search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:25
MENU CLOSE

Η Wikipedia απαγόρευσε να χρησιμοποιείται ως πηγή μια μεγάλη εφημερίδα – Δείτε ποια

09.02.2017 15:34
Ασάνζ: Μεγάλος κίνδυνος να πεθάνει στη φυλακή - Media
 
Η Wikipedia, ως γνωστόν, είναι μια ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τα λήμματα της οποίας συντάσσονται από χρήστες του internet με βάση πληροφορίες που αντλούν είτε από έντυπες είτε και από ηλεκτρονικές πηγές και ΜΜΕ.
 
Για τη σύνταξη των λημμάτων υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, ιδίως ως προς τις πηγές, καθώς η διαχειριστική ομάδα επιδιώκει οι πληροφορίες της Wikipedia να είναι ενημερωμένες, αλλά και αξιόπιστες. Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, λοιπόν, η Wikipedia απαγόρευσε τη χρήση της Daily Mail και του ιστοχώρου της, ως πηγή πληροφοριών, χαρακτηρίζοντάς την «γενικώς αναξιόπιστη».
 
Την απόφαση αυτή -η οποία είναι πολύ σπάνια για την online εγκυκλοπαίδεια- έλαβαν οι εθελοντές συντάκτες της Wikipedia, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα της Daily Mail. Μάλιστα, αποφασίστηκε να μπει ειδικό «φίλτρο» ώστε να μην παρεισφρήσουν στα λήμματα της Wikipedia αναφορές από την συγκεκριμένη εφημερίδα.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η συζήτηση για την αξιοπιστία της εφημερίδας είχε αρχίσει ήδη από το 2015 και αναζωπυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες, η εφημερίδα φημίζεται για τη φτωχή επιβεβαίωση των γεγονότων, τον κιτρινισμό και την κατασκευή ειδήσεων.
 
Η λογική και τα κίνητρα της απόφασης έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά στη Wikipedia. Ο συντάκτης Hillbillyholiday ανέφερε ότι η εφημερίδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο αν υπήρχε «μια αποδεδειγμένη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί αντί για άλλες πηγές».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:25