search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:22
MENU CLOSE

Πανεπιστημίο Οξφόρδης: Οι τρεις θεωρίες για το τέλος του κόσμου

06.02.2017 07:49
Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του κόσμου; Τι θα συμβεί στις 23 Σεπτεμβρίου που θα επηρεάσει τoν πλανήτη (Video) - Media

 

Την ώρα που πολιτικοί και αστέρες διαμαρτύρονται για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για τον κόσμο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιστήμονες προειδοποιούν για την πραγματική «Ημέρα της Αποκάλυψης».

Η μεν NASA εκτιμά ότι το τέλος του κόσμου μας θα έρθει από χτύπημα αστεροειδών και οι δε ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ποντάρουν σε τρεις θεωρίες που καθιστούν πολύ πιο άμεσο τον κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Απειλές

Η πρώτη απειλή, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι οι πανδημίες. Οπως αναφέρουν, οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης νέων φονικών ιών, για τους οποίους δεν υπάρχουν εμβόλια, όπως ο Ζίκα και η ελονοσία.

Επίσης οι επιστήμονες, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις από μια σειρά από ειδικούς σε διάφορους τομείς, υπογράμμισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια εντοπισμού βιολογικών όπλων.

Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ακραία κλιματική αλλαγή, για την αντιμετώπιση της οποίας οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη γεωμηχανική έρευνα.

Για παράδειγμα, η έκλυση θειικών αλάτων στη στρατόσφαιρα για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχει υπάρξει ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή της.

Ο τρίτος είναι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει με σύννεφα στάχτης ολόκληρες πόλεις, μπλοκάροντας -στο χειρότερο σενάριο- το 99% του ηλιακού φωτός και εμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε έλλειψη τροφίμων

Εκκληση

Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη σημασία του μέλλοντος της ανθρωπότητας και την ανάγκη μείωσης αυτών των τριών απειλών για την ύπαρξή μας. «Οι ασθένειες, η κλιματική αλλαγή και ο πυρηνικός χειμώνας δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα», σημείωσε ένας από τους συντάκτες, ο Σεμπάστιαν Φαρκουχάρ. Αναφέρουν μάλιστα τα τρία σημαντικά βήματα για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι.

Το πρώτο βήμα είναι η περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για τον σχεδιασμό όσον αφορά τις πανδημίες και τους νέους φονικούς ιούς.

Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση της γεωμηχανικής έρευνας, και το τρίτο είναι η αναγνώριση της αξίας της διατήρησης του μέλλοντος της ανθρωπότητας και της μείωσης των κινδύνων για την ύπαρξή της. ?

Η NASA προειδοποιεί για πρόσκρουση αστεροειδούς

Σύμφωνα με αστρονόμους της NASA, το τέλος του πλανήτη μας θα έρθει από πρόσκρουση αστεροειδούς. Τουλάχιστον 2.000 τεράστιοι αστεροειδείς είναι «έτοιμοι» να χτυπήσουν τη Γη και να αφανίσουν την ανθρωπότητα, όμως εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει σε 1,35 εκατ. χρόνια. Ο τελευταίος ανάλογου μεγέθους αστεροειδής που χτύπησε τον πλανήτη μας ήταν πριν από 66 εκατ. χρόνια και είχε αφανίσει το 75% της ζωής.

 

 

 

Πηγή: Εθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:22