search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:04
MENU CLOSE

Η Μέρκελ παρακάμπτει τις αντιρρήσεις Σόιμπλε για την ένταξη της Ελλάδας στο QE

01.03.2017 08:13
Η Μέρκελ παρακάμπτει τις αντιρρήσεις Σόιμπλε για την ένταξη της Ελλάδας στο QE - Media

 

Έτοιμη να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, δίνοντας κάποια περιγραφή ελάφρυνσης του χρέους είναι η Άνγκελα Μέρκελ,σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, την πρόθεσή της αυτή διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Βερολίνο.  Ωστόσο, προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η ένταξη στο QE προϋποθέτει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με δηλώσεις τόσο του Μάριο Ντράγκι όσο και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο επικεφαλής της ΕΚΤ  επανέλαβε τις ίδιες θέσεις στη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο. 

 Mάλιστα ο κ. Ντράγκι φέρεται να σημείωσε ότι από τη στιγμή που δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο ίδιος και η ΕΚΤ δεν έχουν περιθώρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αλλά η κ. Μέρκελ είναι προφανώς αποφασισμένη να απομακρύνει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ.

Αλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, πριν από μία εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handlsblatt, την επομένη της συνάντησης, η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την κ. Λαγκάρντ να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σύντομα, χωρίς βεβαίως να ξεκινήσει και η εφαρμογή τους, η οποία τοποθετείται μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Ο σχεδιασμός της κ. Μέρκελ προβλέπει μετά τη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να δοθεί το «καρότο» της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα επιτρέψει, τόσο την ένταξη στο QE όσο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φτάνει το πολύ έως τον Ιούνιο.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μόνο αφού υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:04