search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:51
MENU CLOSE

Το χαλούμι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

04.02.2017 15:30
Κύπρος: ΑΚΕΛ, σοσιαλιστές και… χαλούμι μπλόκαραν την ευρωκαναδική συμφωνία - Media

 

Σε μια ενέργεια η οποία σαφώς στρέφεται κατά της κυπριακής οικονομίας προχώρησε η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου οδήγησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση του EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας), το οποίο σε δύο αιτήσεις εγγραφής εμπορικού σήματος από κυπριακή εταιρεία αναγνώρισε ξεκάθαρα την κυπριακότητα του χαλλουμιού, ενώ την ίδια ώρα δεν έκανε αποδεκτούς του ισχυρισμούς για ύπαρξη ποσοστώσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του χαλλουμιού.

Το Υπουργείο, αφού είδε τις δύο απόπειρές του ενώπιον του EUIPO να «ρίξει» το σήμα να αποτυγχάνουν, συνεχίζει πλέον τη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μάλιστα, η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη καθώς το Υπουργείο έχει προβεί σε δεκάδες τέτοιες εφέσεις και ενστάσεις, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν λάβει αρνητικές απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά σήματα με τον… λογαριασμό αυτών των ενεργειών να καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει ότι το σήμα «Xαλλούμι» αποτελεί ιδιοκτησία του και ότι οφείλει να το προστατεύσει με όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Eπιμονή και έξοδα…

Είναι τουλάχιστον άξιον απορίας το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Εμπορίου όσο και το Υπουργείο Γεωργίας επιμένουν στην ύπαρξη ποσοστώσεων στα είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χαλουμιού, τη στιγμή που αυτό δεν εξυπηρετεί την οικονομία της Κύπρου στο σύνολό της, καθώς είναι ευρέως παραδεκτό ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες ποσότητες αιγινού και πρόβειου γάλακτος για τη διατήρηση των εξαγωγών που γίνονται σήμερα πόσω μάλλον για την αύξησή τους. Την ίδια ώρα όλες αυτές οι ενέργειες επιφέρουν και υπέρογκα έξοδα, αφού τη διαχείριση των υποθέσεων ανέλαβε νομικό γραφείο που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπ. Εμπορίου: «Δικαίωμα και υποχρέωση»

Μιλώντας στη «Σ» η Άλικη Ιορδάνου, Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Α’ και συντονίστρια του κλάδου προώθησης εμπορίου προϊόντων, ανέφερε ότι το Υπουργείο χειρίζεται περί τις 40 τέτοιες υποθέσεις, τόσο όσον αφορά εταιρείες του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες ή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οποιαδήποτε συμφέροντα, η κ. Ιορδάνου τόνισε ρητά ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα και ότι το Υπουργείο Εμπορίου «έχει δικαίωμα και υποχρέωση να υποστηρίξει το σήμα του μέχρι τέλους». «Το χαλλούμι είναι κυπριακό και οποιοδήποτε σήμα αναφέρεται στο χαλλούμι συνδέεται με το Υπουργείο. Οποιοσδήποτε θέλει να γράψει σήμα με τη λέξη χαλούμι μέσα εναντιώνεται στο σήμα του Υπουργείου Εμπορίου», πρόσθεσε η κ. Ιορδάνου.

Άλλαξαν την ερμηνεία

Ταυτόχρονα, ο Λειτουργός του Υπουργείου Εμπορίου επισημαίνει ότι το σήμα είναι κατοχυρωμένο στην ΕΕ και ότι το χαλλούμι είναι εμμέσως πλην σαφώς ιδιοκτησία του Υπουργείου Εμπορίου. Τονίζεται, όμως, ότι το προϊόν παράγεται στην Κύπρο, βάσει βιβλιογραφίας εδώ και πάνω από 500 χρόνια και ειδικά από το 1985 και έπειτα εμπορεύεται τόσο στη χώρα μας όσο και στο διεθνή χώρο στη βάση του προτύπου, το οποίο καθορίζει ότι για την παρασκευή του πρέπει να χρησιμοποιείται αιγινό, πρόβειο και αγελαδινό γάλα.

Βέβαια, από το 2012 το Υπουργείο Εμπορίου μέσω της Νομικής Υπηρεσίας ερμηνεύει αλλιώς το πρότυπο, γεγονός που δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στις επιχειρήσεις που εμπορεύονται το χαλλούμι. Αυτή η νέα ερμηνεία έγινε χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ούτε η ερμηνεία που έδωσε η Επιτροπή που συνέταξε το πρότυπο, ούτε η ερμηνεία που έδιναν οι αρμόδιες

Αρχές, οι οποίες είχαν την ευθύνη του ελέγχου της εφαρμογής του προτύπου. Η τελευταία ερμηνεία αναφέρει ότι στην ποσόστωση γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού πρέπει να υπερέχει το αιγινό και πρόβειο γάλα, γεγονός που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους τυροκόμους, καθώς το αιγινό και πρόβειο γάλα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο.

