search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:22
MENU CLOSE

Εργαζόμενοι με «καλή φυσική κατάσταση»!

28.02.2017 12:10
Συντάξεις: Ποιοι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν από τα νέα όρια ηλικίας (Πίνακας) - Media

 

 

 

Στην έξοδο του μετρό, διάφορα νεαρά στην πλειονότητά τους άτομα μοιράζουν συνήθως διαφημιστικά φυλλάδια που υπόσχονται πάντα μαγικές λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Λύσεις που  στις περισσότερες των περιπτώσεων  αφορούν στην έλλειψη του κοινωνικού κράτους. Στο σημερινό φυλλάδιο (πριν το διπλώσω για να το πετάξω στον πρώτο κάδο) παρατήρησα ότι υποσχόταν εργασία, ένα πρόβλημα από τα σοβαρότερα και εντονότερα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία στις μέρες μας.  Το ενδιαφέρον μου, ωστόσο, εστιάστηκε σε μια  δυο λεπτομέρειες – στα «ψιλά γράμματα»…   

Το φυλλάδιο υποσχόταν εργασία στην Ολλανδία σε θερμοκήπια, εργοστάσια, κατασκευαστικές εταιρίες και συσκευαστήρια. Κατώτατο ωρομίσθιο όριζε τα 8,86 ευρώ δηλαδή 70,88 ευρώ μεροκάματο  ταυτόχρονα με ασφάλεια υγείας, καταβολή μισθού κάθε εβδομάδα και εξασφαλισμένη διαμονή και μεταφορά στον τόπο εργασίας. Χοντρικά υπολόγισα ότι με πενθήμερη εργασία, η αμοιβή αγγίζει τα 1400 ευρώ στην ξενιτιά. Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται, εκτός από τη βασική γνώση των αγγλικών για να μπορούν να συνεννοηθούν, προστίθενται η «θέληση για εργασία»  και η «καλή φυσική κατάσταση».  Αυτά τα δυο τελευταία ζητούμενα με προβλημάτισαν.

Η «θέληση για εργασία» ως προαπαιτούμενο τι να σημαίνει άραγε; Θα εκδήλωνε ενδιαφέρον να εργαστεί κάποιος που βαριέται; Προφανώς, όχι. Όποιος δέχεται την προσφορά, επιθυμεί (διακαώς, τις περισσότερες φορές…) να εργαστεί. Ωστόσο, αυτή η απαίτηση, εν είδει  υποσημειώσεως, όσο ανώδυνη κι αν φαίνεται, τόσο που μπορεί να ξεπεραστεί επιπολαίως, το πιθανότερο είναι να σημαίνει ότι η εργασία που θα κληθούν να κάνουν, κάθε άλλο παρά ανώδυνη θα είναι…  Η  «θέληση για δουλειά» είναι ακαταμάχητο επιχείρημα, όπως η επιθυμία για «παγκόσμια ειρήνη» των πολεμοκαπήλων, ή η «αγάπη προς τα παιδιά» των παιδεραστών…  Η «θέληση για δουλειά» εδώ σημαίνει ότι  αυτά τα 8,86 ευρώ θα κληθείς να τα βγάλεις στο πιο ακραίο πολλαπλάσιό τους δίχως ανάσα -γιατί έχεις ανάγκη- και πάνω σε αυτή τη βάση θα κληθείς να δεχτείς την εργασία.

Τώρα η δεύτερη επισήμανση αφορά στην «καλή φυσική κατάσταση»,   πράγμα που σημαίνει ότι μετά την αποδοχή της «θέλησης για εργασία» πρέπει να έχεις προδιαγραφές αθλητή. Όπως, δηλαδή, συνέβαινε παλαιά που κοιτούσαν τους μετανάστες αν έχουν όλα τους τα  δόντια, σύμφωνα με την τακτική των ζωοπανηγύρεων.

Αυτή η σύγχρονη οπισθοδρόμηση προς την «σκλαβιά» πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα όχι γκρεμίζοντας αλλά υπερασπίζοντας τα δημοκρατικά πολιτεύματα και τις δημοκρατικές κοινωνίες σε σχέση με τα αυταρχικά – ολοκληρωτικά καθεστώτα, εκεί που δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διαμαρτυρίας ή κριτικής, εκεί που τα προβλήματα δεν αναδεικνύονται αλλά αντίθετα ωραιοποιούνται…  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:21