search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48
MENU CLOSE

Ξέσπασε μητέρα στα Δικαστήρια Χανίων: «Το επόμενο αίμα που θα χυθεί θα είναι από τα δικά σας χέρια»

24.02.2017 19:30
Ξέσπασε μητέρα στα Δικαστήρια Χανίων: «Το επόμενο αίμα που θα χυθεί θα είναι από τα δικά σας χέρια» - Media

 

Σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Κρήτης τον 41χρονο Μπονατάκη για τα επεισόδια στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, λίγο μετά την δολοφονία του Ξενοφώντα Κουκουλά από τον αδελφό του, στο χωριό Περβολάκια, τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με το zarpanews.gr.

Μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ημερών, το Δικαστήριο έκρινε μεν τον Μπονατάκη «ένοχο» για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στην μητέρα και τον γαμπρό του νεκρού, δέχτηκε δε ότι η επίθεση έγινε «καθ’ υπέρβαση του ορίου της άμυνας». Η δίκη διεξάχθηκε υπό ισχυρότατη αστυνομική παρουσία ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των δύο οικογενειών αλλά και μεταξύ των δικηγόρων.

Η ποινή δεν ικανοποίησε την πλευρά Κουκουλά που υποστήριζε πως οι Μπονατάκηδες, πήγαν εκεί για να προκαλέσουν, γνωρίζοντας πως μέσα χαροπάλευε ο Ξενοφών. Στο άκουσμα της η μητέρα του δολοφονηθέντος, είπε, απευθυνόμενη στο Δικαστήριο: «Το επόμενο αίμα που θα χυθεί θα είναι από τα δικά σας χέρια».

«Τρεις μαχαιριές αποτιμήθηκαν με τρεις μήνες» σχολίασε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Βγόντζας προσθέτοντας πως μια τέτοια απόφαση στέλνει το μήνυμα της γενίκευσης της βίας και της ανομίας προς τα χωριά της Κρήτης. Από τη  μεριά της υπεράσπισης, οι συνήγοροι Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Γιώργος Περάκης, είχαν κατηγορήσει την πολιτική αγωγή ότι για ένα απλό πλημμέλημα επιδιώκει δυσανάλογα αυστηρή ποινή, με στόχο να «σπάσει» η αναστολή του Μπονατάκη και να τον στείλουν πίσω στη φυλακή για εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής (8 χρόνια περίπου) του για φόνο που έχει διαπράξει στο παρελθόν.

Η υπόθεση

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο 14 Μαρτίου του 2009 σε χωράφι, στην θέση «Κορφή». Εκεί, μέλος της οικογένειας Μπονατάκη πυροβόλησε τον Ξενοφώντα Κουκουλά, ο οποίος, βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Λίγο μετά και ενώ είχε διαφανεί ο θάνατος του 25χρονου, στο Κέντρο Υγείας έφτασε και ο θύτης (που επίσης είχε τραυματιστεί από σκάγια) με τον αδελφό του, με αποτέλεσμα να δημιουργεί νέο επεισόδιο παρουσία της Αστυνομίας, μεταξύ μελών των δύο οικογενειών. Στη συμπλοκή ο 41χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά την μητέρα και τον γαμπρό του νεκρού.

Για την υπόθεση, ο Μπονατάκης καταδικάστηκε ομόφωνα πρωτόδικα σε φυλάκιση 11 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο αθωώθηκε στο Εφετείο, με πλειοψηφία 4-3 με τους τρεις δικαστές να προτείνουν την ενοχή του κατηγορουμένου και τους τέσσερις ενόρκους την απαλλαγή του (ΕΔΩ). Η πλευρά της οικογένειας προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και πέτυχε την αναίρεση της απόφασης αυτή και η υπόθεση γύρισε πίσω στο Εφετείο, ως πλημμέλημα πια για «επικίνδυνη σωματική βλάβη».

Καταθέσεις

Ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσαν μέλη των δύο οικογενειών αλλά και ο αστυνομικός που ήταν μπροστά στο συμβάν όμως δεν κατάφερε να συλλάβει τον Μπονατάκη καθώς όπως είπε, έπιασε αντί για το χέρι του, την λάμα του σουγιά και του γλίστρησε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Μπονατάκης ήταν αυτός που δεχόταν κατά κύματα επιθέσεις από τους Κουκουλάδες, παραδέχτηκε όμως πως όταν έβγαλε το μαχαίρι, ήταν σε σημείο κοντά στην έξοδο και θα μπορούσε να έχει διαφύγει.

Αδελφή νεκρού: «Ετοιμάζονται να σκοτώσουν ξανά»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία της αδελφής του Ξενοφώντα Κουκουλά. Όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου για το τι έκαναν στο Κέντρο Υγείας τα αδέλφια Μπονατάκη, είπε: «Είχαν έρθει για να αποτελειώσουν την δουλειά που έκαναν στο βουνό. Ήθελαν να βεβαιωθούν ότι ο αδελφός μου ήταν νεκρός κι αν δεν ήταν, θα τον σκότωναν». «Πώς το λέτε αυτό, γιατί το λέτε;» την ρώτησε η Πρόεδρος. «Γιατί έχουν ανατραφεί για να σκοτώνουν και μετά να καταπατούν. Έτσι τα μεγάλωσαν οι γονείς τους (…) Όλη η περιοχή περιμένει το επόμενο θύμα τους» είπε.

Μπονατάκηδες: «Δεν ξέραμε ότι ο Φώντας τραυματίστηκε»

Από τη μεριά του ο κατηγορούμενος, στην απολογία του παρουσίασε μία εκδοχή εκ διαμέτρου αντίθετη. Όπως είπε του τηλεφώνησε ο αδελφός του, λέγοντάς του πως είχε τραυματιστεί από πυρά του Ξενοφώντα Κουκουλά στο βουνά και ζητώντας του να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του δεν είχε αντιληφθεί πως και το θύμα είχε τραυματιστεί από τα δικά του πυρά. Αυτό το διαπίστωσε όταν, μπαίνοντας μέσα, δέχτηκε επίθεση από «35-40 άτομα» όπως είπε, υποστηρίζοντας πως τράβηξε τον σουγιά για να αμυνθεί και να καταφέρει να ξεφύγει.

Η παλιά βεντέτα

Η ιστορία έχει τις ρίζες της στο 1987. Τότε, ο Κωνσταντίνος Κουκουλάς συνταξιούχος του ΟΤΕ πυροβόλησε και σκότωσε τον 47χρονο Γιώργο Μπονατάκη για κτηματικές διαφορές. Μετά το φονικό, οι συγγενείς του θύματος κατέστρεψαν τα σπίτια του θύτη και του αδελφού του Μανώλη. Τον Μάιο του 1996 και ενώ ο Κωνσταντίνος Κουκουλάς είχε αποφυλακιστεί, δολοφονήθηκε στη βεράντα του σπιτιού του στο κέντρο του Καστελίου Κισάμου. Πριν υποκύψει στα τραύματά του κατονόμασε ως δράστες δύο αδέλφια της οικογένειας Μπονατάκη, τα οποία συνελήφθησαν αλλά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν ελεύθερα.

 

Πηγή: zarpanews.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:48