search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:52
MENU CLOSE

Μετά την κατακραυγή ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τα έγγραφα έγκρισης αντικαρκινικών φαρμάκων

08.02.2017 14:38
ΕΟΠΥΥ: Tι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων - Media
 
Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι προχωρεί εσπευσμένα στην τροποποίηση των εντύπων γνωμάτευσης που προϋπέθεταν για την έγκριση φαρμάκου ασθενών τον υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσής τους. 
 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι:
 
«Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
 
Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.
 
Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου  – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης.
 
Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.
 
Ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου  (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης.
 
Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την πλήρη κάλύψη των αναγκών κάθε πολίτη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50