search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:50
MENU CLOSE

Πόλεμος φθοράς… α λα γαλλικά: Στρατηγική της Ν.Δ. η ακύρωση του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς»

11.02.2017 04:10
mits-16.jpg

 

Με επίκεντρο το Παρίσι, τις τελευταίες μέρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας την έκαναν «α λα γαλλικά» από την καυτή επικαιρότητα της αξιολόγησης επιστρατεύοντας συζύγους, παιδιά, διαμερίσματα και κρυφά ραντεβού για να πλήξουν ο ένας τον άλλο.

Το συζυγικό πάθημα του Φιγιόν και οι φήμες για δήθεν «ξεστρατίσματα» του Μακρόν, που έχουν βάλει τη Γαλλία σε μια απίστευτη δίνη σκανδαλολογίας, μάλλον έδωσαν το έναυσμα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να αποδυθούν σε έναν αγώνα ηθικής εξόντωσης δίνοντας προεκλογικό τόνο στην τρέχουσα εβδομάδα.

Όχι ότι είχαν ανάγκη τη Γαλλία για να προχωρήσουν σε προσωπικές επιθέσεις. Μήνες τώρα η Ν.Δ. έχει επιλέξει αυτήν τη στρατηγική κατά του πρωθυπουργού με στόχο να ακυρώσει και να εξαφανίσει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», το οποίο αποτελεί ένα από τα όπλα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την εφαρμογή του μνημονίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά σε κάθε ευκαιρία κάνοντας σημαία οποιαδήποτε «τρύπα» βρεθεί στην ευδιάκριτη απόσταση που χωρίζει τις έννοιες «νόμιμο» και «ηθικό», αξιοποιώντας στο έπακρο και τη μακρά κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. κατά τη μεταπολίτευση, με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά σχεδόν θεατές συγκρούσεων όπως αυτή την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ή την τρέχουσα για τα οικογενειακά και προσωπικά πεπραγμένα ενός εκάστου στο Παρίσι.

«Λάφυρο το κράτος»

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ιστορία του Άδωνι Γεωργιάδη με την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι λειτούργησε ως αντιπερισπασμός απέναντι στο μείζον θέμα της παράλειψης ένταξης στα πόθεν έσχες του 2007 της απόκτησης μιας οικίας της Μαρέβα Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε για τα περιουσιακά στοιχεία της, στο προσκήνιο μπήκαν και πτυχές της προσωπικής ζωής του ζευγαριού, όπως ποιος ήταν ο πραγματικός χρόνος της εν διαστάσει ζωής τους, πέντε ή οκτώ έτη, και αν ήταν πραγματική ή προσχηματική η διάσταση προκειμένου να αποκρυβούν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για πόλεμο φθοράς, τον οποίο έχει συνηθίσει πια ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι συνεχώς από τον πρωθυπουργό επανέρχεται το θέμα της Siemens, παρότι ουδέποτε διαπιστώθηκε πραγματική εμπλοκή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και σημειώνουν ότι την απάντηση θα τη δώσει ο λαός όταν έρθει η ώρα. Στο πλαίσιο πάντως της συγκεκριμένης τακτικής από την Πειραιώς επιχειρούν συστηματικά να υπονομεύσουν το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού επιμένοντας ότι χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο.

Με αιχμή του δόρατος τη στάση του κυβερνητικού αεροσκάφους στο Παρίσι, η Ν.Δ. επιχειρεί να παρουσιάσει ως προσχηματικές τις συναντήσεις με επενδυτές της L’ Oreal και εκπροσώπους του οίκου Rothschild, τονίζοντας ότι επρόκειτο για στάση οικογενειακής αναψυχής. Μάλιστα με συνεχείς ερωτήσεις και αναφορές η Ν.Δ. επιχειρεί να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που λειτουργεί εξωθεσμικά, εμμένοντας πως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ότι ο οίκος Rothschild έχει όντως αναλάβει σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ για την προετοιμασία της χώρας να βγει στις αγορές, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αντικείμενο της ανεπίσημης συνάντησης του πρωθυπουργού.

