search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:56
MENU CLOSE

Η πρώτη μεγάλη παραγγελία του Τραμπ – Τι αγοράζουν οι ΗΠΑ

17.02.2017 21:58
02-05-2020 - Media

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε μια «μεγάλη παραγγελία» αεροσκαφών F/A-18 Super Hornet από τη Boeing, για να αντικατασταθεί ένα μέρος των F-35 της Lockheed Martin που σχεδιαζόταν να αποκτήσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά θεωρούνται υπερβολικά ακριβά από τον Ρεπουμπλικάνο.

Η σημερινή κυβέρνηση «εξετάζει σοβαρά μια μεγάλη παραγγελία» αεροσκαφών του τύπου, ανέφερε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο της Μπόινγκ στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.

Το Πεντάγωνο, κατόπιν αιτήματος του Λευκού Οίκου, προχωράει σε μια «λεπτομερή εξέταση» του εξοπλιστικού προγράμματος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και του εάν μπορούν να υποκατασταθούν τα F-35 από F/A-18.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θεωρεί το F-35 παράδειγμα κακής χρήσης του δημόσιου χρήματος. Το πρόγραμμα των F-35, στο πλαίσιο του οποίου έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα 210 αεροσκάφη, είναι το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, με κόστος που ανέρχεται στα σχεδόν 400 δισεκ. δολάρια για τα 2.500 αεροσκάφη που σχεδιάζεται να παραχθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Υπολογιζομένης και της τελευταίας παρτίδας που παρήγγειλε το Πεντάγωνο, η τιμή ανά μαχητικό ανέρχεται πλέον στα 94,6 εκατομμύρια δολάρια για το κλασικό F-35Α της πολεμικής αεροπορίας, στα 122,8 εκατ. δολάρια για το F-35Β, που έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται κάθετα και να προσγειώνεται σε πολύ μικρούς διαδρόμους, και στα 121,8 εκατομμύρια δολάρια για το F-35C της αεροπορίας ναυτικού.

Κατά τα άλλα ο Τραμπ, ο οποίος είχε επικρίνει τη Μπόινγκ για το κόστος του στόλου των προεδρικών αεροσκαφών, δεσμεύθηκε: «θα κάνω ό,τι μπορώ για να αφήσω να ξεσπάσει η δύναμη του αμερικανικού πνεύματος κι ο σπουδαίος λαός μας να γυρίσει στη δουλειά», πριν προσθέσει «αυτή είναι η επωδός μας: αγοράστε αμερικανικά, προσλάβετε Αμερικανούς».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15