search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:51
MENU CLOSE

Μαρία Φαραντούρη: «Ο Έλληνας είναι ταυτισμένος με το τραγούδι»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1957
23-02-2017
24.02.2017 11:00
art1-1.jpg
 
Η Μαρία Φαραντούρη μάς μιλάει για τις συναυλίες της στον «Παρνασσό», το ελληνικό τραγούδι, την Αριστερά, τη γενιά της
 
Ξεκίνησε ήδη τις εμφανίσεις της στην πανέμορφη και ιστορική αίθουσα «Παρνασσός». Το κοινό της, αυτό που μέσα στα χρόνια την αγάπησε ακολουθώντας κι αυτό από κοντά τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, ήταν εκεί. Και όχι μόνο. Έβλεπες και νέα παιδιά, αυτά που ψάχνουν την καλή μουσική, τις σταθερές αναφορές στη μουσική μας. Γιατί η «ποιότητα» δεν είναι θέμα ηλικίας. Απόδειξη και οι συνοδοιπόροι της Φαραντούρη στις εμφανίσεις της στον «Παρνασσό», οι 24χρονοι νέοι τραγουδοποιοί, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, οι οποίοι τραγούδησαν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο «Προσωπικό», σε ποίηση Ελλήνων και ξένων ποιητών (Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί, Πάμπλο Νερούντα, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Μιχάλη Γκανά, Μηνά Δημάκη κ.ά.).
 
Οι παραστάσεις στον «Παρνασσό», σε έναν χώρο συνώνυμο των ποιητών, σηματοδοτούν κάτι; Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον κόσμο;
Οι συναυλίες στον «Παρνασσό» σηματοδοτούν ωραία τραγούδια βασισμένα σε ωραία ποίηση. Έχουμε αυτό το προνόμιο στην Ελλάδα, να είμαστε η χώρα της μεγάλης ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι τα βραβεία Νόμπελ και έως σήμερα. Ο συνδυασμός ποίησης και μουσικής έχει ένα αποτέλεσμα διεθνώς καταξιωμένο. Έτσι κι εγώ και τα νέα παιδιά, οι αδελφοί Καλογεράκη που πρωτοεμφανίζονται, διαλέξαμε ένα πρόγραμμα γνωστών, αγαπημένων και νέων τραγουδιών, με την υπογραφή των καλυτέρων ποιητών, Ελλήνων και ξένων, από τον Ελύτη έως τον Γκανά και από τον Ρεμπώ έως τον Νερούντα, σε μελοποίηση Θεοδωράκη, Χατζηδάκη ,Καραΐνδρου, έως και Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη. Η επιτυχία της πρώτης βραδιάς δικαιώνει τον τίτλο «Όλα αρχίζουν ξανά», γιατί υπάρχει συνέχεια και ανανέωση. Αυτό είναι το μήνυμα, και ο κόσμος στην πρώτη μας παράσταση το δέχτηκε με ενθουσιασμό.
 
Τραγουδάτε στον «Παρνασσό» Μίκη, Μάνο, Ντύλαν, Κοέν, ποιητές, με δύο 24χρονα παιδιά. Τελικά έχει μέλλον το τραγούδι;
Ασφαλώς και έχει παρόν και μέλλον το τραγούδι. Ο Έλληνας είναι ταυτισμένος με το τραγούδι, δεν υπάρχει ανθρώπινη εκδήλωση που να μη συνοδεύεται από το τραγούδι. Το τραγούδι εκφράζει τα συναισθήματά μας κι αυτό θα συμβαίνει πάντα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορεί να αλλάζουν συμπεριφορές, αλλά βοηθούν τη διάδοση του τραγουδιού, βοηθούν επίσης τον διάλογο και την επιρροή του τραγουδιού με ακούσματα από όλο τον κόσμο. Σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτός που περνάμε, το τραγούδι είναι μια ανάσα, μια παρηγοριά, που μας κρατά και μας εξυψώνει. Το πρόγραμμά μας στον «Παρνασσό» είναι ευχάριστο κι έχει εκπλήξεις. Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, δυο παιδιά με ταλέντο, που παρουσιάζονται για πρώτη φόρα, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το τραγούδι, και μάλιστα το ποιοτικό και έντεχνο, έχει μέλλον.
 
