search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:52
MENU CLOSE

Το αέριο που δολοφόνησε τον Κιμ Γιονγκ-Ναμ είχε σκοτώσει μεμιάς 6.000 πρόβατα το 1968

26.02.2017 10:43
Αθώες δηλώνουν οι γυναίκες που κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ - Media

 

Ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας κατέληξε από παράλυση που προκλήθηκε από έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Μαλαισίας, την ώρα που οι αρχές δήλωσαν ότι είναι ασφαλές το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ.

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η δολοφονία στις 13 Φεβρουαρίου του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ-Ουν, διαπράχθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, που κατατάσσεται στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το πόρισμα της νεκροψίας δείχνει ότι το 45χρονο θύμα υπέκυψε από “σοβαρότατη παράλυση” και πέθανε σε “πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο υπουργός Σ. Σουμπαμανιάμ.

Ο παράγοντας VX είναι μια πιο θανατηφόρα μορφή του αερίου σαρίν, άοσμη και εξαιρετικά τοξική. Οι νευροτοξικοί παράγοντες προκαλούν υπερβολικό ερεθισμό των αδένων και των μυών, με αποτέλεσμα να τους κουράζουν. Με τη δράση αυτή ο VX προσβάλλει τη λειτουργία της αναπνοής και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε μερικά λεπτά μετά την έκθεση σε αυτόν.

Τι είναι το VX

Πρόκειται για ένα νευροτοξικό αέριο, γνωστό και ως O-ethyl S, μια μεθυλοφωσφονοθειοϊκή ένωση. Αρκούν λίγα σταγονίδια για να προκαλέσουν το απόλυτο νευρολογικό βραχυκύκλωμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το χημικό ανακαλύφθηκε το 1952, στη διάρκεια δοκιμών για αποτελεσματικά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Όμως γρήγορα συνειδητοποίησαν πως δηλητηριάζει ζώα και ανθρώπους.

Το 1968, ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζοντάς το σκότωσε με μιας 6.000 πρόβατα.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Ρωσία και ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν διάφορες ανάλογες ουσίες όπως οι παράγοντες VR, VE, κ.ό.κ.

Το 1972 ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη απαγόρευσαν τον συγκεκριμένο παράγοντα ως όπλο μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι ο παράγοντας χρησιμοποιήθηκε ως όπλο χημικού πολέμου στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν στη δεκαετία του 1980.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που τέθηκε σε ισχύ το 1997, επέβαλε μορατόριουμ στην παραγωγή του για οποιονδήποτε λόγο. Όμως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει υπογράψει αυτή τη Συνθήκη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το CNN,  ομάδα του ΟΗΕ που ασχολείται με τις Διεθνείς Κρίσεις, ανέφερε σε έκθεσή της (2009) ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει χιλιάδες χημικών όπλων σε απόθεμα 2.500 έως 5.000 τόνων. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35