 177 εκατ. ευρώ, δηλαδή μηνιαίως τα 29,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η καθαρή εκροή κεφαλαίων Ελλήνων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 882 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι προς το παρόν ο στόχος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα επιταχύνουν την έξοδο από την κρίση και θα βάλουν πλάτη για μείωση της ανεργίας παραμένει ουτοπικός.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 706 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής εισροής 483 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Η καθαρή εκροή κεφαλαίων Ελλήνων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 882 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 177 εκατ. ευρώ!

Μόνον τον Ιούνιο οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή 132 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 9,7 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 5 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 14,8 δισ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 657 εκατ. ευρώ και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 53 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 5,6 δισ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 226 εκατ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21