Προφανώς η Ν.Δ. συντηρώντας το θέμα θέλει να αποδείξει ότι υπάρχει συνεχώς μια εξωθεσμική λειτουργία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και πως εμφανίζονται λειτουργίες που δεν συνάδουν με μια ευνομούμενη πολιτεία.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, από τον χειρισμό του θέματος του ταξιδιού στο Παρίσι διεφάνη η πλήρης στήριξη στη ρητορική και τις επικοινωνιακές επιλογές του Άδωνι Γεωργιάδη, αφού αυτός πήρε πάνω του το θέμα και ύστερα το κόμμα, μέσω του εκπροσώπου του Βασίλη Κικίλια και άλλων στελεχών, έσπευσε να το αναδείξει. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε μια σχετική αποστασιοποίηση της Πειραιώς από τις επικοινωνιακές υπερβολές του Γεωργιάδη, αλλά φάνηκε ότι οι πάγοι έχουν λιώσει και πως η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να επενδύσει στην ένταση και την αντιπολιτευτική οξύτητα του αντιπροέδρου του κόμματος.

Στον χορό ΕΡΤ και μπλοκάκια

Στο πλαίσιο δε της οξείας αντεπίθεσης της Ν.Δ. υπήρξε την περασμένη εβδομάδα και εμπλοκή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΕΡΤ την αξιωματική αντιπολίτευση. Το θέμα είναι από τα αγαπημένα όλων των κομμάτων που βρίσκονται στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα οποία παραδοσιακά καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον τρόπο που λειτουργεί η κρατική ραδιοτηλεόραση και κυρίως για τον τρόπο που καλύπτει την πολιτική επικαιρότητα.

Η Ν.Δ. όμως επέλεξε να αναδείξει ως θέμα τις επιλογές δημοσιογράφων που γίνονται από την αγορά προκειμένου να καλυφθούν οι ειδησεογραφικές ανάγκες, οι οποίοι έχουν φιλοκυβερνητικό πρόσημο. Το θέμα αυτό είχε πολλά χρόνια να αναδειχθεί ως αιτία αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, που συνήθως εστιάζεται στο ζήτημα των επιλογών της διοίκησης.

Πάντως, σε συσκέψεις που έγιναν στην Πειραιώς, οι πιο θερμόαιμοι πρότειναν μέχρι και μποϊκοτάζ στελεχών σε εκπομπές της ΕΡΤ, αν και τελικά αποφασίστηκε να αναδεικνύεται προσπάθεια μονομερούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης και να παρακολουθείται η κατάσταση πριν ληφθούν τόσο ακραίες αποφάσεις.

Σε μια προσπάθειά του να φύγει από το κάδρο της σκανδαλολογίας, ο Μητσοτάκης προχθές έκανε παρέμβαση για τις ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια επιχειρώντας να προσεταιριστεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντέδρασαν έντονα και μαζικά στις νέες ρυθμίσεις για τις εισφορές και τη φορολογική αντιμετώπιση που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση, ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η συνεχής άνοδός της στις δημοσκοπήσεις δείχνει όχι μόνο τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς βάσης γύρω από το κόμμα, αλλά και τη συνεχή άνοδο σε ευρύτερες δυνάμεις, που δείχνει με βεβαιότητα ότι όχι μόνο θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά μπορεί να στοχεύσει και στην αυτοδυναμία, όπως συνεχώς αναφέρει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικής του Μητσοτάκη.

Αυτό που απασχολεί πάντως τώρα τους συνεργάτες του αρχηγού της Ν.Δ. είναι η στάση του κόμματος, αν τελικά η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση και φέρει στη Βουλή μέτρα προς ψήφιση, με δεδομένο ότι το 50,8% πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49