search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

10.02.2017 16:06
Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε - Media

 

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επειδή μαγειρεύουν το ρύζι με λάθος τρόπο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πειράματα δείχνουν ότι μια συνήθης μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού, το βράσιμο σε ρηχό σκεύος με λίγο νερό, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε έκθεση σε ίχνη αρσενικού, ενός δηλητηρίου που μολύνει το ρύζι κατά την καλλιέργειά του λόγω βιομηχανικών τοξινών και παρασιτοκτόνων.

Το αρσενικό συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι διαταραχές ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως όταν το ρύζι μαγειρεύεται απομακρύνεται κάθε ίχνος του χημικού στοιχείου, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

Ο Άντι Μέχαργκ, καθηγητής επιστημών βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίνς, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, δοκίμασε τρεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος ώστε να διαπιστώσει ποια απομακρύνει αποτελεσματικότερα το αρσενικό από το ρύζι. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της εκπομπής Trust Me, I’m a Doctor του BBC.

Μέθοδος 1

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 2:1 (δύο φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) αφήνοντας το νερό να εξατμιστεί σταδιακά. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει στο ρύζι η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού.

Μέθοδος 2

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 5:1 (πέντε φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) βράζοντας το ρύζι και σουρώνοντάς το όταν ήταν έτοιμο, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τα μακαρόνια. Με αυτή τη μέθοδο η ποσότητα αρσενικού μειώθηκε αισθητά, συγκεκριμένα κατά 50%.

Μέθοδος 3

Ο καθηγητής άφησε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό όλη νύχτα πριν το βράσει. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μειώσει την παρουσία του αρσενικού σε ποσοστό 80%.

Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε το ρύζι να μουλιάσει αποβραδίς και την επομένη να το μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας αρκετό φρέσκο νερό.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33