search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:21
MENU CLOSE

Ένας χρόνος φυλάκισης και 1.000 ευρώ πρόστιμο για κακοποίηση σκύλων

18.02.2017 18:31
Ένας χρόνος φυλάκισης και 1.000 ευρώ πρόστιμο για κακοποίηση σκύλων - Media

Ένα χρόνο φυλάκισης και 1.000 ευρώ πρόστιμο αποφάσισε να επιβάλλει σε Κομοτηναίο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, σε εφαρμογή του άρθρου 16 του νόμου 4039/2012 αναφορικά με τα (αδέσποτα) ζώα συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, ο μεσήλικας Κομοτηναίος τιμωρήθηκε για κακοποίηση ζώων, καθώς όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο «(…) απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός».

Αξιοσημείωτο είναι πως τη δικαιοσύνη κίνησε Κομοτηναία, η οποία έκανε μήνυση κατά του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, προκειμένου κατά την άποψή της να υπάρξει δικαίωση αναφορικά με την κακοποίηση ζώων. Η ίδια παρέστη στο ακροατήριο και παρακολούθησε τη διαδικασία και την απόφαση.

Ο δράστης ένας μοναχικός άνθρωπος, χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές. Η υπόθεση είχε απασχολήσει τον «Χ» και σε προηγούμενο δημοσίευμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016. Τότε ολόκληρη η γειτονιά είχε κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεσήλικα, που κακοποιούσε ζώα.

Πιο αναλυτικά, με συλλογή υπογραφών, προσφυγή στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση και ενημέρωση της Φιλοζωικής Ομάδας Ροδόπης, η γειτονιά ολόκληρη αποφάσισε να σταματήσει την κακοποίηση σκύλων, την οποία φαίνεται να διέπραττε συστηματικά ο ιδιοκτήτης των ζώων, όπως ανέφεραν οι σχετικές καταγγελίες. Τότε το σχετικό έγγραφο με τη συλλογή υπογραφών είχε περιέλθει στην κατοχή του «Χρόνου», όπως και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν φέρονται να δει τον γείτονά τους να κακοποιεί ζώα και έχουν ακούσει τις κραυγές αυτών. Ο δημότης κατοικεί σε διαμέρισμα στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας.

Τελικά τη διαδικασία κίνησε μόνη της η Κομοτηναία, χωρίς την αρωγή της Φιλοζωϊκής, καταφέρνοντας τον ένα χρόνο φυλάκισης αλλά και το χρηματικό πρόστιμο.

Φυσικά, στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, το ένα έτος φυλάκισης δεν εκτίεται από τον κατηγορούμενο, αντιθέτως επισύρει επιβάρυνσή του με χρηματικό πρόστιμο, άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα θα είναι περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο κατηγορούμενος, ο οποίος παρέστη χωρίς δικηγόρο, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση και να δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό. Ο ίδιος είναι «οπλισμένος» με το βάσιμο επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση υποβαθμίζει δυσανάλογα το αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί δικαστικά η υπόθεση.

Πηγή: xronos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:21