Η απόφαση του EUIPO

Αναλυτικά, το EUIPO που είναι υπεύθυνο και για τα εμπορικά σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δύο διαφορετικές αποφάσεις του επισημαίνει ότι τα σήματα του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), δηλαδή το «Pallas Ηalloumi» και το «Cowboys Halloumi» δεν συγχέονται με το σήμα του Ιδρύματος, το οποίο είναι το «Halloumi», ενώ τόσο στην πρωτόδικη όσο και στη μετά την έφεση του Υπουργείου Εμπορίου απόφασή του το EUIPΟ τονίζει ότι η Κυβέρνηση, εκτός από την αμοιβή των δικηγόρων της στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κληθεί να καταβάλει και τα έξοδα της έφεσης.

Το EUIPO για να λάβει την απόφασή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία της έφεσης δεν επαρκούν για να μη γίνει αποδεκτό το σήμα. Την ίδια ώρα το δικαστήριο τόνισε ότι ο όρος «χαλλούμι» αναφέρεται σε συγκεκριμένο τυρί από την Κύπρο, τουλάχιστον για το κυπριακό κοινό, και ότι το εν λόγω τυρί προσφέρεται και πωλείται και εκτός Κύπρου, και από τα στοιχεία που έστειλε ο εφεσείων, δηλαδή η κυπριακή Κυβέρνηση, φαίνεται ότι και το κοινό εκτός της Κύπρου γνωρίζει ότι το χαλλούμι είναι ένα συγκεκριμένο τυρί που παράγεται στην Κύπρο.

Παραγωγοί και ΚΕΒΕ…

Την ίδια στιγμή, το EUIPO ανέφερε ότι βάσει των πωλήσεων το χαλλούμι εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Τα στοιχεία δείχνουν επιπρόσθετα ότι το χαλλούμι ως σήμα χρησιμοποιείται έντονα όχι μόνο από τους παραγωγούς, αλλά και το ΚΕΒΕ. Σαν αποτέλεσμα, αυτός ο όρος εμφανίζεται σε διάφορα περιοδικά φαγητών και συνταγών και αναγνωρίζεται ως το τυρί της Κύπρου.

Παράλληλα, η εκτεταμένη χρήση του όρου «Χαλλούμι» ως γενική ονομασία επιβεβαιώνεται από διάφορα άρθρα και αρχεία από την Κύπρο. Ιδιαίτερα σημαντικό το Γραφείο της ΕΕ θεωρεί το γεγονός ότι το «Χαλλούμι» είναι το όνομα του τυριού που παράγεται ανέκαθεν στην Κύπρο και είναι πολύ πιο παλιό από τα εμπορικά σήματα. Παράλληλα, ο όρος δηλώνει μια συγκεκριμένη σύνθεση από αιγινό, πρόβειο και αγελαδινό γάλα, και αυτό λόγω των συγκεκριμένων κλιματολογικών και βοτανικών χαρακτηριστικών συνθηκών που συναντώνται στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται στην απόφαση ότι ο μέσος καταναλωτής δεν θα νοιαστεί αν το χαλλούμι εμπορεύεται από συγκεκριμένους παραγωγούς ή εμπόρους, καθώς θα δει το τελικό προϊόν.

Ούτε ποσοστά

Στην απόφασή του το Γραφείο επισημαίνει ότι δεν καθορίζονται οποιαδήποτε συγκεκριμένα ποσοστά γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού. Αντιθέτως, το Γραφείο τονίζει ότι βάσει στοιχείων των ίδιων των εφεσειόντων, δηλαδή της Κυβέρνησης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τόσο μέσα από ένορκες δηλώσεις που κατατέθηκαν σε διάφορες διαδικασίες όσο και μέσα από το διαφημιστικό υλικό που χρησιμοποιούσε η ίδια για την προώθηση του προϊόντος δεν αναφέρονται πουθενά συγκεκριμένες ποσοστώσεις γάλακτος για την παρασκευή του προϊόντος, ενώ τα στοιχεία αναφέρονται σε μια παράδοση πολύ παλαιότερη από το πρώτο συλλογικό σήμα.

Η απόφαση του EUIPO ανέτρεψε τους ισχυρισμούς που εκφραστήκαν κατά καιρούς ότι οι Βρυξέλλες για να προχωρήσουν είτε με το φάκελο είτε με άλλες διαδικασίες απαιτούσαν να μπουν ποσοστά γάλακτος στο πώς γίνεται το χαλλούμι, καθώς η απόφαση του EUIPO επεσήμανε ξεκάθαρα ότι μπορεί να παρασκευάζεται με οποιαδήποτε πρόσμιξη των τριών ειδών γάλακτος δηλαδή αιγινού, πρόβειου και αγελαδινού.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι ο φάκελος που κατατέθηκε και βρίσκεται για έγκριση ενώπιον της Κομισιόν δεν καλύπτει όλο το φάσμα των προϊόντων που παράγονται και εμπορεύονται νόμιμα εδώ και χρόνια με την ονομασία χαλλούμι, όπως εξάλλου προνοεί και ο κανονισμός κατοχύρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: sigmalive.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:51