search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:44
MENU CLOSE

Λιαργκόβας: «Να μπει όριο χρέους στο Σύνταγμα» – Στουρνάρας: Εξαιρετικά επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια

06.02.2017 18:37
Alert από Λιαργκόβα: Αν μπει χέρι στο «μαξιλάρι» των 24 δισ. αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση - Media
 
«Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια» σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «θεαματική δημοσιονομική βελτίωση», στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πρίσμα των ιστορικών εμπειριών» παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η θεαματική αυτή δημοσιονομική βελτίωση, η οποία εκτιμάται ότι, για το 2016, αντανακλάται σε πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης κοντά στο 2% του ΑΕΠ, έχει και μία άλλη διάσταση: Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην αρχή της κρίσης, δηλαδή το 2009, ήταν κοντά στο 10% του ΑΕΠ και ο τελικός στόχος για το 2018 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, έχει ήδη καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που θέλω να μεταφέρω απόψε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Χουλιαράκης: Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, τόνισε ότι τα μνημόνια ευθύνονται σε κύριο βαθμό για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ενώ μίλησε για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων προκειμένου να ανοίξει «διάδρομος» εξόδου της χώρας από την κρίση ενώ ανέφερε πως μπορεί αυτή την στιγμή το χρέος να μην είναι βιώσιμο ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει ανοίξει καθαρός δρόμος προκειμένου να γίνει βιώσιμο.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο επίσης για έναν μόνιμο μηχανισμό ελέγχου δαπανών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπουργεία από την φετινή χρονιά. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης ο στόχος είναι να περικοπούν οι όποιες σπατάλες γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών θεσμών της χώρας.
 
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι αν η χώρα δεν βγει γρήγορα στις αγορές «είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητά ένα τέταρτο μνημόνιο και οι δανειστές να μην το δίνουν» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την ασκούμενη πολιτική η χώρας έχει μετατραπεί σε «χώρα β’ κατηγορίας».
 
Επίσης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Καζάκος ο οποίος είναι ένας εκ ων συγγραφέων του βιβλίου, επεσήμανε ότι το πρόβλημα του Ελληνικού Χρέους είναι κατά βάση πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Εκτίμησε ότι διεξάγεται μια πολιτική διένεξη μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται.
 
Λιαργκόβας: Ρύθμιση για το χρέος στην Συνταγματική Μεταρρύθμιση
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας στην τοποθέτηση  του στην εκδήλωση πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συνταγματική μεταρρύθμιση μια ρύθμιση για το όριο του δημόσιου χρέους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:43