search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:35
MENU CLOSE

Παίζει με τον «διακόπτη» η Digea – Νέο εξώδικο στο Mega

07.02.2017 10:55
Παίζει με τον «διακόπτη» η Digea - Νέο εξώδικο στο Mega - Media

Νέος κίνδυνος για το Mega καθότι με νέο εξώδικο προς τις τράπεζες και την εταιρεία η Digea απειλεί το κανάλι με μαύρο, ζητώντας να καταβληθεί το σύνολο της οφειλής (980.653 ευρώ) έως τις 10 Φεβρουαρίου, παρότι η Τηλέτυπος πλήρωσε την προσυμφωνημένη δόση των 78.000 ευρώ. Η αποκάλυψη από την ηλεκτρονική έκδοση των «Τυπολογιών» της απαίτησης της Digea φανερώνει την ισχύ της εταιρείας και τη δυνατότητα που έχει να την επιβάλει σε βάρος των ανταγωνιστών της.

Το εξώδικο της Digea δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί άλλο ένα ΔΣ προ δύο μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μέτοχοι είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιούν τη θέση που έχει η εταιρεία για να αποφασίζουν ποιος θα εκπέμπει και ποιος όχι. Καθώς η εταιρεία διαθέτει έως το 2029 τον έλεγχο των ψηφιακών συχνοτήτων αντί 18,3 εκατ. ευρώ, με βάση τη σύμβαση με την ΕΕΤΤ, έχει τη δυνατότητα να περιορίζει την ισχύ του σήματος για όποιον δεν καταβάλλει το τίμημα και έτσι να τον θέτει πρακτικά εκτός λειτουργίας. Κι αυτό χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ή από το ΕΣΡ, που κατά το Σύνταγμα έχει την αποστολή του ελέγχου της Ραδιοτηλεόρασης, όπως επανέλαβε πρόσφατα και το ΣτΕ.

Η Digea έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμό του σήματος, κάτι που σημαίνει απώλεια εσόδων και τηλεθέασης, και μόνο για την οριστική διακοπή του σήματος χρειάζεται απόφαση του ΕΣΡ. Πρόκειται για ένα νομικό κενό, που δημιουργεί πρωτοφανείς συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην τηλεόραση, ενώ σχετίζεται και με την πολυφωνία στα ΜΜΕ.

 

Ενόχληση από την ανθεκτικότητα του Mega

Πίσω από την απαίτηση, στην οποία γίνεται λόγος για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ στην πραγματικότητα η υποχρέωση εξυπηρετείται, κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός για την επιβίωση. Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών, που διαμαρτύρονταν για τον αριθμό «4» των τηλεοπτικών αδειών, τώρα δεν επιθυμούν την επιστροφή του Mega, ποντάροντας στο κοινό του και τα έσοδα που φέρνει. Έχοντας επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για νέες παραγωγές και σόου, βρίσκονται τώρα ενώπιον της ανθεκτικότητας του Mega σε απήχηση και έσοδα, ενώ θεωρούσαν πως είχε ξοφλήσει. Το Mega την περασμένη Τετάρτη, χωρίς διαφημίσεις, στις ηλικίες 15 – 44 ήταν πρώτο με 15,8%! «Το Mega δεν κληρονομείται, ούτε για τους θεατές του ούτε για τους πελάτες του. Όσοι προσδοκούν το αντίθετο πλανώνται πλάνην οικτράν», σχολίασε στη στήλη ανώτατο στέλεχος του Mega. Σημειώνεται πως το Mega είναι μέτοχος της Digea, πελάτης και εγγυητής στις συμβάσεις που συνάπτει.

Το ποσό που έχει πληρώσει το Mega στην Digea από το 2001 για τη μεταφορά του σήματος υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ακόμη και με δεσμευμένους τους λογαριασμούς έχει πάρει πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι του Mega είναι απλήρωτοι. Το Mega έχει βάλει στο μετοχικό κεφάλαιο των 10 εκατ. ευρώ της Digea ποσό 1,7 εκατ. ευρώ και έχει εγγυηθεί για τον δανεισμό της εταιρείας με 2,4 εκατ. ευρώ.

Η Digea απαντάει αναφέροντας «πως αντιμετωπίζει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς-πελάτες της χωρίς καμιά διάκριση και πάντοτε σύμφωνα με όσα προβλέπει η Άδεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δυνάμει της οποίας λειτουργεί η εταιρεία». Υποστηρίζει δε πως «η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την πλευρά της Digea με σκοπό την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων και αφορά τηλεοπτικό σταθμό-πελάτη προβλέπεται στους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την προαναφερθείσα Άδεια και τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τον πελάτη».

 

Πηγή: Τυπολογίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21