search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:52
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Οι διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν αφορούν τον ελληνικό λαό

08.02.2017 11:36
Χαρίστης: Στοίχημά μας η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη  - Media

 

Την ανάγκη να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, εκτιμώντας ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης. 

Μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε, ότι οι διαφορές είτε μεταξύ των θεσμών είτε και εντός κάποιου θεσμού που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες αυτές της πολιτικής τα τελευταία 6 με 7 χρόνια και ότι οι απαιτήσεις δεν περιλαμβάνουν την προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο με σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πεδίο. 

Η κυβέρνηση έχει τη σταθερή και πάγια θέση ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί στις ημερομηνίες που ήδη έχουν καθοριστεί και όχι στο απώτερο μέλλον, πρόσθεσε, και υπογράμμισε ορόσημο παραμένει η 20η Φεβρουαρίου, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναφερόμενος στην ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου στο μέλλον ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως η συζήτηση που πρέπει να πυροδοτηθεί στο εσωτερικό της χώρας συνδέεται και με τα προβλήματα και τις παθογένειες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προϋπήρχαν της κρίσης. 

Αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που δεν αξιοποιήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε, οδήγησαν στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και σε μία κρίση αποεπένδυσης η οποία την τελευταία πενταετία 2010 – 2014 πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, τόνισε. Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος που φέραμε στη Βουλή, ανέφερε, ο κ. Χαρίτσης σε αντίθεση με ότι γινόταν σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, στρέφει για πρώτη φορά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βάζει συγκεκριμένες κλαδικές στοχεύσεις και μεταφέρει το βάρος της χρηματοδότησης από τον τριτογενή τομέα και τις υπηρεσίες στον δευτερογενή τομέα. 

Αξιοποιούμε πλέον νέα πιο σύνθετα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν να κάνουν με φορολογικά κίνητρα, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές προς τους επενδυτές, συμπλήρωσε και όλα αυτά αποτυπώνονται στις αιτήσεις που έχουμε δεχτεί τους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής που ξεπερνούν τις 400 όταν ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος δέχτηκε 1.200 μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το 65% των νέων αιτήσεων αφορά μονάδες μεταποίησης και βιομηχανίας, δήλωσε, επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας με ασφαλείς όρους για τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο παρελθόν όταν η ελληνική οικονομία ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις σε υπέρμετρο βαθμό, οδηγήσε σε καταστροφή του δευτερογενή τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, συμπλήρωσε ότι και τα νέα προγράμματα που ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως τις παραγωγικές δραστηριότητες και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.. Για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα άνεργοι, επιστήμονες και νέοι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και την εκπαίδευση να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δήλωσε, μία επιτυχία που ανοίγει τις πόρτες του κλειστού μέχρι σήμερα συστήματος ΕΣΠΑ σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα, και επισήμανε ότι τα επίσημα στοιχεία, σε αντίθεση με το τι λένε κάποιοι, δείχνουν ότι και στο τέλος του 2015 και στο τέλος του 2016, δείχνουν μεγάλη απορροφητικότητα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:51