search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:35
MENU CLOSE

Ο Σούμαν στον καμβά της Σοφίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1955
9-2-2017
11.02.2017 04:00
2_9.jpg

 

Έκανε αίσθηση με το πρώτο της έργο «Ερωμένες στον καμβά». Χαμηλών τόνων, εργάτρια ακούραστη και καλή ηθοποιός, η Σοφία Καψούρου δικαι­ωματικά βρήκε την πόρτα της πρώ­της κρατικής σκηνής ανοιχτή.

Κι αυτό, γιατί το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα στη νέα ελληνική δραματουργία και παρουσιάζει έργα τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», στο πλαίσιο της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα». Τα έργα θα παίζονται από τον Φεβρου­άριο έως τον Μάιο 2017 (ένα έργο ανά μήνα), ως αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης διαδικασίας προετοιμασίας, ύστερα από περίπου 25 ημέρες πρόβας για το καθένα. Το σκηνικό αποτέλεσμα είναι, συνεπώς, μια παράσταση «εν εξελίξει», που έχει κύριο στόχο να συστήσει στο κοινό τα έργα και τους συγγραφείς.

Από 1 έως 18 Φεβρουαρίου, τιμώμενη συγγρα­φέας η Σοφία. Το πρώτο έργο είναι ο «Σούμαν» της, που αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευ­ρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα, που συχνά αναπτύσ­σεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγρα­φέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να τις συνδέσει με μια λύση – έκπληξη.

Ιδού ένα δείγμα:

ΡΟΜΠΕΡΤ: Ρομαντισμός θα πει. Η λέξη. Πιο δυνα­τή να είναι απ’ την πλοκή

ΓΙΟΧΑΝΕΣ: Κι από την ώρα. Πιο μεγάλη η στιγμή; ΡΟΜΠΕΡΤ: Ρομαντισμός θα πει. Η πρόθεση. Πιο καταστροφική να είναι απ’ το συμβάν

ΑΙΜΙΛΙΑ: Κι από το μαύρο. Πιο πένθιμο το μπλε αρζάν.

Της ζητάω μια ακόμα φράση – κλειδί του έργου της: «Είναι ένα δίστιχο με το οποίο κλείνει το ένα και μοναδικό σονέτο που υπάρχει στο έργο» μου λέει. «Έχω γρά­ψει αυτό το σονέτο και το έχω βάλει ο πατέρας του Σούμαν να το έχει γράψει για τη γυναίκα του, τη μητέρα του Σούμαν, όταν ήταν νέοι. Αυτό το δίστιχο για μένα συνοψίζει τη φύση και την ψυχή κάθε αρσενικού Σούμαν.

Είτε πατέρα είτε υιού:

Άσωτος γιος άνδρας λειψός κακός πατέρας. Αυτά θα είμαι ως του βίου μου το πέρας.

Η Σοφία Καψούρου σημειώνει ακόμα: Εννέα ήρωες. Κάποιοι νικητές, κάποιοι νικημένοι. Όλοι ρομαντικοί. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει ούτε όνομα ούτε εποχή. Ορίζει την εποχή του. Και ως αντάλλαγμα η εποχή του τον εξορίζει. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει πατρίδα. Ο ρομαντι­κός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πάντα ποιητής. Πότε κωμι­κός, πότε τραγικός. Πάντα ερωτευμένος. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα επικίνδυνος. Η μουσική έχει μέτρο. Ο λόγος του «Σούμαν» έχει μέτρο. Ο ρομαντικός ήρωας το μέτρο το ξεπερνά.

– Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Σκηνικά: Αγγελική Αθανασιάδου. Κοστούμια: Λίνα Σταυ- ροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου. Κίνηση: Βιβή Μα­ρίνου. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Βα- σιλάκης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Εύη Δόβελου, Ελεάνα Καυκαλά, Ταμίλα Κουλίεβα, Φώτης Λα­ζάρου, Δήμητρα Μητροπούλου, Ηλίας Παρα- σκευόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Γενική είσοδος 5 ευρώ – Κάθε Τετάρτη και Σάβ­βατο στις 22:00

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:34