search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:41
MENU CLOSE

Σκληρό μπρα-ντε-φερ στις Βρυξέλλες – Τελεσίγραφο των δανειστών, ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

11.02.2017 07:28
Σκληρό μπρα-ντε-φερ στις Βρυξέλλες - Τελεσίγραφο των δανειστών, ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ - Media

Ένα ιδιαίτερα σκληρό μπρα-ντε-φερ διαδραματίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, με τους θεσμούς να στέλνουν «τελεσίγραφο» στην Αθήνα για λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την ελληνική πλευρά να ζητά, με τη σειρά της, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας αλλά και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τα προς νομοθέτηση μέτρα για μετά το 2018, τα οποία αφορούν στην υποχρέωση της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά και, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, να υπάρχει το «παράθυρο» παροχών και φοροελαφρύνσεων.

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι ξεκάθαρα. Μείωση του αφορολόγητου άμεσα και μείωση των συντάξεων από το 2019.

Αναφορικά με το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν «χάθηκε» η προθεσμία, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, τονίζοντας πως «είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, θα προβούν σε ανασκόπηση της περαιτέρω προόδου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε επίσης ότι είναι σαφές πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Τα σενάρια για το αφορολόγητο

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά. Με τη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ το κράτος θα βάλει στα ταμεία του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι φορολογούμενοι θα χάσουν 600 ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο να πέσει στις 5.000 ευρώ.

Μειώσεις στις συντάξεις με την προσωπική διαφορά

Η «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων έχει μπει στο στόχαστρο του ΔΝΤ. Αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, τότε οι απώλειες στις κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από 20% και θα φτάνουν έως 35%.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:40