search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:14
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πετύχαμε έντιμο συμβιβασμό – Δεν είναι υπό αίρεση τα μέτρα ελάφρυνσης

24.02.2017 11:40
Τσίπρας: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία - Κατηγορίες για «πάρτυ» στο φάρμακο και τις προμήθειες από τους προηγούμενους - Media

Το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε μετά το Eurogroup της Δευτέρας ανέδειξε ο πρωθυπουργός και από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετική επιτυχία» της διαπραγματευτικής ομάδας, μίλησε για «έντιμο συμβιβασμό» και προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης την 20η Μαρτίου (το επόμενο Eurogroup δηλαδή). 

 

Αναφερόμενος στο τι αποφασίστηκε τη Δευτέρα, σημείωσε πως έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση και επιτεύχθηκε μια «καταρχήν συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών όπου συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση και επί της οποίας θα γίνει η συζήτηση και στα τεχνικά κλιμάκια.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα θετικά των όσων αποφασίστηκαν τη Δευτέρα εντοπίζονται:

–στην επιστροφή των θεσμών.

–στο ότι έγινε σεβαστή η θέση της πως η πορεία της οικονομίας δε δικαιολογεί τη λήψη περισσότερων μέτρων λιτότητας

–στο ότι καταγράφηκε σημαντική μεταστροφή όλων των πλευρών, «στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μίγμα και όχι στην επιβάρυνση». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί στην αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής στο μίγμα πολιτικής

— στο ότι βγαίνει από το τραπέζι η παράλογη απαίτηση -από τα Χριστούγεννα του 15 -για επιπλέον μέτρα λιτότητας  2% . Αντιθέτως, είπε, συζητάμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα  εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα επιμείνουν οι δανειστές μας εμείς θα προτείνουμε να υπάρχει κ ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης

 

Επίσης, απέρριψε το επιχείρημα που επικαλείται η ΝΔ ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα τελούν υπό την αίρεση  της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και ότι η κυβέρνηση δέχτηκε μέτρα επιβαρυντικά, ενώ τα θετικά είναι υποσχέσεις που δε θα εφαρμοστούν ποτέ.

Το “μυστικό”, σημείωσε, βρίσκεται στη φράση Μοσκοβισί ο οποίος κατά τη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας είπε πώς τα μέτρα θα έχουν «καθαρό» (“net” στα αγγλικά) δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μηδενικής επιβάρυνσης.  Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος, υπογράμμισε, αφορά στις προβλέψεις και όχι στα αποτελέσματα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι με την κατάσταση ως έχει σήμερα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται στο 2019 θα είναι 3,5%. Έτσι, κατέληξε, όποιο μέτρο ψηφιστεί για εφαρμογή το 2019 δημιουργεί τον αντίστοιχο χώρο για ελάφρυνση.

Πιο αναλυτικά, σημεία της ομιλίας του:

Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν τα τεχν. κλιμάκια

Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει με επιτυχία τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετη λιτότητα. Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς.

Στο Eurogroup έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αφού αυτά θα συνιστούσαν φραγμό στις αναπτυξ. δυνατότητες της χώρας.

— Alexis Tsipras (@atsipras) February 24, 2017

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν.

Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία μας για ένα πρόγραμμα ενεργ. καταπολέμησης της ανεργίας για 100.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια.

— Alexis Tsipras (@atsipras) February 24, 2017

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Aν υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης πχ 1% θα ψηφιστούν και αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης 1%. Χωρίς καμία αίρεση και καμία άλλη προϋπόθεση.

— Alexis Tsipras (@atsipras) February 24, 2017

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την πρωτολογία του χαρακτήρισε ως «χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα τη μείωση του αφορολόγητου. Όπως υποστήριξε, τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων. «Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Παγκόσμιο φαινόμενο και οικονομικό θαύμα θα είναι. Να το αναλύσετε και θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα κι από άλλες χώρες» είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Αμφισβητώντας τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από μια τέτοια πολιτική, αλλά και το αποτέλεσμα για τους ίδιους τους φορολογούμενους πολίτες, ο κ. Λεβέντης και διερωτήθηκε: «αν από την μία τα παίρνετε από τους πολίτες και από την άλλη τα δίνετε, αυτό τι όφελος θα έχει για τους δανειστές;». Παράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα. «Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό – γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου -κι αυτός δεν έχει σπίτι, για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Λεβέντης.

«’Αρα, εκείνοι που χάνουν είναι τα χαμηλά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και γιατί θα πάρουμε μέτρα, αφού θα τα εισπράξουμε και πάλι μετά; Τι αλχημεία είναι αυτή;» επέμεινε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση.

«Αλλά συνηθίσαμε να κάνουμε το Σύνταγμα χαλί και να το πατάμε. Μήπως δεν είναι αντισυνταγματικά μέτρα ο κόφτης και το Υπερταμείο; Δεν μας πειράζει πια όμως» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:14