search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:03
MENU CLOSE

Παρίσι: Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομικών (Video)

18.02.2017 18:10
Σαββατοκύριακο με ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη - Media

   

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αντιρατσιστικών, συνδικαλιστικών, φοιτητικών και μαθητικών οργανώσεων, για να διαμαρτυρηθούν για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, ενώ στην κινητοποίηση στη γαλλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν επεισόδια.

Τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 4.000 έως 5.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού δύο και πλέον εβδομάδες μετά την επίθεση εναντίον του Τεό, του νεαρού μαύρου που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατά την προσαγωγή του από τις αστυνομικές αρχές.

Στο τέλος της διαδήλωσης, μια ομάδα περίπου 100 ανθρώπων επιχείρησε «να ρίξει τα κιγκλιδώματα των δυνάμεων επιβολής του νόμου» ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Κατόπιν, οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα, όπως μπουκάλια, κουτιά, κομμάτια τσιμέντου από τα πεζοδρόμια, ενώ οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, το απόγευμα τοπική ώρα.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, συγκρούσεις ξέσπασαν σε δύο συγκεντρώσεις στο Παρίσι και το Μπομπινί, συνοικία στο βορειοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Κατά τη σημερινή κινητοποίηση, ακούγονταν συνθήματα όπως:

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε!», «η αστυνομία παντού, η δικαιοσύνη πουθενά».

Πολλοί βουλευτές συμμετείχαν στη διαδήλωση. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις προεδρικές εκλογές Ζαν Λικ Μελανσόν επίσης παρέστη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στη Νίκαια (νοτιοανατολικά), το Μονπελιέ (νότια) και τη Ντιζόν (κεντροανατολικά), κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν επίσης ταραχές.

Ο Τεό, ένας νεαρός μαύρος ηλικίας 22 ετών, πήρε προχθές εξιτήριο από το νοσοκομείο, δύο εβδομάδες μετά το βιασμό του κατά την διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του την 2α Φεβρουαρίου στο Ολνέ σου Μπουά, κοντά στο Παρίσι. Σε τέσσερις αστυνομικούς ασκήθηκαν διώξεις, σε έναν εξ αυτών για βιασμό, σε μια υπόθεση που έλαβε πολιτικές διαστάσεις.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα το πρωί να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας, κάνοντας λόγο για την «ανοχή» των αρχών προς τα «εξαιρετικά βίαια στελέχη της άκρας αριστεράς».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30