search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:23
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να αναθεωρήσουν ΔΝΤ και Σόιμπλε για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση

11.02.2017 08:02
Επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για την παράδοση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στο Δήμο - Media

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  και συγκεκριμένα προς το ΔΝΤ, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και προς την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. Όσον αφορά το εσωτερικό του κόμματος, επιχείρησε να εμπεδώσει αίσθημα αισιοδοξίας αλλά και αναμονής, καθώς όπως είπε έχει διανυθεί το μεγαλύτερο μέρος αλλά τα δύσκολα τελειώνουν, επομένως χρειάζεται ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός της επόμενης μέρας τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα. Με άλλα λόγια «κομψά» έθεσε εκτός κάδρου την προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ και τις πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για «τεκτονικές» αλλαγές. Με τις διεθνείς εξελίξεις συνέδεσε και το «κυρίως πιάτο», αυτό που αφορά τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Εμφανίστηκε να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους δανειστές και ειδικότερα, έβαλλε ευθέως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λέγοντας ότι:

-Έχει χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από τις διαρκώς λανθασμένες προβλέψεις και τις λάθος συνταγές του και βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση του χρέους» κάτι που όπως είπε έγινε σαφές και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του.

-Καταλόγισε προσωπικά παιχνίδια σε κορυφαία στελέχη του τα οποία δεν κατονόμασε (ωστόσο φαίνεται να φωτογραφίζει τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν)

-Το κατηγόρησε ότι προκειμένου να πει την αλήθεια στους εταίρους και για να μην ρίξει την ευθύνη για τις κωλυσιεργείες και την αδιαλλαξία στον γερμανό Υπουργό Οικονομικών προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, όπου εφευρίσκει διαρκώς νέες απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να είναι η χώρα μας αυτή που χρεώνεται την κωλυσιεργεία

Κατόπιν όλων αυτών εκτίμησε ότι είναι προδιαγεγραμμένη η απόφαση του Ταμείου να μην χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα αλλά να παραμείνει ενδεχομένως με διαφορετικό ρόλο. Μάλιστα λίγο παρακάτω ανέφερε ότι το Ταμείο επικαλείται στοιχεία «που όλοι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι έγκυρα, το επισήμανε κι η Κομισιόν». «Αυτό που περιμένουμε είναι να αναθεωρήσουν σύντομα αυτές τις εκτιμήσεις» διαφορετικά «δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινάμε απ την ίδια σελίδα, τι να συζητήσουμε»; πρόσθεσε, δίνοντας κλίμα περαιτέρω αναμονής σε σχέση με το κλείσιμο της β αξιολόγησης.

Από την άλλη άφησε αιχμές και για τους ευρωπαίους (πχ Γερμανία, Ολλανδία) καθώς όπως είπε ενώ αναγνωρίζουν την ανάγκη της απομείωσης του ελληνικού χρέους εντούτοις αρνούνται να το αποφασίσουν πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, φοβούμενοι όπως είπε την άνοδο της ακροδεξιάς.

Μήνυμα σε Μέρκελ: Βάλε φρένο στον «πυρομανή» Σόιμπλε

Αίσθηση προκάλεσε η απεύθυνση προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας θερμή παράκληση να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε από την επιθετικότητα προς την Ελλάδα. Τον οποίο Β. Σόιμπλε περιέγραψε λίγο πριν ως «πυρομανή» που παίζει με τη φωτιά:

«Δε θα επιτρέψουμε» σημείωσε, «μαζί με τις συνεπείς ευρωπαϊκές δυνάμεις, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά, παιχνίδια με τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης» «Όσοι παίζουν με την Ευρώπη δύο ταχυτήτων να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά και η ίδια η κυβέρνηση τους δε θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα».

Με βάση όλα τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κοινωνική πλειοψηφία έχοντας «σύμμαχο» την πραγματικότητα και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία υπεραποδίδει εντυπωσιακά. «Δε θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας», «δε θα παραδώσουμε το λαό σαν το σκυλί στ’αμπέλι» ήταν χαρακτηριστικές αναφορές του.

Και παρά όλα τα παραπάνω, προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς και σε  ζητήματα αρχών που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο..

Αιχμές προς Μητσοτάκη: «Δεν είστε αρεστοί στο λαό»

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις του με Μέρκελ και Σόιμπλε στο Βερολίνο. Επανέλαβε την αιχμή ότι κατά την εκτίμησή του δεν πρόκειται να ζητήσει την έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, ενώ τον κατηγόρησε ότι επί της ουσίας απέναντι στις γερμανικές θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διότι ταυτίζεται. Πέταξε δε το «καρφί» ότι για την άνοδο στην εξουσία που επιδιώκει η ΝΔ «δεν αρκεί να είναι αρεστοί στους δανειστές αλλά πρέπει να είναι αρεστοί και στον ελληνικό λαό».

Κριτική σε ΠΑΣΟΚ για τις ίσες αποστάσεις

Επίσης, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά διότι όπως είπε δεν ευθυγραμμίζεται με τη στάση των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που παίρνουν συνεχώς αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και στρέφουν τον προσανατολισμό τους προς τα αριστερά. 

 «Είχε πολλές ευκαιρίες να υπερβεί αυτές τις αγκυλώσεις και να πάρει αποστάσεις από τις προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης και όσα έχουν φορτώσει στις πλάτες του λαού είπε» και ως τέτοιες ευκαιρίες ανέφερε τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, τη στάση στη διαπραγμάτευση κλπ. Προειδοποίησε πως «σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που επιμένουν σε συμμαχία με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και ακροδεξιά» και αυτό «δε θα τους βγει σε καλό» αλλά δε θα βοηθήσει και τη γρήγορη μετάβαση στις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προοδευτισμού και συντηρητισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10