search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:50
MENU CLOSE

Άδωνις ο μπουρλοτιέρης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1956
16-02-2017
18.02.2017 04:00
koul.jpg

 

Εσωκομματικοί τριγμοί στη Ν.Δ. από τις ακραίες θέσεις του

Σε μια περίοδο που το να πετάξει κάποιος την μπάλα στην εξέδρα θα ήταν το καλύτερο δώρο για το Μέγαρο Μαξίμου, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε ότι η δική του ομάδα κινδυνεύει με αυτογκόλ και κάπως έτσι ήρθε η κομματική ανακοίνωση, εν όψει και της συνάντησης στο Βερολίνο, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».
 
Όλα ξεκίνησαν από την περίφημη δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι καλύτερα η αξιολόγηση να κλείσει από την επόμενη κυβέρνηση. «Δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, θέλω να φύγει άμεσα ο Τσίπρας», τόνισε με κυνικό τρόπο ο Γεωργιάδης. 
 
Ακόμα και οι πιο… σκληροπυρηνικοί, που ζητούν με κάθε ευκαιρία εκλογές, δεν είδαν με καλό μάτι τη δήλωση και αναρωτήθηκαν για το αν ο Μητσοτάκης μπορεί πράγματι να «μαζέψει» τα στελέχη του. Άλλωστε, σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία χωρίς ιδιαίτερη εσωτερική συνοχή, οι εσωκομματικές ισορροπίες είναι πολύ πιθανό να γίνουν εύθραυστες.
 
«Πηγή θορύβων»
Ο Μητσοτάκης μπορεί να δείχνει ότι έχει βρει μια ισορροπία – «τρόμου» μεν, αλλά ισορροπία – στις σχέσεις του με τους πρώην αρχηγούς της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη «σιωπή» τους σε θέματα που θα μπορούσαν να καταγραφούν ως διαφωνίες, αλλά αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία.
«Πηγή θορύβων» αποτελεί το στελεχικό κοινοβουλευτικό δυναμικό, το οποίο διατηρεί σχέσεις με τον Καραμανλή και τον Σαμαρά και το οποίο δεν δεσμεύεται από καμιά άτυπη συμφωνία κορυφής. Έτσι συχνά – πυκνά εκφράζει τη διαφωνία του με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας. 
 
Ο θορυβώδης Άδωνις είναι στην παρούσα φάση αυτός που δέχεται τα περισσότερα πυρά. Η ακραία ρητορική του ενοχλεί σφόδρα, ιδιαιτέρως τους βουλευτές που προέρχονται από το καραμανλικό στρατόπεδο. Για προσωπική άποψη του Γεωργιάδη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σχετικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές.
 
«Είναι προσωπική του άποψη. Η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στην ομιλία του στη Μυτιλήνη, όπου ήταν απόλυτα ξεκάθαρος σχετικά με την αξιολόγηση», τόνισε ο Κακλαμάνης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Επισήμανε μάλιστα πως «την επίσημη γραμμή την καθορίζει ο αρχηγός του κόμματος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το τι θα πω εγώ που μπορεί να είναι διαφορετικό από εκείνον δεν σημαίνει ότι είναι θέση της Ν.Δ.». 
Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η απάντηση που έδωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής Γιώργος Βλάχος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις γνωστές δηλώσεις Γεωργιάδη. «Ο καθένας συνάδελφος μπορεί να πει την προσωπική του άποψη. Δεν είναι αυτή η άποψη της Ν.Δ.», υπογράμμισε και τόνισε: «Η Ν.Δ. εδώ και μήνες επιμένει, παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση με τους καλύτερους όρους». 
 
Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία βουλευτών αποφεύγει να τα βάζει απευθείας με τον Μητσοτάκη και προτιμά τον εύκολο στόχο που λέγεται Γεωργιάδης. Έτσι όμως χτυπάνε δυο τρυγόνια με έναν σμπάρο, αφού με την κριτική τους αποδομούν βασικά σημεία της τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 
Βέβαια το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίζεται σχεδόν μονοφωνικά να εκφράζεται από τον Γεωργιάδη στα τηλεοπτικά πάνελ ερμηνεύεται από κάποιους ως συνειδητή επιλογή του Μητσοτάκη. Και τούτο διότι από επικοινωνιακής πλευράς, εάν υπάρχουν οφέλη από τα σόου του αντιπροέδρου στα τηλεοπτικά πάνελ, τα πιστώνεται το κόμμα. 
 
Αντιθέτως, αν υπάρχουν λάθη, τα χρεώνεται αποκλειστικά ο Άδωνις. Με άλλα λόγια, «μονά ζυγά, μονόζυγα» που λένε στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Είτε «μονοφωνικός» είτε «απομονωμένος» ο Γεωργιάδης, «όλο το χαρτί» το μαζεύει ο Μητσοτάκης… 
 
Ο Χατζηδάκης
Πάντως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι πρώτη φορά ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο ήπιος και μετριοπαθής Κωστής Χατζηδάκης, προς έκπληξη πολλών εξέφρασε την ευχή να κλείσει η αξιολόγηση αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το… μότο, όπως έχει εξελιχθεί, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες. 
 
«Θέλουμε να ευχηθούμε, όποτε κλείσει, να κλείσει με το μικρότερο κοινωνικό κόστος και, δεύτερον, να μην είναι μια αξιολόγηση “επίδεσμος”, που θα κλείσει βιαστικά και λαχανιασμένα και δεν θα κατορθώσει να πετύχει το βασικό στοίχημα, που είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη χώρα, διότι η εμπιστοσύνη είναι προαπαιτούμενο για να γίνουν επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χατζηδάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016, παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. 
 
Πάντως ο ίδιος ο Μητσοτάκης, θέλοντας να βάλει σε δεύτερο πλάνο τις όποιες ενστάσεις για την αντιπολιτευτική τακτική, επιλέγει ένα θέμα να συγκρουστεί στη Βουλή με τον Τσίπρα, αυτό της ασφάλειας του πολίτη, θέμα που εκφράζει… οριζόντια την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της.
 
Θεωρούν, δηλαδή, ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ σύμβουλοί του ότι αυτό το θέμα αποτελεί προνομιακό τερέν για να «στριμώξει» στα «σχοινιά» της Ολομέλειας τον Τσίπρα. Η σχετική ερώτηση κατατέθηκε προς τον πρωθυπουργό και μένει να διαπιστώσουμε αν θα γυρίσει… μπούμερανγκ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι γνωστή η κοινοβουλευτική υπεροχή του Τσίπρα σε «μονομαχίες» αυτού του είδους…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48