Η Αριστερά τού χτες ήταν πυξίδα πρωτοπορίας για όλους εσάς τους μεγάλους καλλιτέχνες. Η Αριστερά του σήμερα;
Μέσα στις συμπληγάδες της κρίσης δεν υπάρχουν αριστερές πολιτικές, συνθλίβονται όλα από τη σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει η ουτοπία όμως, η ελπίδα, οι ανθρώπινες άξιες, και αυτές παραμένουν ζωντανές. Τα αισθήματα και τα οράματα συνοδεύουν τους ανθρώπους. Τίποτα δεν τελειώνει ποτέ. Η Ιστορία μάς κάνει πιο σοφούς. Οι συνάνθρωποί μας, που δυσκολεύονται και υποφέρουν, είναι δίπλα μας, είναι οι συγγενείς, οι φίλοι μας, είναι οι άνεργοι, οι νέοι, οι πρόσφυγες. Η κρίση πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, ώσπου να περάσει το κακό. Και η τέχνη μάς βοηθά σ’ αυτό, είναι η πιο γνήσια έκφρασή μας.
 
Είστε μια παγκόσμια Ελληνίδα με τεράστια καριέρα και εκτός συνόρων. Τα χρόνια της κρίσης που η χώρα βάλλεται πανταχόθεν πώς σας αντιμετωπίζουν;
Με την ίδια θέρμη όπως και πριν. Οι συναυλίες μας έχουν επιτυχία και ο κόσμος μάς αγκαλιάζει με ενθουσιασμό. Δεν σας κρύβω ότι φοβόμουν κι εγώ με όσα έγραφαν οι εφημερίδες. Αλλά είδα ότι δεν εκφράζουν το κοινό αίσθημα. Οι ξένοι, ιδιαίτερα οι Γερμανοί, αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες και το εκδηλώνουν όταν στο τέλος της συναυλίας έρχονται και με βρίσκουν. Το βλέπουμε εξάλλου και τα καλοκαίρια που μας επισκέπτονται. Σε κάθε περίπτωση, αγαπούν τα τραγούδια μας και το εκδηλώνουν με κάθε τρόπο. Θα έλεγα ότι τα τραγούδια μας είναι και τραγούδια τους, μια σχέση θερμή που συνεχίζεται.
 
Έχετε περισσότερα από πενήντα χρόνια στο τραγούδι κι όμως πάνω στη σκηνή έχετε το πάθος του 16χρονου κοριτσιού από τη Νέα Ιωνία, πάθος που το συναντάμε σε πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς σας. Τελικά, τι είχε και τι δεν είχε αυτή η γενιά;
Ήταν μια γενιά γνήσια, με ταλέντο και δημιουργικότητα, που αγαπούσε τη ζωή, βγαίνοντας από τη φτώχεια και την καταπίεση. Τη δεκαετία του ’60 η χώρα μας έζησε μια πολιτιστική άνθιση, σε όλες τις μορφές της τέχνης. Μείναμε πιστοί σ’ εκείνο το πνεύμα της ανθρωπιάς, της ελευθερίας, που επικράτησε μέσα από τα τραγούδια, το θέατρο, τη λογοτεχνία. Μεσολάβησε η δικτατορία, αλλά αντέξαμε. Πιστεύω όμως ότι και σήμερα, κάτω από άλλες συνθήκες, υπάρχουν νέοι δημιουργικοί, που εκφράζουν την εποχή, αρκεί να τους βρούμε και να τους βοηθήσουμε. Οι συναυλίες στον «Παρνασσό» αποτελούν ένα δείγμα αυτής της συνέχειας και, το σπουδαιότερο, αποτελούν μια γιορτή του τραγουδιού μας.
 
Info
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 4 Μαρτίου και Σάββατο 10 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: 12, 15, 20, 25 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, 11876 και στα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία.
Αίθουσα «Παρνασσός», πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:51