search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:07
MENU CLOSE

Ανοιχτές όλες τις εκκρεμότητες άφησε το ΔΝΤ

07.02.2017 13:04
«Χέρι» στο ΔΝΤ βάζει ο νέος υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ    - Media

 

 

 

 

Η χθεσινή… μη απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και τα «πυρά» του προς πάσα κατεύθυνση διατηρούν στο ακέραιο τις εκκρεμότητες που υπήρχαν πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του.

 

Το Ταμείο επανέλαβε όλες τις – ήδη γνωστές – θέσεις του, από τις οποίες οι κυριότερες είναι:

 

● «Εξαιρετικά μη βιώσιμο» το χρέος της Ελλάδας ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

 

● Χρειάζεται δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

● Πρέπει να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα.

 

● Πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις και παράλληλα να ενισχυθούν άλλες κοινωνικές κατηγορίες που στενάζουν.

 

● Πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να μειωθεί το αφορολόγητο και ταυτόχρονα να μειωθούν οι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

 

● Πρέπει να διαγραφούν μη εξυπηρετούμενα χρέη στην εφορία υπό όρους.

 

● Πρέπει να αρθούν πλήρως τα capital controls το συντομότερο δυνατόν – το Ταμείο υπολογίζει ότι χρειάζεται ένα έτος.

 

● Πρέπει να ελαστικοποιηθεί περαιτέρω η αγορά εργασία.

 

● Πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις (κυρίως στην ενέργεια) και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να απελευθερωθούν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Επιπλέον το ΔΝΤ απαιτεί να ψηφιστούν από τώρα περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Θέλει επίσης να αποφασιστεί ταχύτερη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Σαφή τα «αυστηρά μηνύματα» προς την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους – κυρίως τους Γερμανούς –, αλλά κανένα ξεκαθάρισμα για το τι πρόκειται να κάνει το ίδιο το Ταμείο σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα το θέμα δεν ετέθη καν στο Δ.Σ., το οποίο δεν συζήτησε ούτε τις ελληνικές εκθέσεις του εκπροσώπου μας και του επικεφαλής της ΤτΕ. Προφανώς το μπαλάκι πετιέται στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

 

Με αυτά τα δεδομένα, σε αυτή τη φάση, διαπιστώνουμε πως η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο θα απαντηθούν μια σειρά πολύ σοβαρά ερωτήματα. Από τις απαντήσεις αυτές θα κριθεί το αν θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση ή αν θα πέσει στο τραπέζι μια πρόταση συμβιβασμού.

 

● Πρέπει να διαπιστωθεί αν το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή να αποχωρήσει. Αν θέλει να μείνει, πιθανότατα ως τεχνικός σύμβουλος, θα συμβιβαστεί σε έναν βαθμό, κυρίως με τους Ευρωπαίους και δευτερευόντως με την ελληνική κυβέρνηση. Αν θέλει να αποχωρήσει, θα παραμείνει ανυποχώρητο τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ευρωζώνη και τη Γερμανία.

 

● Πρέπει να φανεί αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό ζήτημα ή θα αφήσει πλήρως στη Γερμανία την επίλυση του προβλήματος. Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ δεν έδειξε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαφοροποιείται από τη στάση της προηγούμενης.

 

● Πρέπει να αποφασίσει η γερμανική κυβέρνηση αν η ταχύτατα αυξανόμενη εκλογική απειλή των Σοσιαλδημοκρατών αντιμετωπίζεται καλύτερα με χαλάρωση ή με σκλήρυνση της στάσης της προς την Ελλάδα. Μπροστά στο ενδεχόμενο πάντως να χάσει τις εκλογές, είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θέλει μια όξυνση που θα κληροδοτηθεί στην επόμενη διοίκηση.

 

● Πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να εκτιμήσει αν η όξυνση του ελληνικού προβλήματος συμβάλλει στην επιδείνωση των ζητημάτων που ανοίγουν στην Ιταλία και αν η ελληνική εκκρεμότητα ευνοεί τους ευρωπαϊστές ή την Άκρα Δεξιά στη Γαλλία.

 

● Πρέπει να διαπιστωθεί αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) έχουν δυνατότητα να πιέσουν τη Γερμανία ή θα παραμείνουν εκτελεστές των επιθυμιών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Προς το παρόν οι θεσμοί δείχνουν διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν στην Ελλάδα τη μέχρι τώρα προσπάθεια και τα αποτελέσματά της, αλλά είναι άγνωστο αν και σε ποιον βαθμό θα κάνουν σκόντο με τα μέτρα.

 

Με τόσες εκκρεμότητες ανοιχτές, είναι άγνωστο πότε ο κάθε παίκτης θα ξεκαθαρίσει τη στάση του. Είναι επίσης άγνωστο πόσο χρόνο διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση πριν η κατάσταση των τραπεζών και η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών τη σπρώξουν είτε σε υποχώρηση είτε σε εκλογές, δύο ενδεχόμενα τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί πάντως απαράδεκτα και απίθανα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04