search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:07
MENU CLOSE

Στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος για τις ελληνικές ομάδες στο Champions League

14.02.2017 20:21
Champions League - Κλήρωση: Με Σέλτικ ή Ρόζενμποργκ η ΑΕΚ με Σπαρτάκ Μόσχας αν συνεχίσει ο ΠΑΟΚ - Media

 

Για μία ακόμη σεζόν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, Πρωταθλητής και δευτεραθλητής θα έχουν σημαντικές πιθανότητες να προκριθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Από το 2018 θα είναι αγωνιστικός «Γολγοθάς».

Εάν η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε… εφιάλτη για τις ελληνικές ομάδας, την μεθεπόμενη σεζόν τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα!

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η UEFA θα πριμοδοτεί με απευθείας εισιτήρια και τους 4ους των τεσσάρων κορυφαίων Πρωταθλημάτων (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία), ψαλιδίζοντας τις θέσεις για τους υπόλοιπους.

Δύο απευθείας “εισιτήρια” θα έχουν οι χώρες στην 5η και στην 6η θέση (Γαλλία, Πορτογαλία αυτήν τη στιγμή) και από ένα οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από την 7η μέχρι και τη 10η θέση (Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αυτόματες θέσεις που καταλαμβάνουν ο κάτοχος του Champions League και ο κάτοχος του Europa League της προηγούμενης σεζόν.

Η χώρα μας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη 14η θέση στην κατάταξη της UEFA με 26,900 βαθμούς, ωστόσο απέχει παρασάγγας από την δέκατη Τουρκία (36,800 βαθμοί).

Ο πρωταθλητής Ελλάδας, όσο η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ 11ης και 15ης θέσης της κατάταξης, θα τοποθετείται στον 3ο προκριματικό γύρο των Πρωταθλητών, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος στον 2ο προκριματικό γύρο μη πρωταθλητών. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής θα πρέπει να προκριθεί από δύο γύρους για να φτάσει στους ομίλους, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας από τρεις.

Τα συνολικά “εισιτήρια” για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους πρωταθλητές χωρών από την 11η θέση της UEFA και κάτω είναι μόλις τέσσερα. Ως εκ τούτου, ο πρωταθλητής Ελλάδας και ακόμα 44 ομάδες θα παλέψουν για τέσσερις θέσεις!

Τα συνολικά “εισιτήρια” για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους μην πρωταθλητές χωρών από την 5η θέση της UEFA μέχρι τη 15η είναι μόλις δύο. Ως εκ τούτου, ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας και ακόμα δέκα ομάδες θα παλέψουν για δύο θέσεις.

Όσοι αποκλειστούν…

Οι πρωταθλήτριες ομάδες που αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League, πλέον τοποθετούνται όλες σε νέο ειδικό μονοπάτι πρωταθλητών που δημιουργείται στην προκριματική φάση του Europa League.

Το μονοπάτι αυτό περιλαμβάνει τρεις προκριματικούς γύρους. Στον 1ο εξ αυτών υπάρχουν χώρες από τον προκαταρκτικό γύρο του Champions League (με τους πρωταθλητές των τεσσάρων τελευταίων χωρών του UEFA ranking) καθώς και τους 17 ηττημένους του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League. Ο 2ος προκριματικός γύρος στο μονοπάτι των πρωταθλητών του Europa League περιλαμβάνει τις δέκα ομάδες που προκρίθηκαν από τον προηγούμενο γύρο και τις δέκα ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στον οποίο πιθανώς να υπάρχει και ο πρωταθλητής Ελλάδας. Στις δέκα ομάδες που θα προκριθούν και από αυτήν τη φάση, θα προστεθούν οι έξι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (πιθανώς και ο πρωταθλητής Ελλάδας εάν είχε προκριθεί από την προηγούμενη φάση) και από τα 16 ζευγάρια θα προκύψουν οκτώ “εισιτήρια” για τους ομίλους του Europa League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τριετία 2018-2021, όσες ομάδες δεν είναι πρωταθλήτριες χωρών και αποκλειστούν στα προκριματικά του Champions League, δεν συνεχίζουν στα προκριματικά του Europa League. Ως εκ τούτου, εάν αποκλειστεί στα προκριματικά του Champions League ο δεύτερος εκπρόσωπος της χώρας μας, ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή πορεία του.

Αλλαγή και στην ώρα!

Μία από τις εντυπωσιακές αλλαγές έχει να κάνει με την ώρα! Το καθιερωμένο για την Ελλάδα 21:45 αλλάζει και σπάσει σε δύο χρονικές ζώνες που θα διεξάγονται τα παιχνίδια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν αλλαγή λόγω καιρικών φαινομένων ή ειδικών αιτιών. Η σέντρα δύο αγώνων κάθε Τρίτη και κάθε Τετάρτη θα πραγματοποιήσει στις 20:00 το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιποι έξι αγώνες της βραδιάς θα αρχίζουν στις 22:00.

Πηγή: Euro2day

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:05