search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:00
MENU CLOSE

Τσεχία: Προεκλογική προσέγγιση Σομπότκα στους Κομμουνιστές

19.02.2017 10:50
Τσεχία: Προεκλογική προσέγγιση Σομπότκα στους Κομμουνιστές  - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες των οποίων ηγείται μπορεί να δημιουργήσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους αντιπολιτευόμενους Κομμουνιστές για να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον δισεκατομμυριούχο υπουργό Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε μια πιθανή ρήξη με την παράδοση των τσεχικών κομμάτων μετά την πτώση του κομμουνισμού να κρατούν εκτός της κεντρικής κυβέρνησης τους τρίτους σε δύναμη Κομμουνιστές. Καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις του κόμματος ANO του υπουργού Οικονομικών, επιδιώκουν να κερδίσουν αριστερούς ψηφοφόρους, την υποστήριξη των οποίων επιδιώκει ωστόσο και ο Μπάμπις, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία. Όπως έγραψε την Παρασκευή η οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny, ο Σομπότκα επισήμανε πως το κόμμα του έχει ήδη συνάψει συνασπισμούς με τους Κομμουνιστές σε περιφερειακές διοικήσεις, οι οποίοι λειτουργούν καλά.

«Το πολιτικό φάσμα αλλάζει», δήλωσε ο Σομπότκα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει εδώ το περιβάλλον για να δημιουργηθεί μια καθαρά αριστερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, όμως μπορεί να υπάρξει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα σέβεται την κοινωνική ειρήνη».

Ο Σομπότκα και ο Μπάμπις, ο οποίος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τσεχία, είναι οι κύριοι διεκδικητές της ηγεσίας της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ενώ συνεργάζονται στη μακροβιότερη πλέον κυβέρνηση που είχε η Τσεχία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, οι δύο ηγέτες διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την πρόνοια, οι φόροι και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία.
Ενώ το κόμμα ANO, που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, τάσσεται υπέρ μιας περιορισμένης δημοσιονομικής πολιτικής και κατηγορεί τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις για διαφθορά και δυσκινησία , ο Μπάμπις έχει δηλώσει πως μπορεί κι αυτός να διαπραγματευθεί μετεκλογικά με τους Κομμουνιστές.

Τόσο οι Κομμουνιστές όσο και το ANO απευθύνονται σε ψηφοφόρους που έχουν απογητευθεί από τους ηγέτες που κυριάρχισαν στην πολιτική της Τσεχίας μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989. Το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος προβλέπει τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής οικονομίας βασισμένης σε μαρξιστικές αρχές και καλεί για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν οι Τσέχοι. Υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να κυβερνήσει σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που το έσπρωξε στο περιθώριο της πολιτικής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59