search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:26
MENU CLOSE

Σαν σήμερα το 2012: Συμφώνησαν στο Eurogroup για το δεύτερο πακέτο διάσωσης

21.02.2017 08:23
Βενιζέλος: Η αντιπολίτευση να διεκδικήσει να κάνει την διαπραγμάτευση - Media

 

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση που διήρκεσε περισσότερες από 13 ώρες, κατέληξε σήμερα το πρωί σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ενισχυμένη εποπτεία. 

Σύμφωνα με την απόφαση στη χώρα μας χορηγείται νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο έως το 2014. Τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες (PSI) ”κουρεύονται” σε ποσοστό 53,5%, έναντι 50% που όριζε η αρχική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. 

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μνημονίου περιλαμβάνονται: Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα αφορά την αποπληρωμή των δανειστών, μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης (Task Force) στην Ελλάδα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, μόνιμη εγκατάσταση επιτρόπων της Κομισιόν στην Αθήνα και δέσμευση ότι η στήριξη από την ευρωζώνη θα συνεχιστεί και μετά το 2014, ώσπου να καταστεί εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η χώρα μας δεσμεύτηκε να κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της, ως απόλυτη προτεραιότητα, την αποπληρωμή του χρέους της. 

«Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους, μετά από δύσκολες προσπάθειες. Αυτό είναι μια προσφορά στις νεώτερες γενιές. Έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ και επιπλέον έχουμε τη σαφή, τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015 (που λήγει το νέο πρόγραμμα), έως ότου η Ελλάδα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτιμώντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαψεύδονται όσοι επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας».

Θέτοντας το ερώτημα «τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία; Τι προοπτικές θα υπήρχαν για τις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων;» ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο. Η συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε».
Σύμφωνα με τον υπουργό «έχουμε την οριστική έγκριση του νέου προγράμματος των 130 δισ. ευρώ από τις αρχές Μαρτίου εφέτος έως το τέλος του 2014», ενώ, ειδικά για τον «δεσμευμένο λογαριασμό» (όπου θα” κατατίθενται” οι δόσεις του δανείου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας για την αποπληρωμή κατά προτεραιότητα των δανειστών) είπε ότι αυτός θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, με ευθύνη της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την τρόικα. Πιθανή συνταγματική κατοχύρωση, μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, μετά το 2013.

Αναφορικά με το PSI, για το οποίο η επίσημη προσφορά θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είναι «δραστικότερο και καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν» και, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων του αρχικού δανείου, οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος, ενώ η ετήσια ελάφρυνση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δημιουργούνται μηχανισμοί, οι οποίοι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σαφώς ότι το πιστωτικό σύστημα στη χώρα είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο» και κάλεσε εκ νέου τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες. «Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερωτηθείς, ανέφερε, ότι στο ”κούρεμα” θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (εκτιμώνται σε περίπου 11.000 άτομα, οι 9.500 εκ των οποίων κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ). Ωστόσο, κατέστησε σαφές, ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει από μια ενδεχόμενη τοποθέτηση της χώρας σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς για όλη την ενδιάμεση περίοδο του PSI «υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24